Şömine, Oyuncak Ayılar ve 2021 Notları

Author: Mustafa Savaş - CEO, Kimola
Mustafa Savaş CEO, Kimola
Dec 30, 2021 - 8 min read
Şömine, Oyuncak Ayılar ve 2021 Notları

Bir sonraki yıla dair planlar yapmak için büyük hedefler ve rakamların heyecanına kapılmadan önce, seneye tam da bu zamanlar nasıl hissetmek istediğimi düşünüyorum. Çok zaman önce fark ettim ki, plan yapma ciddiyetinden sıyrılıp nasıl hissetmek istediğime odaklandığım zaman hedefler ve rakamlar herhangi bir güçlük çıkarmadan beliriveriyorlar zihnimde. Ne var ki zihnim, henüz gerçekleşmemiş olası hataları önceden görmeye dayalı mesleki disiplinim tarafından işgali altında olduğundan, aynı anda hem heyecanlarım hem de korkularımla bezeli bir duygu curcunası içinde kalıyorum. Dürüst olmak gerekirse, şimdiye kadarki tüm girişimcilik hayatım da hep bu duygu curcunasını yönetmek çabası içinde geçti. Belki de bu geçen zamanda edindiğim en süper-kahraman yeteneğim bu olmuştur.

Nihayet çok uzun bir aradan sonra bu curcunadan kısa bir mola aldım, eşimle birlikte Peri’yi uyuttuktan sonra, gece mesaisine başladım.

2021-recap-blog-home

Bir 5 aylığı eğlendirme telaşıyla dağılmış salonumuzun, çalışma masamdan alışkın olduğum karmaşayı aratmadığı bu akşam, 2021’in nasıl geçtiğini ve 2022 yılında bu zamanlar nasıl hissetmek istediğimi yazmaya koyuldum.

Rakamlarla Son 12 Ay

Kimola’daki tam zamanlı mesaimiz, ürünlerimiz Kimola Analytics ve Kimola Cognitive’in daha çok coğrafyada, daha çok kişi ve kurum tarafından kullanılmasını sağlamak için yaptığımız çalışmalarla geçiyor. Bu çalışmalar kimi zaman ürünlerimizin teknik geliştirmeleri kimi zaman da ürünlerin faydasını anlatmak için yaptığımız faaliyetleri içeriyor. Sonucunda 12 aylık bir muhasebe yapacağımız zaman da bu ürünlerin kazandığı ticari başarıları değerlendiriyoruz.

Kimola Products

Bir veri analitiği şirketi olmanın verdiği ölçüt takıntımız gereği kendimizi doğru değerlendireceğimiz ölçütleri belirleyip, yıl boyunca düzenli olarak güncelliyoruz. Takip ettiğimiz bu ölçütler içinden en temel iki tanesine göre, geride kalan 12 ayda Kimola’nın müşteri sayısı bir önceki yıla göre %200, gelirlerleri ise %100 arttı. Bizim yaş ve ölçeğimizdeki girişim şirketleri için yıllık büyüme beklentisinin ortalama %30 olduğu bir dünyada, elbette ki bu rakamlara Kimola’nın rutin faaliyetleri ile ulaşmadık.

Son 12 ayda Kimola'daki gelişmeler

Bu senenin başında, heyecanımın içimden taştığı büyük bir hedef için, kendi kaynaklarımızla ilk adımı attık. Bolca belirsizlik ve kısıtlı imkanlarla elimizden gelenin en iyisini ortaya koymak için ne kadar çalıştığımızı düşününce, yıl sonunda kalpsiz rakamların bile bizden yana olduğu bir tablo görmekten daha iyisi olamazdı.

Sadece "Gelirler" ve "Müşteri Sayısı" gibi iki temel ölçüte baktığımızda bile basit bir matematik hesabı yaparak, üst segmentten kurumların ağırlıkta olduğu müşteri tabanımıza, orta segmentten çok sayıda kurumun katıldığı bir evrim geçirmeye başladığımız gözlemlenebilir. Bu da büyümemizin yanında iş modelimizin de daha kararlı bir şirket yapısı ortaya koyma yönünde evrildiğini gösteriyor. Peki, neydi bu rakamların arkasındaki hikaye?

Çok Büyük Hedefler İçin, Çok Küçük Adımlar

Bu yılın başında, tüketici araştırmaları sektöründe gözlemlediğimiz en büyük sorunlardan birinin üstesinden gelecek bir yeniliği hayat geçirmek üzere ilk adımı attık. Sektör bu kadar köklü ve problem bu kadar büyükken, sadece kendi kaynaklarımızı kullanarak küçük ama yıl sonu rakamlarına baktığımızda isabetli bir adım attığımızı gördük.

Hepimiz biliyoruz ki, herhangi bir konu hakkında bilgi edinmek için internette faydalanabileceğimiz sayısız kaynak var ve bu kaynaklara ulaşmanın en kolay yolu ise basit bir Google araması. Ne var ki amacımız herhangi bir konu hakkında bilgi almak değil de o konu hakkında tüketicilerin ne düşündüğünü öğrenmekse forumlara, sosyal medya mecralarına, sözlüklere ayrı ayrı bakıp, manuel bir çabayla sonuca varmamız gerekiyor. Bir konu hakkında tüketicilerin ne düşündüğünü ve nasıl hissettiğini öğrenmek, Kimola’nın hedef sektöründeki tüketici araştırmacıları, stratejistler ve pazarlama profesyonellerin mesaisinde önemli bir yer kaplıyor. Bu soruna yönelik tasarlanmış mevcut çözümlerse, sadece önceden belirlenmiş anahtar kelimelerle tüketici görüşlerinin toplanması ve düzenli takibi üzerine. 

Tüketici araştırmaları alanında veri analitiği ürünleri sağlamaya yönelik  bunca yıllık deneyimimiz bize gösterdi ki, bir sektör profesyonelinin içgörüye ulaşma ihtiyacını önceden belirlenmiş anahtar kelimelere indirgemek mümkün değil. Bu kadar değişken ve akıcı bir bilgi yığını içinde, hatları böylesine keskin çizgilerle belirlenmiş bir çalışmadan alınacak fayda pek tabii ki sınırlı. Tüm bu deneyimlerimiz ve yaptığımız araştırmalar, ihtiyaç duyulan esnekliğe ulaşmanın tek yolunun forumlar, bloglar, sosyal medya mecraları ve sözlüklerden tüketici görüşlerini anlık olarak Google araması konforunda getiren bir araç olduğunu gösterdi. Bu yüzden de 2021 yılının hemen başında bu aracın ilk MVP’sini bir arama motoru formatında hazırlayıp, Kimola’nın ana sayfasında genel kullanıma sunduk. 

Kimola Insights Engine

Genel amaçlı bir arama motoru ile AirBnB araması yaptığımız zaman beklentimiz, airbnb.com internet sitesi, sosyal medya adresleri ve Wikipedia adresi gibi en ilişkili web sitelerinin listesini görmek olacaktır. Ancak amacımız herhangi bir konu hakkında bilgi almak değil de o konu hakkında tüketicilerin ne düşündüğünü öğrenmekse eğer, Reddit, Trustpilot, Twitter gibi mecralardan bu konu hakkında yazılmış görüşlere hatta bu görüşlerin analizlerine ihtiyacımız olacak. İşte sağladığımız bu aracı, tam olarak bu ihtiyaca yönelik tasarladık. İnanıyoruz ki bilgiye erişmek için Google gibi muazzam bir araç hayatımızdayken, tüketicilerin bir konu hakkındaki fikrine ulaşmak için de aynı konfora sahip olmalıyız. Kimola olarak kendi endüstrimize vereceğimiz en büyük faydanın, bu amaca hizmet eden AR-GE çalışmaları olacağını düşünüyoruz.

Bu aracı ücretsiz sunmak, Kimola Analytics ve Kimola Cognitive ürünlerimizin veri toplama ve analiz faydalarını göstermek için benzersiz bir fayda sundu. Böylece dijital reklamlara büyük yatırımlar yapmadan, değerimizi göstermek ve yeni müşteri edinmek için harika bir yöntem edinmiş olduk.

Öte yandan biliyoruz ki 6 dil ve 10 ülkeye hizmet veren dikey bir arama motoru sağlamak, büyük bir teknik geliştirme yükünü de beraberinde getiriyor. Henüz MVP aşamasında ve yolun çok başında olan bu yapıyı tüm dünyanın yükünü sırtlayacak şekilde büyütmek ve güçlendirmek için çalışıyoruz. İnanıyorum ki gelecek yıl burada, bu hedefe ne kadarda yaklaştığımızı açıklayan harika gelişmeleri paylaşacağım.

Tüketici Araştırmalarına Veri Bilimi Dokunuşu

Biliyoruz ki, tüketici araştırmalarının hammaddesi tüketici yorumları. Kimola’da sunduğumuz tüm ürünler, bu tüketici yorumlarının veri biliminden yararlanarak analiz edilmesini sağlıyorlar. Başka bir deyişle, hizmet verdiğimiz endüstrilerdeki pazarlama profesyonellerinin kendi uzmanlıklarına odaklanabilemeleri için teknik sorumluluğu Kimola üstleniyor.

Böylece herhangi bir konudaki tüketici yorumlarının toplanması, yapay zeka teknolojilerinden yararlanarak sınıflandırılması, ortaya çıkan segmentlerin yaşam stili analizlerinin çıkarılması el değmeden yapılabiliyor. İstiyoruz ki, dünyanın her yerinden pazarlama profesyonelleri tekrar eden bu işleri Kimola’nın ürünleri ile çözüp, yaratıcı yönleriyle dünyayı etkileyecek harika işler çıkartabilsiniler. Bu amaca giden yolda bu yıl, Kimola Analytics platformunda 845 kitle ve bu kitlelerin verilerini analiz etmek için Kimola Cognitive platformu üzerinde 160 makine öğrenim modeli yaratıldı.

Kimola Analytics ve Kimola Cognitive'de Gelişmeler

Verizekalılar, Üniversite İşbirlikleri, #KendinYap Serisi ve Dahası

Yılın ikinci yarısında, Türkiye’deki pazarlama profesyonellerini tüketici içgörüsü ile hareket etmeye çağırdığımız bir kampanya duyurduk: Verizekalılar! İçgüdüleri yerine içgörülerine güvenen “Verizekalılar”a seslendiğimiz bu kampanyada, dijital veriyle tüketici araştırmaları derinleşmek isteyen profesyonellere eğitim ve araçlar sunarak rehberlik ettik. kimola.com/verizekalilar adresinden erişilebilen “Verizekalılar Kulübü”nde, “tüketici içgörüsü ile hareket edenlerin kazandığı dünya”ya 4 adımlık bir yolculuk sunduk.

Verizekalı olma yolculuğunun ilk basamağında, veri toplama, analiz etme ve yapay zeka ile bu verileri sınıflandırma hakkında eğitim makalelerinden oluşan İçgörü Kütüphanesi yer aldı. Bir sonraki adımda ise 6 farklı dilde çalışan ürünlerimizin ücretsiz kullanımının sunduğumuz İçgörü Araçları sayfası karşıladı ziyaretçileri. Bu yolculuğun bizim için en anlamlı adımında, eğitmenleri arasında Tüketici Davranışları alanında San Francisco State University’de görev alan ve aynı zamanda Kimola’nın resmi danışma kurulunda bulunan Prof. Dr. Gülnur Tumbat’ın da yer aldığı İçgörü Akademisi’ne ücretsiz kayıt imkanı sunduk. Her gün 50 kişinin üzerinde katılımla 3 gün boyunca tam etkileşimli bir seri düzenledik.

Verizekalılar söylemi, yıllardır ofis içinde yaptığım bir kelime şakasıyken, önce COO’muz Beybin Esen’in harika anlatımıyla bir podcaste, ardından da kampanyamıza isim oldu. Ancak benim için en eğlenceli tarafı, bu ismi sevgili Harun Can’ın ağzından duyduğum harika kampanya videolarımız oldu.

Nişantaşı Üniversitesi İşbirliği ile Pazarlama Okulu

Geride bıraktığımız 3 yıl boyunca Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen Marka Okulu’nda konuk eğitmen olarak sürdürdüğüm Tüketici Araştırmalarında Yapay Zeka eğitimini, bu yıl sevgili Gresi Sanje tarafından Nişantaşı Üniversitesi’nde yürütülen Pazarlama İletişim Okulu kapsamında bir sertifika programına dönüştürdük. Bu sertifika programına özel olarak, tüketici araştırmalarında Yapay Zeka teknolojilerini nasıl kullandığımızı anlattığımız benzersiz bir müfredat hazırladık. Her hafta Kimola ekibinden farklı isimler tarafından verilen derslerle devam eden sertifika programı, toplamda 10 hafta olarak tasarlandı. Benim bu yazıyı yazdığım gün, programımızın son haftalarına girmiştik.

Kimola Yatırımcı Portalı

Kimola’nın resmi kuruluşu 2014 yılında gerçekleşmiş, ilk yatırımımızı ise 2018 yılında almıştık. Aradaki 4 yıl boyunca takip ettiğimiz “kendi satış gelirlerimizle büyüme” stratejimiz, Ersin Pamuksüzer’in StartersHub’da olduğu yıllarda bana hayat dersi niteliğinde olan bir konuşmasıyla son bulmuş ve 500 Startups, StartersHub ve Uğur Şeker’in katılımıyla 225.000 USD’lik ilk yatırımımızı almıştık.

O zamandan bu yana tecrübe ettiğimiz en büyük sorumluluklardan birisi, mevcut ve potansiyel yatırımcılarımızı veriyle güncel tutmak oldu. Bunun için 2021 yılında yatırımcılar için özel olarak hazırladığımız Kimola Yatırımcı Portalı’nı hayata geçirdik. Bu portalda Kimola’nın faaliyet gösterdiği pazar bilgilerinden, çok detaylı rakip analizlerine, yıllık ve aylık finansallarımızdan ekip yapısına kadar pek çok detayı bulmak mümkün. Girişi, sadece önden tanımlı e-posta adreslerine açık olan bu portalda müşterilerimizin güncel listesi, kullanıcıları Kimola hakkındaki görüşleri hatta  mülakatlarını bulmak da mümkün.

Kimola Yatırımcı Portalı

Ankara'da Geçmişin Modern Mimarisi ve Yeni Ofisimiz

Bu konu hakkında başka bir blog yazısı paylaşacağım için burada sürprizini kaçırmak istemem. Ancak kısaca, Ankara’da Cumhuriyetin erken dönemlerinde kendini gösteren mimari anlayışın şehirdeki en iyi örneklerinden birinde Kimola’nın ikinci Ankara ofisini açtığımızı paylaşmaktan mutluluk duyarım! Küçükesat adıyla bilinen bölgede, Maliye Blokları’nda yer alan yeni ofisimiz pandemi şartları için aradığımız genişlik ve ferahlığı sağlıyor. Başka bir yazıda bölge tarihi ve bu binanın özelliklerini ayrıntılarıyla paylaşacağım.

Kimola Ofis

#KendinYap Serisi

Kimola’da sunduğumuz ürünleri kullanarak farklı dikeylerde yapılabilecek harika işleri, bu yıl bir Youtube video serisi altında toplamaya karar verdik. Bunu yaparken de, bir tüketici araştırması profesyoneline yönelik hazırlanacak içeriklerin ancak ve ancak başka bir tüketici araştırması profesyonelinden geleceğini düşündük. Dolayısıyla Kimola ekibi olarak kolları sıvadık kamera karşısına geçtik. İngilizce ve Türkçe videolarla hazırlanan bu seride 20 video olmasını planladık.

Tüm içerikler 2022 yılında yayınlanmak üzere planlanmış olsa da, 2021 yılında kamera arkasında neler döndüğünü paylaşmadan geçemezdim.

 

2022 Yılına Girerken

Bu yazının en başında da paylaştığım gibi, bir sonraki yıla dair planlar yaparken, seneye tam da bu zamanlar nasıl hissetmek istediğimi hayal ediyorum. Çünkü hiçbir somut gerçeklik, hayalini kurduğum hisler kadar kuvvetli bir biçimde harekete geçiremiyor beni. 

Şu an bu yazıyı yazarken de, gelecek sene Kimola’nın hedef pazarlarımızdaki büyüme rakamlarını burada yazma heyecanını taşıyorum içimde. Güç ve şans bizden yana olsun!

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest