Yapay zeka, makine öğrenimi ve Kimola Cognitive'deki yenilikleri derlediğimiz bültenimiz ile sizlerleyiz.
Bülten hakkında soru, görüş ve önerilerinizi Twitter'da @kimolacognitive'i etiketleyerek bizimle paylaşabilirsiniz.
Yakın zaman önce tanıtılan yapay zeka botu ChatGPT kullanıma sunuldu. İnsan benzeri metinler üretmek için derin öğrenmeyi kullanan dil modeli GPT-3.5'e dayalı bir sohbet robotu olan ChatGPT, metin üreten yapay zeka ailesinin son üyesi. Metinsel ifadeleri görsele dönüştüren Dall-E ’nin geliştirici şirketi OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka, sahip olduğu geniş veri tabanı sayesinde, kendisine sorulan birçok soruyu oldukça doğal bir şekilde yanıtlayabiliyor. ChatGPT'yi deneyen çoğu kullanıcı ise, sanki bir insanla konuşuyormuş gibi hissettiğini söylüyor.
Son günlerde siz de Instagram akışınızda yapay zeka tarafından oluşturulan portreler ile sıkça karşılaşıp, nasıl yapıldığını merak etmiş olabilirsiniz. Merakınızı gidermediyseniz, cevabı biz verelim: Lensa AI. Lensa AI, uygulamaya yüklediğiniz fotoğrafları yapay zeka teknolojisi sayesinde birer avatara dönüştürüyor. Prisma Labs tarafından geliştirilen uygulama, aslında 2018’den beri aktif. Ancak, uygulama geçtiğimiz ay en çok indirilen uygulamalar listesinde zirveye yerleşti. Bunun sebebi ise, Kasım ayı sonlarında gelen “sihirli avatar’lar” özelliği. Bu özellik erişime sunulduğu an itibariyle ABD’de Kasım ayı boyunca 2 milyon kez indirilen uygulama, Aralık’ın ilk 5 gününde 4 milyon indirmeye ulaşmış durumda.
Bilim insanları, öksürük seslerini dinleyerek zatürreyi tanıyan bir yapay zeka modeli geliştirdi. Güney Kore'deki Hanyang Üniversitesi'nden araştırmacı Jin Yong Jeon ve ekibi, yapay zekayı eğitmek için zatürre teşhisi konmuş insanların seslerini kullandı. Ancak yapılan deneyde her odanın ve kayıt cihazının farklı olmasına dikkat edildi. Böylelikle yapay zeka odaların akustiği ve kayıt cihazlarındaki teknik değişimlerden etkilenmeyecekti. Buradan elde edilen bilgiler öksürük sesleriyle birleştirilince yapay zekanın zatürreyi her ortamda tanıyabildiği görüldü.
DALL-E 2 gibi metinden görüntüye yapay zeka modelleri istediğiniz hemen hemen her şeyin resimlerini oluşturmak üzere eğitilmiş programlar. Bu programların arkasındaki teknoloji, doğada hiç görülmemiş yeni protein türleri için tasarımlar oluşturmak üzere biyoteknoloji laboratuvarlarında da kullanılıyor. Yakın zamanda, iki laboratuvar, yeni proteinler için tasarımlar oluşturmak üzere difüzyon modellerini kullanan programları duyurdu. Boston merkezli bir girişim olan Generate Biomedicines, şirketin "biyolojinin DALL-E 2'si" olarak tanımladığı Chroma adlı bir programı ortaya çıkardı. Aynı zamanda, Washington Üniversitesi'nde biyolog David Baker liderliğindeki bir ekip, RoseTTAFold Diffusion adlı benzer bir program oluşturdu.