Oyunsever Kitle-Veri Ne Söylüyor?

May 09, 2018 - 2 min read
Oyunsever Kitle-Veri Ne Söylüyor?

Oyun sektörü, oluşma evresiyle yükselişe geçme arasında oldukça hızlı bir ilerleyiş yaşadı. 80'lerde çıkan tetris oyunlarından, günümüzdeki hiper realite grafiklere yaşanan gelişimin perde arkasında devasa bir sektör oluştu. Bu sektör 2017 yılında Gamesindustry.biz verilerine göre dünyada 116 milyar dolarlık bir değere ulaştı. Ülkemizde de oldukça yaygın olan video oyunları ister online platformda olsun, ister bilgisayar, ister mobil; birçok kullanıcının -özellikle erkeklerin- zamanını geçirmek adına yaptığı aktivitelerin başında geliyor.

Bilgisayar/mobil/tablet, online/offline ya da tekli/çoklu oyunculu olduğu fark etmeksizin; oyunlarla ilgilendiğini sosyal medyadaki hareketleriyle ifade eden kullanıcılardan yarattığımız 10.000 kullanıcılı kitlenin verileri bize özellikle marka iş birliklerine dair keyifli içgörüler sunuyor. Kimola AI gücüyle Oyunsever Kitle’nin Şubat 2018 çıktılarına birlikte bakalım;

Kimola AI ile Oyunseverlerin 2018 Çıktıları

Son yıllarda kadın kullanıcılarda ciddi bir artış yaşansa da Oyunsever Kitle’sinde hala ağırlıklı olarak erkek kullanıcılar var. Erkek kullanıcılar kitle içerisinde %83 oranında ve ağırlıklı olarak 18–24 (%46) yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor. Öte yandan %35 oranla ikinci sırada 24–35 yaş aralığı geliyor, bu da dünyada bilgisayar oyunlarıyla ilk tanışan Y kuşağının hala aktif olarak oyunlarla ilgilendiklerini gösteriyor. Oyun (%55) ilgisinin yanında ilk beş ilgi alanlarında Teknoloji (%10) ve Spor (%7) gelen bu kitle için rekabeti sevdiği ve teknolojiyi sıkı takip ettiği yönünde yorumlar yapılabilir. Ferit Karakaya, Aslım Cihat, Mete Özbey, Anıl Işık ve Hakan Işık gibi yeni çıkan video oyunlarını deneyip yorumlayan, oyun dünyasındaki teknolojik gelişmelerin nabzını tutan “gamer” fenomenlerle etkileşime geçen erkek kullanıcılar, oyun dünyasını takipte tutmayı önemsiyor.

Oyunsever Kitle'nin Favori Sosyal Medya Fenomenleri

Çoğunlukla erkek/genç yetişkinlerden oluşan Oyunsever Kitle’sinin evde uzun bir zaman geçirdiğini ve ev sınırları içerisinde yapılan aktivitelerden hoşlandığını görüyoruz. Nitekim kitlenin marka etkileşimlerinde %9 ile ilk sırada çıkan Netflix, zaman geçirmekten keyif aldıkları başka bir aktivite olarak dizi ve filmlere işaret ediyor. %4 oranla üçüncü sırada gelen Dominos ve %3 oranla gelen Yemeksepeti markaları ise kitlenin yemek yeme alışkanlıklarında sıkça eve sipariş olduğunu gösteriyor.

Oyunsever Kitle Analizi

Sonuç olarak veri bize hızlı tüketimin neredeyse tüm sektörleri ele geçirmeye başladığı günümüzde, oyun sektörünün kalıcı bir ilgi alanı haline gelmeyi başardığını söylüyor. Dolayısıyla oyunlara ilgi duyan bir kitleyi hedefleyecek kişi ve markaların; kitleyi erken yaşlardaki tüketicilerden seçmesi, sektöre yapacağa yatırımları uzun vadeli düşünmesi ve marka iş birliklerinde fast food ve/veya IPTV sektörlerini seçmesi yararlı olacaktır.

%17 oranla gelen kadın oyunseverleri mi hedefliyorsun? Bizimle şuradan iletişime geçebilirsin! 

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest