COVID-19'la Birlikte Büyüyen Sektörü Araştırdık: Vitamin ve Gıda Takviyeleri

May 24, 2021 - 3 min read
COVID-19'la Birlikte Büyüyen Sektörü Araştırdık: Vitamin ve Gıda Takviyeleri

COVID-19 salgını, günlük yaşamlarımızda büyük değişikliklere yol açtı. Salgın, endüstri için iki ucu keskin bir kılıç olduğunu kanıtladı ve gelirleri düşürürken, daha fazla insanın sağlıklı ve zinde yaşama odaklanmasıyla birlikte, vitamin, gıda takviyesi kullanımı ve bağışıklık sistemi desteğini önemli ölçüde arttırdı. Besin takviyesi endüstrisi, 2020 yılında % 12,1'lik bir artışla, 20 yıldan fazla bir süredir kendi sektörünün en yüksek büyüme rakamlarına ulaştı.

Vitamin ve Gıda Takviyeleri Tüketici Araştırması

Hal böyleyken, Kimola ekibi olarak Türkiye’deki vitamin ve gıda taviyesi kullanımlarını merak etmemek, kullanıcı motivasyonlarını ve endişelerini araştırmamak elde değildi. Az sonra inceleyeceğimiz bu araştırmamızı kullanıcıların hekimlere vitamin ve gıda takviyeleri ile ilgili sorular sorduğu 520 paylaşımdan oluşan bir örneklem üzerinden yaptık.  Araştırmaya başlamadan önce, vitamin ve ek gıda segmentlerini inceleyelim:

 

vitamin ve ek gıda segmentleri

 

Kozmetik ve kişisel bakım amaçlı vitamin ve gıda takviyeleri dünyada oldukça popülerken bakalım Türkiye’de de bir trend yakalayabildi mi? Araştırma sonuçlara gelin birlikte göz atalım:

Vitamin ve Gıda Takviyesi Sektöründe Hedef Kitle ve Motivasyonlar

vitamin ve ek gıda takviyeleri

Analizi yapılan paylaşımlarda, doktorlara vitamin ve gıda takviyeleri ile ilgili sorular soran kullanıcıların % 68'i bu soruları kendileri için sorarken, %23'ü 0-36 ay arasındaki bebekleri ve %12’si ise büyüme çağındaki çocukları için soruyor.

Hedef Kitle: Hamile Kadınlar

Hamilelik döneminde vitamin kullanımı

Kullanıcıların doktorlardan çeşitli durumları için vitamin önerileri istediği “Öneri Talepleri” kategorisinde toplam 309 paylaşım bulunuyor. 86 kullanıcı hamilelikte kullanabilecekleri vitamin arayışındayken 76 anne doktorlardan bebeklerinin gelişimi için vitamin önerileri istiyor. 46 anne gelişim çağındaki çocukları için iştah açıcı vitaminleri sorarken, 31'i B12 eksikliği için kullanabilecekleri vitamin markaları ve takviyeleri arıyor.

Bebek Gelişimi Motivasyonu

bebek gelişimi

Anneler artık her konuda daha bilinçli. Bebeklerinin gelişimleri için doğru vitaminleri ve ek gıdaları kullanmak onlar için oldukça önemli. Vitaminlerle ilgili her bir detayı merak edip, inceleyip, doktorlara danışıp öyle kullanmaya başlıyorlar. Gelişim, büyüme geriliği yaşayan çocukların anneleri bu konuda yardımcı olabilecek her türlü vitamin ve ek gıdayı araştırıyor. Anneler çocuklarının mental ve fiziksel olarak yaşıtlarından geri kalması konusunda oldukça endişeli.

Saç Dökülmesi Motivasyonu

saç dökülmesi için vitamin kullanımı

Kendi kullanımları için doktorlardan vitamin ve gıda takviyesi önerisi almak isteyen 11 kişi, saç dökülmesi ile mücadele ettiklerini belirtiyor ve bu problemlerinin çözümünü ise vitaminlerde bulmaya çalışıyor. Rahatsızlıkla mücadele eden kişiler hem psikolojik hem de fiziksel anlamda kendilerini oldukça kötü hissettiğini söylüyor ve çaresiz bir şekilde pek çok vitamin ve gıda takviyesi denediğini de belirtiyor.

Çocuk Sahibi Olma Motivasyonu

çocuk sahibi olmak için vitamin desteği

Çocuk sahibi olmak isteyen ve tüp bebek denemelerine başlayan çiftler sperm hızlandırıcı vitaminler ve tüp bebek denemelerine destek olabilecek vitamin ve gıda takviyeleri arayışında. Hızla büyüyen vitamin ve gıda takviyeleri pazarında gebeliğe yardımcı vitaminler yükselişe geçecek ve popülerleşecek gibi duruyor. Pazara giriş yapmayı düşünen markalar bu segmenti gözden kaçırmamalı.

 

NE ZAMAN, NE KADAR?

Vitaminlerle ilgili doktorlara danışan 520 kişiden 197'si herhangi bir öneri değil, vitaminlerle ilgili jenerik soruların cevaplarını öğrenmek için doktorlara soru soruyor. Bu kullanıcıların 105'i gün içinde vitaminleri yemekten önce mi yoksa sonra mı kullanmaları gerektiğini sorarken, 19 kişi ise günlük vitamin kullanım miktarı konusunda doktorlara danışıyor.

Vitamin kullanımı

Vitaminlerin Yan Etkileri

Vitamin yan etkileri

Her ne kadar insanların vitaminlere yaklaşımı tıbbi ilaçlara yaklaşımlarından farklı olsa da, uzun süreli kullanımlarda vitaminlerin yan etkisi olup olmadığı merak ediliyor. Toplam 520 paylaşımdan 73 tüketici, kullandığı vitaminlerin ileride ortaya çıkabilecek herhangi bir yan etkisi olup olmadığını hekimlere soruyor.

 

Önemli Çıktılar - Özet

  • Kozmetik ve kişisel bakım amaçlı kullanılan vitaminlerden ziyade tıbbi amaçlı kullanılan vitaminler hekimlere soruluyor.
  • Bebek gelişimine destek olan vitaminler oldukça popüler. Anneler artık bu konuda daha bilinçli davranıyor.
  • Hamilelik döneminde vitamin kullanımına önem veriliyor.
  • Kişisel bakım kategorisinde en çok saç dökülmesi problemleri için vitamin arayışı mevcut.
  • İlaçlar gibi, vitaminlerin de uzun süreli kullanım sonrası yan etkileri merak ediliyor.
  • Çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler vitamin ve gıda takviyelerinden destek almaya çalışıyor.
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest