Kimola Bülten 120#:Ünlüyüm, ünlüsün, ünlüler!

Dec 23, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten 120#:Ünlüyüm, ünlüsün, ünlüler!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz!

🎧 Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Verizekalılar Podcast 2.3: Ünlüyüm, ünlüsün, ünlüler!

YouTuber'lıkta Maaş

YouTube Shorts adına OnePoll tarafından 2.000 ABD’li ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, insanlar içerik üreterek ünlü olabileceğini düşünüyor. Araştırmanın dikkat çeken bulgularına göre, her 10 kişiden 4'ü içerikleri nedeniyle sosyal medyada viral olabileceğine inanıyor. Olasılık da yüksek çünkü içerik oluşturma şu anda en çok büyüyen sektör ve günün her saati birini süperstar yapıyor. Öte yandan katılımcılara neden viral olmak istedikleri sorulduğunda; %39’u buradan iyi para kazanabileceğini düşünüyor. Buna karşın, %37’si izleyiciler için bir şeyler yaratma konusunda tutkuluyken, %35'i kendi işinin patronu olmak istediğinden içerik üreticisi olmak istiyor.

Yapay Yılbaşı Ağacına Talep

YouGov’un Birleşik Krallık’ta 1.647 yetişkin ile gerçekleştirdiği araştırma, tüketicilerin yılbaşı ağacı tercihlerini inceliyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, Noel'i kutlayanların yalnızca %15'i bu yıl gerçek bir ağaç satın alacağını söylerken; 10 kişiden 6'sı (%60) zaten sahip oldukları yapay bir ağacı kullanacaklarını söylüyor. %7’lik bir kesim ise yapay bir ağaç almayı planlıyor. 18 - 24 yaş arasındaki kişilerin gerçek bir yılbaşı ağacı ile kutlama yapma olasılığı ise daha yüksek. Bunun muhtemel nedeni ise; eski neslin daha önceden yapay bir ağaç satın almış olması. Öte yandan katılımcıların yarısından fazlası (%54) her yıl yapay bir ağaca sahip olmanın gerçek bir ağaca sahip olmaktan daha çevre dostu olduğunu düşünürken, yalnızca %16'sı gerçek bir ağacın daha yeşil bir seçenek olduğuna inanıyor.

Sosyal Medyadaki Hesap Çarşıya Uymaz

Jungle Scout tarafından ABD’de 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Tüketici Eğilimleri Araştırması, harcama davranışlarının ve tercihlerinin zaman içinde ve güncel olaylarla bağlantılı olarak nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor. Araştırmanın dikkat çeken içgörülerine göre, tüketicilerin %20'si sosyal medyadan hediye fikirleri alıyor. Hediyeler için en çok ilham alınan mecraların başında ise, Facebook (%70), Instagram (%69) ve TikTok (%67) geliyor. Tüketici ilham almasına alıyor da, sosyal medyadaki hesap çarşıya pek uymuyor gibi. Tüketicilerin %93'ünden fazlası günlük alışverişlerinde daha yüksek fiyatları fark ettiğini belirtiyor. Hal böyle olunca daha fazla tüketici yeni yılda mali durumlarına odaklanıyor ve tüketici önceliklerinde bir önceki yılda 6. sırada yer alan finans 4. sıraya yükseliyor.

“Klasik” Viral Reklamlar Genç Kuşağın İlgisini Çekmiyor

İnternet kullanan hemen hemen herkesin meme’ler hakkında bir fikri vardır. Özellikle genç kuşaklar için meme’ler başlı başına bir dil. Peki sürekli olarak müşterilere ulaşmanın yeni ve daha iyi yollarını arayan pazarlamacılar, daha olumlu sonuçlar elde etmek için meme’leri kullanmalı mı? Global Web Index tarafından yapılan bir araştırma buna cevap niteliğinde. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre tüketicilerin %59'u, meme'lerin pazarlama için kullanılmasını görmekten hoşlandıklarını söylüyor. Bu araştırmaya yanıt veren genç katılımcılar, markaların genç, cesur ve eğlenceli olması gerektiği konusunda hemfikir. Zihinlerinde bu algının oluşması için de meme paylaşımının önemli olduğunu düşünüyorlar.

Kötü Web Sitesinin Tüketiciye Etkisi

Storyblok adına OnePoll tarafından ABD ve Avrupa'da 6.000 çevrimiçi alışveriş yapan kişiyle gerçekleştirilen araştırma, tüketicilerin kötü web siteleri nedeniyle yılda ortalama 5 satın alma işleminden vazgeçtiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın dikkat çeken çıktılarına göre, katılımcıların %42'si bir web sitesinde kalıp kalmamaya 10 saniye içinde karar verdiğini söylerken, %20'si 5 saniye içinde karar veriyor. Bir e-ticaret sitesinden ayrılmalarının ana nedenleri sorulduğunda, %37'si sınırlı ödeme seçenekleri, ardından zayıf gezinme veya kötü sayfa düzeni (%37) ve yavaş yükleme hızı (%33) olduğunu söylüyor. Avrupalıların %18'ine kıyasla Amerikalıların %42'si en az bir kez web sitesinin çok kötü tasarlanmış olması nedeniyle bir ürünü nereden satın aldıklarını söylemekten utandıklarını belirtiyor. Öte yandan, sohbet botları gibi ekstra web sitesi özellikleri, tüketiciler için çok önemli görünmüyor ve yalnızca %27'si bunların önemli olduğunu düşünüyor.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest