Kimola Bülten 119#: Dostlar Insta'da görsün! 💃

Dec 09, 2022 - 4 min read
Kimola Bülten 119#: Dostlar Insta'da görsün! 💃

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz!

🎧 Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Verizekalılar Podcast - Bülten Banner

 

 

TikTok ve Instagram'da en çok neler paylaşılıyor?

Sosyal medya, insanların çevresindekileri bilgilendirmek ve önemli yaşam olaylarını ve güncellemelerini paylaşmak için kullandığı bir yer. Ancak, insanların her uygulamada paylaşma olasılığı en yüksek olan yaşam etkinlikleri neler? Confused.com ekibi Instagram ve TikTok'taki en popüler yaşam olayı gönderilerini analiz ederek bu soruya cevap arıyor. Instagram gönderilerinden toplanan verilere göre evlilik, 200 milyondan fazla paylaşılan "düğün" hashtag’i ile listenin başında yer alıyor. Bunu 100 milyondan fazla fotoğraf ve videonun yer aldığı “doğum günü” hashtag’i izliyor. Üçüncü sırada ise, 36 milyondan fazla gönderiye ev sahipliği yapan Baby Shower hashtag’i var. TikTok’ta ise, 44 milyardan fazla görüntüleme ile platformundaki en ünlü etkinlik doğum günleri. İkinci sırada,  38 milyarın üzerinde görüntülenme ile hamilelik ve ardından 22 milyar görüntülenme ile ayrılık paylaşımları öne çıkıyor.

 

Noel özel bir gün mü yoksa fazla ticari mi?

YouGov’un 12 ülkeden 13.000’den fazla kişi ile gerçekleştirdiği araştırma, Noel'in gerçekten özel bir gün olduğu için mi yoksa ticari kuruluşların baskısı nedeniyle mi kutlandığına mercek tutuyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, Danimarkalıların %83’ü, özellikle Noel'in ulusal olarak kendi kurallarına göre kutlandığını söyleme eğiliminde. Sadece %9'u Noel kutlamalarını fazla ticari buluyor. Polonyalılar da benzer şekilde Noel'i ticari baskıdan ziyade, isteyerek kutlanan bir fırsat olarak görüyor (%83). Aynı düşünceye sahip olan İsveçliler (%80) ve İngilizler (%73) üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya katılan on iki ülkenin dokuzunda, yaklaşık her dört kişiden biri (%22-29) Noel'in daha çok işletmelerin uyguladığı baskı nedeniyle kutlandığını düşünüyor ve İtalyanların böyle hissetme olasılığı en yüksek.

 

Her 10 çevrimiçi takipçiden 7’si Google'dan geliyor.

Çoğu web sitesinin çevrimiçi izleyicileri vardır, çünkü bu, potansiyel olarak çevrimiçi etkinliklerinizi izlemelerine ve bu bulgulara dayalı reklamlarla sizi hedeflemelerine izin verir. İşte bu nedenle Lokker, bu izleyicilerin nereden geldiğini anlamak için 170.000'den fazla web sitesini analiz etti ve bu çevrimiçi izleyicilerin büyük çoğunluğunun (%93,7) yalnızca 3 şirketten geldiği ortaya çıktı. Bu üç şirketin Google, Meta ve Microsoft olması pek de şaşırılacak bir şey değil aslında. Öte yandan diğer iki büyük izleme kaynağı %13,8 ile YouTube ve %8,3 ile DoubleClick. Bu şirketlerin her ikisi de Google'a ait olduğundan, tüm çevrimiçi izleyicilerin %72'sinin aslında Google'dan geldiğini söylesek hata etmiş olmayız.

 

Sürücüler, araçlarını üçüncü alan olarak görüyor.

Big Village tarafından şu anda bir araca sahip olan veya araç kiralayan 844 ABD'li yetişkin ile gerçekleştirilen araştırma, üçüncü bir alan olarak aracın artan önemini ele alırken, sürücülerin tercih ettiği kabin içi özellikleri ve işlevselliği de ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verileri, Z Kuşağı sürücülerinin %75'inin ve genel olarak sürücülerin %49'unun araçlarını üçüncü bir yaşam alanı olarak görme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ayırca sürücülerin bugün kişisel araçlarının daha önemli olduğunu söylemelerinin en önemli nedeni araçlarını üçüncü bir alan olarak kullanmak (%52), bunu toplu taşıma veya araç paylaşımından rahatsızlık duymak (%48) ve aracın bir sığınak yeri olarak kullanmak (%41) izliyor. Öte yandan, sürücülerin %69'u üçüncü alan deneyimini iyileştirmede gelişmiş kişiselleştirmenin önemli olduğunu söylüyor. Örneğin, katılımcıların %67'si, kalp atış hızından solunum hızına ve yüz değişikliklerine kadar sağlık ve hastalıkları değerlendirebilen araç sensörleri istiyor.

 

Her 3 kişiden 1'i ailesiyle garip tatil sohbetlerinden korkuyor.

Samsung KX adına OnePoll tarafından İngiltere’de 2.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, her üç yetişkinden birinin, aile toplantıları sırasında kaçınılmaz olarak başlayan garip sohbetlerden korktuğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın verilerine göre, katılımcıların dörtte biri genel olarak havadan sudan konuşmaktan hoşlanmıyor ve  %41'i akrabaları aşk hayatlarını sorduğunda "garip" ve "utanmış" hissediyor. Her 10 kişiden dördü, tatillerde en çok kaçınmak istedikleri sohbet konularının aşk hayatı (%31), siyaset (%29) ve para (%28) olduğunu söylüyor. %15'lik bir kesim ise, kariyerlerini aileleri ve arkadaşlarıyla tartışmak istemiyor. Özellikle Noel partileri sırasındaki diğer garip anlar arasında kötü bir Noel hediyesi almış gibi davranmak (%28), aile içinde çıkan bir tartışmayı izlemek (%18) ve birinin gerçekten kötü bir fıkra anlatması (%16) sayılıyor. Ancak, birçok insanın her tatil sezonunda yaşadığı tüm bu utanç verici anlara rağmen, yetişkinlerin %48'i bu yıl tatilleri dört gözle beklediklerini söylüyor.

Google 2022 yılının arama trendlerini paylaştı. En çok aranan kelimelerden dizilere, rüyalardan kombinlere kadar pek çok şey bu araştırmada.

Peki, siz bu yıl Google'da en çok neleri aradınız?

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest