Kimola Bülten | Cognitive 7#: Nomnomnom metinleri analizi🍽️

Dec 02, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten | Cognitive 7#: Nomnomnom metinleri analizi🍽️

Yapay zeka, makine öğrenimi ve Kimola Cognitive'deki yenilikleri derlediğimiz bültenimiz ile sizlerleyiz.

Bülten hakkında soru, görüş ve önerilerinizi Twitter'da @kimolacognitive'i etiketleyerek bizimle paylaşabilirsiniz.

Kimola Cognitive'de Yenilikler

Gıda Ürün Yorumlarını Alın ve Analiz Edin

Gıda Konuşmaları Sınıflandırıcısı

Son yıllarda büyük bir gelişme gösteren hızlı tüketim malları bugün tüm dünyada en önemli faaliyet kollarından biri haline gelmiş durumda. Hızlı tüketim mallarının gelişim ve değişim sürecine baktığımızda birçok değişkenin bu gelişim trendinin temel unsurlarını oluşturduğu görülmekte. Ancak tüketici deneyimi, FMCG endüstrisi için başarının anahtarlarından biri. Üretilen ürün iyi laboratuvar testlerinden geçmiş ya da uzmanlar tarafından test edilmiş olsa da tüketicinin ürünü denedikten sonraki düşüncüleri oldukça önemli. Bu nedenle tüketici yorumlarının analiz edilmesi kaçınılmaz.

💁 İşte tam da bu nedenle, markaların hızlı tüketim gıda ürünlerine ilişkin tüketici yorumlarını saniyeler içinde analiz edebilmesi için bu model tasarlanmıştır.

Model ve Eğitim Seti Hakkında:

🚀 Bu modelde Walmart, Amazon gibi e-ticaret sitelerinde yer alan birbirinden farklı gıda ürünlerine yapılmış olan tüketici yorumları; fiyat, tat, kalite, kullanım kolaylığı, boyut/miktar ve paket olmak üzere 6 etiket ile kategorize edilmiştir.

🎉 Veri analistlerimiz tarafından manuel olarak test edilen model, İngilizce dilinde %90 doğruluk oranına sahiptir.

 

Kimola Bülten

 

Stable Diffusion 2.0 Burada

DALL-E 2, Midjourney ve Stable Diffusion gibi yapay zeka teknolojilerinin piyasaya sürülmesi, görselleri yazılı olarak anlatarak oluşturmak için inanılmaz bir fırsat sunuyor. Elbette gelişen her yeni teknolojide olduğu gibi bu teknolojilerin de gelişimi oldukça hızlı. Bu teknolojilerin özellikle açık kaynak olarak piyasaya sürülmesi bu gelişime büyük katkı sağlarken, Stable Diffusion'un yeni sürümü kullanıma sunuldu bile. Stable Diffusion 2.0 olarak bilinen yapay zekanın yeni versiyonu, metinden görüntü oluşturma imkanını yepyeni bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor.  Bu yeni versiyon, yüksek çözünürlüklü görüntüler oluşturabilecek, düşük çözünürlüklü görüntüleri ise iyileştirebilecek.

 

Yapay Zeka Beynin Ötesini Görüyor

Singapur, Hong Kong ve Stanford Üniversitelerinden bilim insanları, muazzam kullanım potansiyeline sahip bir yapay zeka geliştirdiler. Bu yapay zeka, bir şey gördüğünüzde beyninizde üretilen sinyalleri analiz ediyor ve ardından gördüklerinizi yeniden üretiyor. Yani, düşünerek beyninizde yarattığınız görüntüyü resmediyor. Yapay zeka henüz büyük bir başarı elde etmese de yapay zekanın ilk sürümü bile semantik haritalamada %66 ve görüntü işleme kalitesinde %41 başarı oranı elde etmeyi başarmış durumda. Ancak bu yapay zekanın ortaya koyduğu en önemli çıktı, beyinden alınan saf verilerin bile herhangi bir müdahale olmaksızın gördüğümüz bir resmi yeniden oluşturmak için kullanılabileceğini gösteriyor olması. Bu tarihte ilk kez mümkün hale geldi.

 

iCAD nedir

Hayatın hemen her alanında önemli bir rol oynayan teknoloji şirketi Google, şimdilerde gözünü sağlık teknolojilerine dikmiş durumda. Şirket, sağlık sektöründe fark yaratmaya olan bağlılığını gösteren çığır açan ortaklıklara ve teknolojilere imza atıyor. Bugünlerde, bu iş birliklerine bir yenisini ekleyen şirket, medikal teknoloji şirketi iCAD ile anlaştı. Bu anlaşma ile meme kanserinin tespitini ve risk değerlendirmesini çok daha kolaylaştıracak ve doğruluğunu artıracak yapay zekanın araştırma modelini iCAD’e lisanslamış oldu.

 

7/10 Çalışan Yapay Zekaya Görev Devrediyor

Macami AI adına The Harris Poll tarafından ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma, çalışanların %72'sinin fatura yönetimi, denetim ve basit raporlama gibi işleri yapay zekaya devretmek istediğini ortaya koyuyor. Çalışanlar, bu sayede daha stratejik görevlere odaklanabileceklerini düşünüyorlar. Ayrıca Deloitte tarafından yapılan bir başka araştırma, Z Kuşağı'nın yakında dünya nüfusunun üçte birinden fazlasını oluşturacağını gözler önüne seriyor. Bu da işte, teknolojide, siyasette ve kültürde Z Kuşağı’nın etkilerinin gözler görülür bir şekilde hissedileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda Z Kuşağı, yapay zekanın onlara işlerinde yardımcı olarak kişisel hayatlarına daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacağına inanıyor. Bu da bu grup için iş/yaşam dengesinin önemini gösteriyor. İşverenlerin, yalnızca büyük ölçekli iş süreçlerini otomatikleştirerek mümkün olan muazzam maliyet tasarrufları için değil, aynı zamanda bu çalışanları çekmek ve elde tutmak için de yapay zekayı iş süreçlerine dahil etmeyi düşünmesi gerekiyor.

 

Haftalık Bültenimize Abone Olun

5000+ pazarlama ve araştırma profesyonelinin yer aldığı topluluğumuza katılmak ve tüketici içgörüleri, araştırma ve yapay zeka üzerine içerikleri derlediğimiz içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız haftalık bültenimize abone olun.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest