Kimola Bülten #75: Podcast'ime hoş geldiniz arkadaşlar!

Jan 09, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten #75: Podcast'ime hoş geldiniz arkadaşlar!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

YouTuber'ların da bir podcast yayını olsa...

Acast ve Nielsen tarafından ABD'li dinleyiciler üzerinde yapılan bir araştırmada, yanıt veren her beş kişiden ikisi (%39) YouTuber'lardan ve influencer’lardan podcast istediklerini, müzik ve TV kişiliklerinin şovlarına olan ilginin önüne geçtiğini söylüyor. Araştırmanın bir başka ilginç bulgusu da tüketicilerin %28’inin sağlık uzmanlarından podcast yayını bekliyor olmaları. Podcast türleri söz konusu olduğunda, %64 ile haber ve %61 ile komedi en popüler olarak yanıtlar olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, sunucunun her programda farklı bir konukla sohbet ettiği görüşme formatı, araştırmaya katılanların %48'i arasında en popüler olanıyken, katılımcıların %43'ü yardımcı sunucuların birbirleriyle konuları tartışmasını dinlemeyi sevdiklerini söylüyor.

 

Yeni yıl kararları değişmedi.

Nextbite’ın ABD'de 13-54 yaşları arasında 1.046 tüketiciyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre tüketicilerin %46’sı, 2022'de daha sağlıklı beslenmek istediklerini belirtiyor. Tüketicilerin yaşam tarzlarında yapmak istedikleri bu değişikliği daha sık egzersiz yapıp daha az para harcamak izliyor. Aynı zamanda, tüketicilerin neredeyse yarısı (%49) 2022'de daha sağlıklı yiyecekler sipariş etmeyi planlandığını söylüyor. Bu da restoranların, 2022'de yeni müşterilere ulaşmak için sanal menüleri benimsemek ve aynı zamanda tüketicilerin tercih ettiği daha sağlıklı seçenekler sunmak için büyük bir fırsata sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

 

Otonom arabalara ilgi duymak ve güvenmemek arasında fark var!

Xperi tarafından ABD genelinde 1.969 otomobil sahibi veya kiralayan yetişkinden elde edilen veilere dayanan 2022 Araç Tahminleri Araştırması, araçların geleceğine ilişkin tüketici görüşlerini sunarken, hem endişe verici alanlar hem de sürücüsüz araç üreticileri için umut verici işaretler sunuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, tüketicilerin üçte birinden fazlası (%38) şu anda kendi kendini süren bir arabaya sahip olmakla ilgileniyor ve %80'i güvenli, tam otomatik, otonom arabaların gelecekte sıradan olacağına inanıyor. Öte yandan, tüketicilerin %41’i, kendi kendine sürüşün nihayetinde seyahat etmenin en güvenli yolu olacağına inanıyor, ancak %57'si bir bilgisayarın asla bir insan kadar güvenli bir şekilde araç kullanamayacağını söylüyor.

 

Her 5 tüketiciden 2'si cep telefonlarının dayanıksız olduğunu söylüyor.

YouGov’un ABD'den Birleşik Krallık'a, BAE’den Çin'e kadar 17 pazarda yürüttüğü yeni bir araştırma, farklı endüstrilerde ürün dayanıklılığına ilişkin tüketici algılarını ele alıyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, genel olarak, paketlenmiş yiyecek ve içecekler en büyük güvenoyu alıyor ve neredeyse beş tüketiciden üçü (%57), bu sektördeki markaların ürünlerinin uzun ömürlü olmasını sağlamak için gayret sarfettiğini söylüyor. Dünya genelindeki tüketicilerin yarısı da otomobil üreticilerinin ürünlerinin uzun ömürlü olmasını sağlamak için yeterli çabayı gösterdiğini (%50) söylüyor. Bunu ev aletleri (%46) ve spor malzemeleri (%44) yakından takip ediyor. Cep telefonları (%40), giysi ve aksesuarlar (%40) ise dayanıklılık söz konusu olduğunda en olumsuz izlenim bırakan sektörler olarak karşımıza çıkıyor.

 

2022'de herkes aşkı arıyor.

Flört uygulaması Happn tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Y ve Z kuşağının üçte biri bu yıl aşkı arıyor. Bunların %37'si bir ilişki ve %32'si 2022’de evlilik istiyor. Araştırma ayrıca, bekar insanların bir partnerde neye öncelik verdiğini ortaya koyuyor. Katılımcıların %40'ı sevecen bir partner arıyorken, %61'i samimi bir gülümsemeye sahip birine ilgi duyacaklarını söylüyor. İnsanların bir partnerde aradığı en önemli beş özellik ise şöyle; ilgili, nazik (%39), iyi bir mizah anlayışına sahip (%35), sadık (%34) ve sevgi dolu (%33) biri olması. Fiziksel çekicilik açısından ise samimi bir gülümsemenin yanı sıra, insanlar romantik bir ilişkide fiziksel uygunluğa (%39), boya (%27) ve göz rengine (% 24) önem veriyor.

 

#İlginç Bilgi        

Dijital çağın e-hastalıklarından biri: Photolurking
Sosyal medyada başkalarının profillerini izleme, fotoğraflarına ezberleyecek derecede çok bakma, bitmek tükenmek bilmeyen fotoğraf karıştırma isteği yani stalk olarak bilinen hastalıktır.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.