Kimola Bülten | Cognitive 8#:Bazı chat'ler vardır 🤖

Dec 16, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten | Cognitive 8#:Bazı chat'ler vardır 🤖

Yapay zeka, makine öğrenimi ve Kimola Cognitive'deki yenilikleri derlediğimiz bültenimiz ile sizlerleyiz.

Bülten hakkında soru, görüş ve önerilerinizi Twitter'da @kimolacognitive'i etiketleyerek bizimle paylaşabilirsiniz.

Kimola Cognitive'de Yenilikler

Kimola Cognitive şimdi NPS de sağlıyor!

Kimola Cognitive şimdi NPS de sağlıyor!

Müşteriler, markanız veya ürünleriniz hakkında gerçekten ne düşünüyor? Sadakat duyuyorlar mı? Sizi arkadaşlarına tavsiye edecek kadar seviyorlar mı? Bunlar, bir markanın cevaplaması gereken önemli sorular. 

Peki bir müşterinin bir ürünü veya hizmeti başkalarına tavsiye etme olasılığını nasıl ölçeceksiniz? Elbette müşteri memnuniyeti ölçmek için pek çok yöntem ve metrik var. Bu metriklerden biri olan NPS (Net Promoter Score), Müşteri İlişkileri Yönetimi alanındaki en etkili on metrikten biri olarak kabul edilmekte. NPS sistemi sadece müşteri memnuniyetini ölçmekle kalmaz, aynı zamanda müşterilerinizin şirketinizi arkadaşlarına tavsiye edecek kadar sevip sevmediğini de ölçer. 

Elbette bir NPS anketi hazırlamak ve bir NPS değeri hesaplamak kolay olsa da bazı durumlarda anket yapmak bir seçenek olmayabilir. Özellikle müşterilere anket soruları sormak imkansız olduğunda. Bu durumda, NPS'yi tüketicilere soru sormadan hesaplamak için derin NLP (Doğal Dil İşleme) teknikleri kullanan sosyal veri ve duygu analizi gerektirir.

Biz de Kimola olarak sosyal dinleme aracımız Kimola Analytics ile e-ticaret siteleri, sosyal ağlar, forumlar, bloglar ve haber sitelerindeki bir ürün, hizmet veya marka hakkında konuşmaları elde ediyoruz. Makine öğrenimi platformumuz  Kimola Cognitive ile bu tüketici konuşmalarını olumlu, olumsuz ve nötr içerikler olarak sınıflandırılıyor. Burada olumsuz içerikler Kötüleyenleri, nötr içerikler Pasifleri ve olumlu içerikler Destekleyenleri temsil ediyor. Dolayısıyla Destekleyiciler, Pasifler ve Kötüleyenlerin yüzdesinin hesaplanması, geleneksel NPS formülünü uygulamamızı sağlıyor. 

🌮  Kimola Cognitive'e şu linkten ücretsiz üye olup, NPS puanınızı hemen öğrenebilirsiniz. Daha fazla bilgi...
 
Kimola Bülten

Herkesin dilinde: ChatGPT

Yakın zaman önce tanıtılan yapay zeka botu ChatGPT kullanıma sunuldu. İnsan benzeri metinler üretmek için derin öğrenmeyi kullanan dil modeli GPT-3.5'e dayalı bir sohbet robotu olan ChatGPT, metin üreten yapay zeka ailesinin son üyesi. Metinsel ifadeleri görsele dönüştüren Dall-E ’nin geliştirici şirketi OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka, sahip olduğu geniş veri tabanı sayesinde, kendisine sorulan birçok soruyu oldukça doğal bir şekilde yanıtlayabiliyor. ChatGPT'yi deneyen çoğu kullanıcı ise, sanki bir insanla konuşuyormuş gibi hissettiğini söylüyor.

 

Sosyal medyanın yeni trendi: Dijital portreler

Son günlerde siz de Instagram akışınızda yapay zeka tarafından oluşturulan portreler ile sıkça karşılaşıp, nasıl yapıldığını merak etmiş olabilirsiniz. Merakınızı gidermediyseniz, cevabı biz verelim: Lensa AI. Lensa AI, uygulamaya yüklediğiniz fotoğrafları yapay zeka teknolojisi sayesinde birer avatara dönüştürüyor. Prisma Labs tarafından geliştirilen uygulama, aslında 2018’den beri aktif. Ancak, uygulama geçtiğimiz ay en çok indirilen uygulamalar listesinde zirveye yerleşti. Bunun sebebi ise, Kasım ayı sonlarında gelen “sihirli avatar’lar” özelliği. Bu özellik erişime sunulduğu an itibariyle ABD’de Kasım ayı boyunca 2 milyon kez indirilen uygulama, Aralık’ın ilk 5 gününde 4 milyon indirmeye ulaşmış durumda.

 

Yapay zeka zatürre teşhisi koyabiliyor.

Bilim insanları, öksürük seslerini dinleyerek zatürreyi tanıyan bir yapay zeka modeli geliştirdi. Güney Kore'deki Hanyang Üniversitesi'nden araştırmacı Jin Yong Jeon ve ekibi, yapay zekayı eğitmek için zatürre teşhisi konmuş insanların seslerini kullandı. Ancak yapılan deneyde her odanın ve kayıt cihazının farklı olmasına dikkat edildi. Böylelikle yapay zeka odaların akustiği ve kayıt cihazlarındaki teknik değişimlerden etkilenmeyecekti. Buradan elde edilen bilgiler öksürük sesleriyle birleştirilince yapay zekanın zatürreyi her ortamda tanıyabildiği görüldü.

 

Biyoteknoloji laboratuvarları, yeni ilaçlar icat etmek için yapay zekayı kullanıyor.

DALL-E 2 gibi metinden görüntüye yapay zeka modelleri istediğiniz hemen hemen her şeyin resimlerini oluşturmak üzere eğitilmiş programlar. Bu programların arkasındaki teknoloji, doğada hiç görülmemiş yeni protein türleri için tasarımlar oluşturmak üzere biyoteknoloji laboratuvarlarında da kullanılıyor. Yakın zamanda, iki laboratuvar, yeni proteinler için tasarımlar oluşturmak üzere difüzyon modellerini kullanan programları duyurdu. Boston merkezli bir girişim olan Generate Biomedicines, şirketin "biyolojinin DALL-E 2'si" olarak tanımladığı Chroma adlı bir programı ortaya çıkardı. Aynı zamanda, Washington Üniversitesi'nde biyolog David Baker liderliğindeki bir ekip, RoseTTAFold Diffusion adlı benzer bir program oluşturdu.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.