Stajdan Mezuniyet Sonrasına Bir Yolculuk: Kimolalı Olmak

May 23, 2021 - 4 min read
Stajdan Mezuniyet Sonrasına Bir Yolculuk: Kimolalı Olmak
staj
/staj/
1. herhangi bir mesleği edinecek kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi.
2. bir kimsenin meslek bilgisini daha da artırmak, becerisini daha da geliştirmek için, çalıştığı kurumun, kuruluşun değişik bölümlerinde çalışarak geçirdiği dönem.
 

Merhaba ben Melodi. Bilkent Üniversitesi’nde, İletişim ve Tasarım Bölümü mezun adayıyım. Mezuniyetin eşiğinde bir son sınıf öğrencisi olarak, Kimola’nın bir parçası olmak bana bir iş deneyiminden çok daha fazlasını kattı. Kimola’nın mutfağında pişmek, mezun olmadan önce kendimi daha iyi tanımam; başarılı olduğum alanları görüp, güçlü yönlerimin üzerine kendimi geliştirebilmem için harika bir fırsat oldu. İş hayatına başlamadan önce bu staj sürecini tamamlamak ve bu deneyimi yaşamak, kendi beklentilerimin bile önüne geçen bir Melodi ile tanışmamı sağladı. Bu nedenle, Kimolalı olmanın bana kattıklarını sizinle de paylaşmak, bir yol gösterici olmak istiyorum. Çünkü Kimola’da staj, “Fotokopi mi çekicem ya?!” algısını adeta çürütmeyi amaçlıyor. 

Size bir yıldır parçası olduğum Kimola’dan bahsetmek istiyorum biraz.

Öncelikle kendimi, ilk tanıştığım andan itibaren çok rahat hissettiğim bir ekip ile çalıştım. İletişimin çok kolay olduğu ve “bey” “hanım” gibi unvanların kullanılmadığı, bir an bile çekinmeden kendimi ifade edebildiğim bir iş ortamında çalışmanın en büyük artısı, çok daha hızlı adapte olabildiğim bir iş sürecini beraberinde getirdi. Ben stajımı, pandemi koşulları sebebi ile uzaktan olarak tamamladım. Özellikle böylesine mesafelerin olduğu bir koşul söz konusu iken, bu kadar kısa bir sürede parçası olduğumu hissettiğim bir çalışma ortamına sahip olmak, en büyük şansım oldu. 

Kimola’da Staj Sürecim

İki ay süren staj sürecimden, gündelik staj tempomuzdan ve görevlerimizi de anlatmak isterim. Staj boyunca her sabah 08.30’da ve her öğleden sonra 17.00’de olmak üzere, tüm ekibin yer aldığı iki online toplantı gerçekleştirdik. Tabii buna ek olarak gün içinde sayısız görüşme ve mesajlaşma da yapıyorduk; bu sayede görev sürecimizi daha etkili ve kolay bir şekilde yönetip, yeri geldiğinde deneyimli ekip arkadaşlarımıza danışarak tamamlıyorduk. Benim için de bir ilk olan uzaktan staj deneyimimde, başarılı bir şekilde görevlerimi tamamlayabilmek; ekip arkadaşlarımla iletişimimi doğru bir şekilde sağlamaktan geçiyordu. Bu nedenle ekip olarak en çok dikkat ettiğimiz ve özen gösterdiğimiz nokta iletişim halinde olmaktı. Staj programında devam edebilmek için görevleri vaktinde ve istenildiği şekilde yapmak çok önemli, buna ek olarak istenilenden fazlasını sunabilmek ve kendinden bir şeyler katabilmek; bu stajı en faydalı şekilde tamamlayabilmemi sağlamış oldu. 

Benim sorumluluklarım, veri toplama ve kategorize etme gibi tüketici araştırmalarını anlamama fayda sağlayacak görevlerle başladı ve dijital içerik üretme ve bülten hazırlama gibi görevlerle devam etti. Stajım boyunca, belki pek çok firmanın bir stajyere vereceğinden çok daha fazla sorumluluğum oldu ve bu staj sürecimdeki en büyük iyikilerimden biri. Bu sayede mesleki anlamda deneyim kazanma ve sektörü öğrenme imkanım oldu. Sorumluluklarımı ise kısaca şu şekilde özetleyebilirim;

  • Tüketici araştırması kapsamında veri toplama
  • Veri görselleştirme
  • Blog içeriği hazırlama (örnek) ve Sosyal medya tanıtımı 
  • 4 markadan oluşan Kargo Şirketleri Araştırmasında, veri segmentasyonu; veri görselleştirme ve içgörü üretme 
  • E-mail bülteni hazırlama 
  • Twitter’da sosyal dinleme ve online içerik analizi araştırması gerçekleştirme

Kimola’daki stajım, bugüne kadar edindiğim bilgileri kullanmak ve geliştirmek adına pek çok bağlamda fayda sağlarken; alakalı pek çok alanda da çalışma ve kendimi geliştirme fırsatı sağladı. Pazarlama ile ilgilenen bir iletişimci olarak, Kimola’daki staj sürecimde sorumluluklarımın yanına, ilgi alanım doğrultusunda bana Udemy üzerinden atanan çevrimiçi eğitimleri tamamladım. Color theory ve branding hakkındaki eğitimlerimi "color psychology" ve "brand identity" oluşumu üzerine yoğunlaşarak tamamladım. Bu bağlamda Kimola mutfağında edindiğim tecrübelerin yanında, ilgi alanım ve kendimi geliştirmek istediğim alanlara da adım atma fırsatım oldu. 

Stajdan sonra Part-time Kimolanian Olmak

Başta da dediğim gibi, Kimola’da staj benim için bir stajdan çok daha fazlasıydı. Kimolalı olmanın mutluluğunu 2 ay süren staj tecrübemden sonra part-time çalışan olarak yaşamaya devam ettim. Bir staj deneyimi olarak başlayan yolculuğum, ilk iş deneyimime de kapı açtı. Böylelikle, Kimolalı olmak benim için gitgide daha da anlam kazandı. Stajyer olarak başladığım deneyim sürecinin sonunda kendimi iyi ifade edebildiğim bir alana yoğunlaşma fırsatı yakaladım. 2 ay süren staj sürecimin son haftalarında başladığım haftalık mail bülteni hazırlama sorumluluğum, Kimola’daki stajım boyunca en uzun soluklu projeme ışık tuttu ve stajımı tamamladıktan sonra da 9 ay boyunca, üniversitede son sınıfı okurken devam ettiğim bir part-time iş tecrübesi oldu. 

Mezuniyet Sonrası Kimolalı Olmak

Bugün, Kimola bültenlerinin 42. haftasını tamamladım ve iş hayatımın ilk deneyiminde bir dönemin sonuna geldim. Kimolalı olmanın mutluluğunu, gururunu ve coşkusunu her an hissettiğim 1 yıllık hikayemin bitiyor oluşundan dolayı hem üzgün hem de bir o kadar heyecanlıyım, Kimola mutfağında geçirdiğim her an, edindiğim her tecrübe beni hayalini kurduğum işe bir adım daha yaklaştırdı; 2021 Haziran ayı itibariyle, Kimola’nın referansıyla tanıştığım partner ajanslarından Gaia’da tam zamanlı işe başlıyorum. 

Staj ile başladığım ve part-time işim ile devam ettiğim Kimola hikayem, beni mezuniyetim sonrası yepyeni bir yolculuğa yönlendirdi.

Teşekkürler Kimola! İyi ki Kimola!

 
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest