Kimola Bülten | Cognitive 1#: Cognitive'den yeni grafikler, Google'da mutfak testi

Sep 19, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten | Cognitive 1#: Cognitive'den yeni grafikler, Google'da mutfak testi

Yapay zeka, makine öğrenimi ve Kimola Cognitive'deki yenilikleri derlediğimiz bültenimiz ile sizlerleyiz.

Bülten hakkında soru, görüş ve önerilerinizi Twitter'da @kimolacognitive'i etiketleyerek bizimle paylaşabilirsiniz.

Kimola Cognitive'de Yenilikler

 

Trend Grafiği

Kimola Cognitive Trendleri

Ürün ekibimiz, büyük bir güncelleme için Raporlar bölümü üzerinde çalışıyor ve Trend Grafiği bu hafta yayınlandı!

Raporlarınıza nasıl trend grafiği ekleyebilirsiniz?

⚡️ Veri setinizde bir "tarih" sütunu olmalıdır.
⚡️ Kimola Cognitive'in ana sayfasına verilerinizi yükleyin ve metin sütununa ek olarak tarih sütununu seçin.

 

Veri Setinize Uygun Makine Öğrenim Modeli Önerileri

Kimola Cognitive Pre-Build Makine Öğrenim Modelleri

Topladığınız tüketici konuşmalarını analiz etmek için Kimola Cognitive Galeri'de yer alan hangi modelleri seçebileceğiniz konusunda emin değil misiniz? Merak etmeyin! Kimola Cognitive sizi yönlendirir ve saniyeler içinde işlediği verilerin hangi modellerle sınıflandırabileceği konusunda size önerilerde bulunur.

 

Kimola Bülten'de Bu Hafta

Endüstrileşen Yapay Zeka

McKinsey’nin yayınladığı “Teknoloji Trendleri Görünümü 2022” Raporu’na göre, bugün ortaya çıkan en önemli 14 teknoloji trendinden ikisi uygulamalı yapay zeka (mevcut bir uygulamanın verimliliğini ve üretkenliği artırırken; hataları ve uygulama süresini azaltan AI’ın bir alt dalı) ve endüstrileşen makine öğrenimi (ürünleri daha düşük maliyetle daha hızlı pazara sunmayı sağlayan sistemler bütünü).

  • Yapay zekanın durumuna ilişkin olarak 2021 McKinsey Küresel Araştırması’nda, katılımcıların %56'sı, 2020 araştırmasında %50'den fazla kuruluş yapay zekayı benimsediğini belirtiyor.
  • 2022 raporuna göre, teknoloji endüstrileri yapay zekanın benimsenmesinde lider olurken, ürün geliştirme ve hizmet operasyonları, uygulamalı yapay zekadan en fazla fayda gören birimler olarak öne çıkıyor.

 

Google'ın Yeni Robotu

Son yıllarda günlük hayatımızı kolaylaştırmak için çalışan teknoloji devlerinden biri olan Google, makine öğrenimi ile geliştirdiği PaLM-SayCan robotunu test etmeye devam ediyor. Bu robotun tek bir amaca hizmet etmekten ziyade birden fazla işlemi gerçekleştirmesi planlanıyor. 

  • Robot ismini aldığı PaLM yapay zekası sayesinde 540 milyara yakın dil parametresini öğrenmiş durumda ve robotun öğrenme süreci devam ediyor.
  • İlginç olan şu ki; Google diğer şirketlerde olduğu gibi laboratuvar ya da fabrikalar yerine robotu mutfakta test ediyor. Şirket çalışanlarının aktardığı bilgilere göre popüler markalar arasındaki ayrımı yapabilen PaLM-SayCan, ayrıca temizlik işlerini de yapabiliyor. Örneğin çalışanlar “İçeceğim döküldü, temizler misin?” komutuyla robota temizlik yaptırabiliyor.

 

Kanserleri Tanımlamak İçin Makine Öğrenimi

Bir kanser hastası için uygun tedaviyi seçmenin ilk adımı, kanserin başladığı organ veya vücudun bir kısmı olan birincil bölgeyi belirlemek de dahil olmak üzere spesifik kanser türlerini tespit etmektir. Nadir durumlarda, kapsamlı testlerle bile bir kanserlerin kaynağı belirlenemeyebiliyor. Ancak, Koch Bütünleyici Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Massachusetts Genel Hastanesi’deki araştırmacılar tarafından geliştirilen makine öğrenim modeli ile erken hücre gelişimi ve farklılaşması gibi durumlara daha yakından bakılarak primeri bilinmeyen kanserlerin sınıflandırılması sağlanabilecek. 

  • Araştırmada eğitilen makine öğrenim modeli (D-MLP), mevcut araçlar kullanılarak teşhis edilemeyen 52 yeni kanser örneğine uygulandı.
  • Bu vakalar, 2017'de başlayan dört yıllık bir süre boyunca MGH'de görülen en zorlu vakaları temsil ediyordu. Heyecan verici bir şekilde, model tümörleri dört kategoriye ayırdı ve bu hastaların tanı ve tedavisine rehberlik edebilecek tahminler ve bilgiler sağladı.

 

Yapay Zeka ve Sanat Yarışması

Colorado merkezli oyun şirketi Incarnate Games'in başkanı Jason Allen, verilen kelimelerden yola çıkarak görseller üreten yapay zeka programı Midjourney'de oluşturduğu bir resimle yarışmaya katıldı. 

  • Yapay zekanın çizdiği bu resim, ABD'deki Colorado Eyalet Sergisi'nin güzel sanatlar yarışmasında birincilik ödülü kazandı. 
  • Sosyal medyada viral olan görüntü, yapay zekanın sanatçıları yok edeceği konusunda tartışmalara neden oldu.
  • Uzay Opera Tiyatrosu anlamına gelen ‘Théâtre D'opéra Spatial’ ismine sahip eser, bir uzay operasını tasvir ediyor ve detaylarıyla büyük dikkat çekiyor. Yapay zeka ve Allen'in bu eseri, hareketli ve canlı bir tasarıma sahip olmanın yanı sıra, ışığın öne çıktığı Barok tarzına ait bir mekânı, göz alıcı bir manzara ve insan figürleriyle harmanlayarak ortaya çıkarıyor.
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest