Online Alışveriş Kitlesi-Veri Ne Söylüyor?

May 09, 2018 - 3 min read
Online Alışveriş Kitlesi-Veri Ne Söylüyor?

İçinde yaşadığımız dijital çağ sahip olduğumuz birçok alışkanlığı ve davranışı değiştirdi. Alışveriş alışkanlıklarımız belki de değişime en çok uğrayan günlük davranışlarımızdan biri. Üstelik TÜSİAD’ın verilerine göre bu davranış 2016 yılında Türkiye’de 1.6 trilyon dolarlık bir e-ticaret endüstrisi yaratacak güce sahip. Nüfusun oldukça büyük bir çoğunluğu hala fiziksel dünyada dokunduğu ve görebildiği ürünlerle alışveriş yapma isteğinde, ancak günden güne toplum içerisinde yer edinen Z kuşağı için online alışveriş yapmak, nefes almak kadar kolay. Dolayısıyla online alışveriş yapan kullanıcılara dair içgörüler markalar için her geçen gün daha da önemli hale gelmeye başladı.

Online Alışveriş Kitlesi İlgi Alanları

Kimola AI İle Online Alışveriş Analizi

Online alışveriş kavramı gelişimi içerisinde sosyal medyada da kendine oldukça geniş bir yer edindi. E-ticaret siteleri sahip oldukları sosyal medya hesaplarıyla tüketicilerine ulaşıp, kendilerine uygun marka kimlikleri geliştirmeye başladılar. Biz de sosyal medyada Kimola AI’ın gücünü kullanarak, davranış ve tutumlarıyla online alışverişe ilgi duyduğunu belirlediğimiz 10.000 kullanıcı üzerinden bir kitle yarattık. Şubat (2018) ayı verilerini kitlenin İlgi Alanları, Markalar, Sosyal Medya Fenomenleri gibi 9 farklı kırılımda analiz ettiğimizde çıkan ilgi çekici sonuçlardan bazıları şu şekilde;

Türkiye’de online alışveriş denince akla ilk kadın kullanıcılar ve kıyafet, mobilya gibi sektörler gelse de kitlenin %42 gibi hatırı sayılır bir kısmı erkek. Erkek kullanıcıların %45’ini 24–35, %42’sini 35–50 yaş aralığı oluşturuyor. Literatüre, Spora, Mizaha ilgi duyan bu kullanıcılar kitap, elektronik eşya, video oyunları gibi sektörlerden online alışveriş yapmaya yatkınlar. Kitlenin %58’ini oluşturan kadın kullanıcılarsa baskın olarak 24–35 (%56) yaş aralığındalar. Literatüre, Makyaj ve Güzellik Ürünlerine, Modaya ve Magazine* ilgi duyan kadın kullanıcıların online alışveriş alışkanlıklarında tekstil, kozmetik, kitap gibi alanların bulunduğunu öngörmek mümkün.

*Magazin ilgi alanına sahip kullanıcılar ünlü ve/ve ya medyatik kişilerin hayatlarına dair içerik üreten sosyal medya hesaplarıyla ilgileniyorlar.

Online Alışveriş Kitlesinin Favori Markaları

Online Alışveriş Kitlesi’ne bütün olarak baktığımızda, etkileşime geçtiği ilk 5 markanın Çiçek Sepeti, İdefix, Gittigidiyor, Hepsiburada ve Netflix oluşu, teknoloji ile arası iyi olan ve günlük hayatlarındaki ilgi alanlarını internet üzerinden yaptıkları alışverişlerle destekleyen bir kitleye işaret ediyor.

Kitlenin içerisinde dikkatleri üzerine toplayan modern bir ebeveyn gurubu mevcut. Bu ebeveynlerin kadın kullanıcılarını çalışan ve okuyan anneler oluşturuyor. Bu kadınlar Ece Kumkale, Oyuncu Anne, Akademisyen Anne gibi hesaplarla etkileşime geçerek ebeveynlik üzerine kendilerini geliştiriyorlar. Aynı zaman da Ayşegül & Yasemin, Pelin Kaya gibi moda alanındaki sosyal medya fenomenleriyle etkileşime geçerek trendleri takip ediyorlar. Erkek/baba kullanıcılarsa okuyan, gündemi takip eden ve spor düşkünü modern erkek profili çiziyor.

Online Alışveriş Kitlesinin Etkileşime Girdiği Sosyal Medya Fenomenleri

Teknolojisever bir kitle olan Online Alışveriş Kitlesi birçok farklı sektörden iş hedeflerine ve marka iş birliklerine açık. Kitleye dair içgörülerle alınacak stratejik kararlar, markaların kendilerini daha iyi konumlandırmalarını ve kullanıcılarıyla güçlü bir iletişim kurmalarını sağlayabilir.

Online Alışveriş Kitlesi analizi gibi dahası için blogumuzu takipte kalın!

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest