Kimola Bülten | Analytics: O güne hazır mısınız?

May 12, 2023 - 4 min read
Kimola Bülten | Analytics: O güne hazır mısınız?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!
Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz! Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

 
Verizekalılar 2.11

Tüketicilerin %88'i Anneler Günü'nü kutlamayı planlıyor.

Numerator’un 2.650 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirdiği bir araştırma, yaklaşan Anneler ve Babalar Günü için tüketici alışverişi ve kutlama planları hakkında içgörüler sunuyor. Araştırmanın öne çıkan bulgularına göre, Anneler Günü'nü kutlamayı planlayan tüketicilerin sayısı (%88), Babalar Günü'nden (%79) daha fazla olsa da, daha fazla tüketici (%57’ye %52) Babalar Günü için hediye almayı planlıyor ve hediye kartları listenin başını çekiyor. Anneler Günü'nü kutlamayı planlayanların çoğu (%74) aileleriyle kaliteli zaman geçirmeyi tercih ederken, Babalar Günü kutlamalarında mangal yapma ve dışarıda yemek yeme gibi etkinlikler öne çıkıyor. Öte yandan, Babalar Günü kutlamalarında alkol satın alma olasılığının Anneler Günü'ne göre neredeyse iki kat daha yüksek (%27’ye %14) olduğu görülüyor.

Uygulama içi reklamlar, kullanıcılarda yankı uyandırıyor.

Salgın sonrası mobil kullanımın artması ve tüketici alışkanlıklarının değişmesi, uygulama içi reklamların büyük bir yükseliş yaşamasına neden oluyor. GoodFirms'in yaptığı bir araştırma, mobil uygulama reklamcılığı sektörünün yeni uygulamalar için etkili bir araç olabileceğini ortaya koyuyor. Genel olarak uygulama içi reklamlar kullanıcılar tarafından oldukça olumlu bir şekilde karşılanıyor. Kullanıcıların %56.5'i günlük olarak, kullandıkları uygulamalardaki reklamları gördükten sonra uygulamaları indiriyor. %42.6'sı reklama tıkladıktan sonra satın alma gerçekleştiriyor. Buna karşın, kullanıcıların %66'sı, reklamın video yayınlarını kesintiye uğratması durumunda reklamı atlayacağını söylüyor. Dahası, kullanıcıların %43'ü hala bu uygulama içi reklamları istemediklerini belirtirken, kullanıcıların %54'ü  bu tür reklamların abonelik ücreti gereksinimlerini ortadan kaldırabileceği için reklam destekli uygulamaları tercih ettiklerini belirtiyor.

Alkolsüz bira içenlerin oranı, 2020'den bu yana 8 kat arttı.

YouGov'un ABD'de gerçekleştirdiği bir araştırma, alkolsüz bira tüketiminin önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Araştırma, haftalık alkolsüz bira tüketenlerin 2020 yılından bu yana 8 kat daha fazla artarak 2023 yılında ABD yetişkin nüfusunun %5.2'sine ulaştığını gösteriyor. Alkolsüz bira tüketenlerin ise %81'i, 44 yaşın altında ve %64'ü erkek. Bu kişilerin yarısından fazlası ebeveynken, düzenli bira tüketenlerin oranı sadece %29. Bu kişiler genellikle daha yüksek aylık harcama gücüne sahip, düzenli olarak egzersiz yapan, et bazlı veya fleksitarian diyetler uygulayan ve video oyunları izleyen ve sosyal medyayı sıklalkullan. Rapor ayrıca alkolsüz bira tüketenlerin tercih ettiği en popüler alkollü bira markalarını da ortaya koyuyor ve bunlar arasında Heineken, Corona, Samuel Adams, Guinness ve Budweiser yer alıyor.

Dijital platformlar, Z kuşağı’nın içerik tüketim adresi!

Dijital dünyada büyüyen Z kuşağının televizyonla benzersiz bir ilişkisi var ve reklamverenler için yeni fırsatlar sunuyor. Z kuşağının önemli bir çoğunluğu, içerik tüketimi için dijital yayın hizmetlerini tercih ederken, %65'lik bir kesim geleneksel kablolu TV aboneliklerine sahip değil. Z Kuşağı, TV izlerken büyük ölçüde mobil cihazlara yöneliyor ve %85'i aynı anda telefonlarını veya tabletlerini kullanıyor. Ek olarak, Z kuşağının neredeyse yarısı (%47) TV izlerken çevrimiçi alışveriş yapıyor. %44'ü ürün aramak için TV reklamlarını duraklattığı ve %34'ü TV reklamlarında görüntülenen QR kodlar aracılığıyla satın alma işlemi yaptığı için, Z Kuşağı özellikle reklamlarla etkileşime istekli olduğunu gösteriyor. Ne izleyeceklerini bulmak söz konusu olduğunda, Z Kuşağı öncelikle eğlence platformlarına ve sosyal medya uygulamalarına başvuruyor. TikTok (%69) ilk tercihleri olurken ardından Instagram (%64) geliyor. Bu içgörüler, reklamverenlerin Z kuşağını etkili bir şekilde hedeflemek ve dahil etmek için birden çok ekranda ölçülebilir sonuçlar elde etmek için yaratıcı düşünme ve yeni teknolojileri benimseme ihtiyacını vurguluyor.

Podcastler, marka pazarlaması için güçlü bir araç.

DISQO tarafından 34.841 katılımcı ile gerçekleştirilen bir araştırmaya göre podcastler, marka pazarlaması için etkileyici bir araç olarak öne çıkıyor. Günlük podcast dinleyicilerinin %45'i diğer medya türlerine göre podcast reklamlarına daha fazla dikkat ediyor. Öte yandan podcastler, marka sadakatini artırma potansiyeline sahip; dinleyicilerin yaklaşık %33'ü, beğendikleri bir podcast içinde veya sevdikleri bir sunucu tarafından reklam yapılan bir markayı daha çok seviyor. Genç yetişkinler podcast reklamlarını daha çok beğenirken, podcast dinleyicileri genellikle daha genç, erkek, yüksek eğitimli ve yüksek gelirli oluyor. Ek olarak, podcastlerin keşfedilmesinde içerik ön planda olurken, dinleyiciler en çok arkadaşlarını, ailelerini ve sosyal medyayı güvenilir öneri kaynakları olarak görüyor.

Prebiyotiklere tüketicinin ilgisi yüksek.

FMCG Gurus tarafından 10.000 kişi ile yapılan küresel bir araştırmaya göre, katılımcıların dörtte üçü prebiyotikli gıdaların satın alınmasında ürün etkinliği ve bilimsel kanıtların en önemli faktörler olduğunu belirtiyor. Fiyat faktörü ise, %55’lik bir oran ile bu düşüncelerin gerisinde kalıyor. Sindirim sağlığı ve genel sağlık (%73), prebiyotik içeren ürünleri satın alanlar için önemli sağlık konuları arasında. Araştırma ayrıca tüketicilerin "hastalığı tedavi etme" zihniyetinden "hastalığı önleme" zihniyetine geçtiğini gösteriyor. Bu bağlamda, prebiyotik içeren yiyecek ve içecekleri satın alanların neredeyse yarısı (%48) bunları kullanmaya ilk başladıklarında herhangi bir semptomdan şikayet etmediklerini belirtiyor. Ek olarak, tüketicilerin prebiyotiklere genel olarak aşina olduğu ve özellikle 'şikorya kök lifi' ve 'inulin' gibi belirli bileşenlerin bilinirliğinin yüksek olduğu görülüyor.

Sizce gelecekte sanal hediyeler fiziksel hediyelerin yerini alabilir mi?

 Bültendeki araştırmalarla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bültene abone olmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. 👇

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest