Mini Araştırma: Shell için Google Maps Yorumları Analizi

Author: Beybin Esen - COO, Kimola
Beybin Esen COO, Kimola
Jul 05, 2023 - 3 min read
Mini Araştırma: Shell için Google Maps Yorumları Analizi

Başımızı döndüren güneş, serinleten bir esinti, keyifli bir müzik eşliğinde sonsuz yollara doğru ilerlemek... Tatil dönemi geldiğinde, hepimizin içinde bir macera arzusu uyanır. Ancak bu yolculuklar sadece manzaralarla sınırlı kalmaz. Karayolunda seyahat edenler için bir durak noktası, bir mola yeri vardır: Benzin istasyonları.

Tatil sürecinde benzin istasyonları, hayatımıza dokunan ve yolculuğumuzu kolaylaştıran en önemli noktalardan biri. Aracımızı dolaba çevirmek için durduğumuz bu yerler, tüm ihtiyaçlarımızı karşılamak için bize hizmet sunar. Aynı zamanda, uzun yolculuklarda yorgun düşen bedenlerimize dinlenme molası verir ve tazelenmemizi sağlar. İster bir kahve molası, ister bir atıştırmalık, isterse temel araç bakımı; benzin istasyonları tatil rotamızda vazgeçilmez birer durak.

Uzun bir bayram tatilinden sonra, hep birlikte ofise döndüğümüz bu hafta, Shell markasının Google'daki istasyonlarına yapılan yorumlarını toplayıp, Kimola Cognitive ile analiz edip, bir çıktı hazırladık.

Hazırlık

Shell’e ait farklı istasyonlara Google Maps üzerinden gelen 1000 farklı yorumu, Kimola Cognitive’in ücretsiz sunduğu Chrome eklentisi Airset Generator ile çektik. Sonrasında excel’de, belirli bir karakter sayısının altında olan yorumları eledik ve Kimola Cognitive’e sürükleyip bıraktık. Yaklaşık 1 saat süren veri toplama - veri çıkarma kısmından sonra, Kimola Cognitive, toplamda 242 adet yorumu 13 dakika gibi kısa bir sürede analiz etti.

Shell İstasyonları Yorum Analizi

Kimola Cognitive Shell Analizi

Shell istasyonlarının yorumlarına baktığımızda, %64 oranda pozitif, %28 oranda negatif yorum görüyoruz. Yorumlarda öne çıkan dört kategori var; genel hijyen, fiyatlar, hizmet kalitesi ve çalışanların güleryüzlü olması.

Hijyen Kalitesi

Pozitif: %80 Negatif: %19

Temizlik kategorisinde Shell %80 pozitif yorumda; sadece tuvaletlerin değil, lavabonun deterjan ve temizlik kokması, marketin de temiz olması gibi görüşlerin de etkisi bulunuyor. Bu bağlamda tüketicilerin temizlik konusu bir bütün olarak değerlendirdiğini görüyoruz.

Fiyat ve Hizmet Kalitesi

Fiyatlar konusunda tüketicinin %42 pozitif yorum ile kararsız olduğunu, hizmet kalitesinde de yine %68 oranla tüketicinin memnun olduğunu söylemek mümkün. En çok pozitif yorum alan kategori ise istasyonların (tuvaletlerin) hijyeni.

Marka İmajı Eşittir Benzin Kalitesi

Pozitif: %38 Negatif: %50

Tuvalet konusundaki hassasiyetlerin yanında, benzin kalitesi de kullanıcılar için bir diğer önemli konu. Bir çok seyahatseverin “x markasından benzin satın almam, güvenilir değil” gibi bir bakış açısı olduğu gerçeğini doğrularcasına, tüketiciler, diğer tüketicilere “pompanın başında durun”, “çekicinde ciddi düşüşler oldu” gibi yorumlar yaptığını görüyoruz. Bu noktada, tüketicilerin acil bir ihtiyaç dolayısıyla girmedilerse, benzin istasyonlarını seçerek mola verdiklerini tahmin edebiliyoruz. Bu da, sağlam bir marka imajının benzin istasyonları için önemli olduğunu göstergesi.

Lokasyon, Market Çeşitliliği, Aktiviteler ve Promosyonlar

Son olarak lokasyon, market çeşitliliği ve istasyonda yapılabilecek diğer aktivitelerin de tüketiciler için önemli diğer kategoriler olduğunu görüyoruz. Mescit, çocuk parkı,çay ikramı, kahve içilebilecek gölge bir alan, ücretsiz WiFi'ın seyahatseverler için önemli olduğunu söylemek mümkün. Ekstradan istasyonda sağlanan masaj koltukları ve benzin alışverişi sırasında sıra beklememek, yorumlar arasında az da olsa görünür olan başlıklar.

İçgörü

Benzin almaya gelen tüketici, kendisini market tüketicisinden daha önemli görüyor.

Benzin almaya gelen tüketici, market tüketicisini beklemek istemiyor. İstasyona, Shell’den benzin almak için gelen tüketici, kendisini Shell markasının bir üyesi olarak görüyor. Bu sebeple, marketten alışveriş yapan ve özellikle Shell için gelmemiş olan diğer tüketicilerin alışverişlerini beklemek, Shell’den benzin satın alan tüketiciyi rahatsız ediyor. 

Tüketiciden:

Dün yakıt aldım içeriye ödeme için girdim,5-6 kişi sırada baktım lokum satıyor shell, dedim yakıt ödemesi yapacam,tmm abi dedi ama hala lokum tartıyor lokum kesiyor oyalanıyor ama benim yakıt ücretini almıyor bekletiyor ,biraz daha bekledim hala ücret almayinca kızdım çıktım cebimdeki son nakit parayı pompaciya verdim.Uzun yoldayız vakit nakit burası benzin istasyonu lokum sırası çay sırası da ney oluyo ki bekletiyorlar.... hizmet kalitesi sıfır


Tüketicinin aklında bunun için tek bir çözüm var; Benzin kasaları ve market kasaları kalabalık bölgelerde, özelikle de bayram gibi dönemlerde ayrıştırılabilir mi?
Yakın zamanda bazı istasyonlarda, araba içinde POS cihazı ile ödeme seçeneği başladı. Buna da herhalde en çok arka koltukta çocuğu olan ebeveynler sevinecek. 

Kimola’dan markanız, sektörünüz ve rakipleriniz için araştırma almak isterseniz, şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest