Stajyerler Anlatıyor: Yumurtadan Çıkan Sürpriz; Kimola'da E-Staj Deneyimim

Sep 02, 2020 - 4 min read
Stajyerler Anlatıyor: Yumurtadan Çıkan Sürpriz; Kimola'da E-Staj Deneyimim

Selamlar!  Ben, Merve. Kimola’daki staj deneyimini henüz bugün tamamlamış ve bu deneyimi taze taze yazıya dökmek isteyen ODTÜ Ekonomi 2. Sınıf öğrencisi. Kimola ile tanışıklığım bundan yaklaşık 5 ay öncesine, Twitter gezmesi yaptığım soğuk bir Mart akşamına denk geliyor.

Pandemiye, karantinaya ve yaz için yaptığım planların suya düşmesine yeni yeni alıştığım o günlerde, ne yapsam da bu yazı tüm imkansızlıklara rağmen dolu dolu geçirsem diye kara kara düşünmekteydim. Kara kara diyorum çünkü başvurduğum tüm gönüllülük esaslı projelere sınırların kapatılması sebebi ile gidemez, çoğu staj başvurusuna ise henüz ikinci sınıfta olduğum için başvuramazdım. Bir gün Twitter zaman akışıma düşen bir gönderi sayesinde Kimola’nın Operasyon Direktörü ile tanıştım önce. O gün neden bilmiyorum, kendisine çok içim ısındı ve paylaşımlarının sıkı bir takipçisi oldum.

Yaklaşık bir ay sonra, artık staj aramıyorken ve umudumu kaybetmişken “Summer Internship at Kimola” ilanının paylaşımını gördüm. Sonunda ben stajı değil, staj beni bulmuştu. 😊 “3 engineers and 2 talents in marketing” sözü dün gibi aklımda. Pazarlama tecrübem vardı, daha önce bu alanda da çalışmıştım fakat aradıkları “talent” gerçekten ben miydim? Bölümüm gereği bu konuda hiç ders almamış, teorik bilgisi olmayan biriydim neticede. Bu işi alabilmek için diğerlerinden daha az şansa sahip bir aday olduğumu düşünsem de başvurdum. Çünkü gerek stajın online olacak olması gerekse Kimola’nın ilgilendiği konular ve yaptığı iş beni çok heyecanlandırmıştı. Bu amaçla başvuru formunda kendimi elimden geldiğince iyi ifade etmeye çalıştım, kısa süre içerisinde geri dönüş aldım ve bir mülakat tarihi belirledik.

Sonradan öğrendiğime göre, Kimola ekibi için en önemli şeylerden biri, başvuru formunun nasıl doldurulduğu. Bu formda CV’nizden çok heyecanınız, sizi sabahları hangi motivasyonların uyandırdığı ve Kimola’da nasıl bir görev alabileceğinize dair fikirleriniz soruluyor.

Bir örnek olması için, benim başvuru formuma göz atabilirsiniz;

Kimola Staj Başvuru Formu

 

Mülakatta Neler Soruluyor?

Mülakatta sıradan ve kalıplaşmış soruların aksine; hangi müzik türlerini dinlediğim, okul ve dersler dışında neler yaptığım, arkadaş ortamında hangi rolü üstlendiğim gibi soruları cevapladım. Bunun dışında pazarlama ile ilgili herhangi bir yayını takip edip etmediğim, daha önce bir iş tecrübesine sahip olup olmadığım da elbette sorulan sorular arasındaydı. Özetle resmi ve gergin mülakatların aksine sohbet havasında geçen bir görüşmeydi. Mülakatın sonucunu öğrenirken seçilmemde, Kimola ekibinin deyişi ile takıma olan uygunluğumun, sosyal hayatta aktif rol almamın ve pazarlama alanında gelişme isteğimin etkili olduğu söylenmişti.

 

Staj Programında Neler Var?

Stajın ilk zamanlarındaki günlük görevler zamanla haftalık ve daha kompleks işlere evriliyor. Stajyer yeteri kadar tanındığında ise kişinin yeteneklerine uygun ve yaparken daha başarılı olduğu görevlerin verildiği bir sürece giriyoruz. Bu görevlerdeki hızı ve başarıyı arttırmak için Udemy gibi platformlardan kişiye özel eğitimler sağlanıyor ve kişiden bu eğitimlerin tamamlanması isteniyor. Online staj olması sebebi ile güne 8.30’daki Hangouts görüşmesi ile başlıyor, o günkü görevlerimizi alıp işe koyuluyoruz. Kimola’nın kendi iş takip sistemi “Kimola Assigment” üzerinden günlük görevlerimizi, bu görevlerin yüzde kaçını tamamladığımız ya da tamamlayamadığımız bilgisini güncel tutuyoruz. Gün bitiminde ise saat 17.00’de o gün neleri yaptığımız ya da neleri daha iyi yapabileceğimiz üzerine bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Benim haftanın 3 günü yer aldığım staj programımda şu maddeler yer alıyordu; 

  • Kimola 101 - Sektör Oryantasyonu
  • Sektör Analizi
  • Tüketici Analizi
  • İçerik Üretimi
  • Tüketici Motivasyonlarını Anlama
  • Dijital Pazarlama Eğitimi
  • Yazarlık 
  • E-mail Pazarlama


Diğerlerinden farklı olarak Kimola

Kimola’da, staj programında kalabilmek ve bu programı tamamlayabilmek için stajyerden çok bir çalışan bilinciyle, verilen görevlerin ciddiyetle ve belirlenen zaman aralığında yapılması gerekiyor. Stajyerler, staj yaparken sadece fotokopi çekmeyi öğrenir(!) algısını kesinlikle yıkan Kimola, adeta bir okul gibi. Bu noktada Kimola’yı özel kılan, klasik bir okulun aksine sizi salt not ortalamanızdan ibaret bir insan olarak değerlendirmekten ziyade; tuttuğunu koparan, yaptığı işe tutkuyla bakan stajyerler arıyor olması.

 

İyi ki başvurdum!

2 aylık sürece dönüp baktığımda, her güne heyecanla uyandığımı ve bana verilen görevleri zevkle yaptığımı görüyorum. Hatta Kimola’da yaptığım işi, sadece bir çalışmanın sonucu değil, eğlenerek geçen zamanın bir ürünü olarak tanımlıyorum. 

Burada olmanın bana sağladığı bir diğer kazanım da; alışılagelmiş mentorlerin hazırladıklarından çok daha farklı bir program ile beni profesyonel hayata hazırlama motivasyonu olan bir ekip ile çalışmanın ne demek olduğunu öğrenmek oldu.

 

Siz de başvurmak isterseniz...

Siz de Kimola’da staj programına başvurmak isterseniz, her sene Yaz ve Kış olmak üzere 2 farklı dönemde staj programları bulunuyor. Stajlar en az 2 ay, en fazla 4 ay sürüyor ve staj sonrasında Kimola’da part-time çalışmak da mümkün oluyor.  Kimola’nın 6. Dönem kış staj programı KW06 ise 15 Eylül’de başlıyor. Başvuru formuna şuradan ulaşabilirsiniz.

 

Kimola Staj Başvuru Formu

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest