Mor Sincap ya da Unicorn Olmasa da Hedef Kitleniz Belki de Orada!

May 30, 2021 - 6 min read
Mor Sincap ya da Unicorn Olmasa da Hedef Kitleniz Belki de Orada!

 

LinkedIn Hakkında 

Dünyanın farklı yerlerindeki profesyonellerin bağlantı kurmasını sağlayan çevrimiçi platform.

Günümüzde 200 ülkeden 700 milyondan fazla üyeye sahip, 24 farklı dilin konuşulduğu ve kullanıcıları tarafından “profesyonel sosyal ağ sitesi” olarak tanımlanan LinkedIn, iş arayanlara kariyer fırsatı yaratmakla birlikte, profesyonel hizmetleri sunmak için bir pazar ve iş verenler için de oldukça geniş bir kaynak.

LinkedIn'in Dünya Çapındaki Üye Sayısı

 

Kaynak: LinkedIn

Temellerini “bağlantı kurma misyonu” üzerine atması; herhangi bir kriter olmadan her kesimden, her sektörden, her yaştan bireyin birbiriyle iletişim kurabilmesi yönüyle LinkedIn’i benzersiz kılan en önemli faktör!

Bireysel kariyerinizi ya da kurumsal stratejinizi planlarken LinkedIn’in görmezden gelinmeyecek bir platform olduğunu düşünmek oldukça mümkün!

Peki, LinkedIn kullanıcı verilerinden yola çıkarak biraz daha derine gitmeye ne dersiniz?

LinkedIn Demografisi

Bir TikTok ya da Instagram olmasını beklemiyoruz; ancak bu durum LinkedIn’in belli bir iş odağında kayda değer bir kitleye sahip olmadığı anlamına gelmiyor elbette.

LinkedIn nüfusunun yarısından fazlasını (%60,1) millennials olarak da bilinen Y kuşağı oluşturmaktadır. Kitlenin yalnızca %3,2’si 55 yaşın üzerindedir. LinkedIn kullanıcılarının geniş bir bölümünün kariyerlerinin başlangıcında olan Y kuşağından olması, LinkedIn’in profesyonel bir sosyal ağ olması nedeniyle şaşırtıcı değildir. Bu bağlamda platformun en az lisans düzeyinde eğitim almış bireyler arasında popüler olduğunu söylemek de mümkündür.

Bununla birlikte, habitatın önemli ölçüde erkeklerden oluştuğunu söylemek de mümkün.

 

LinkedIn Demografisi

Kaynak: Hootsuite & We Are Social

200 ülkede kullanılmakta olan platform Amerika, Hindistan ve Çin’de yoğun olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ise, kullanılan sosyal medya platformaları arasında 8. sırada yer alan LinkedIn’in kullanıcı sayısı geçen yıla göre yaklaşık 1 milyon artmıştır (9.8 milyon).

Aradığınız O Kitle, Belki de LinkedIn’de…

LinkedIn kullanıcıları insanları ve şirketleri araştırabilmekte, iş verenler ve meslektaşları ile bağlantı kurarak kişisel ağlarını oluşturabilmektedir. Geçtiğimiz yıl ABD’deki üniversite öğrencilerinin iş fırsatı yakalamak amacıyla kullandığı platformlardan biri olan LinkedIn’in geniş bir iş adayı havuzuna sahip olması sebebiyle personel firmaları için de önemli bir kaynak olduğunu biliyor muydunuz? Bu çerçevede LinkedIn dünya çapında da en çok tercih edilen işe alma araçlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan, platformun pazarlama amacıyla da artan kullanımı farklı bir amaç doğrultusunda kullanımının kapısını açmıştır. Böylece, ürün ve hizmetlerinizin görünürlüğünü arttırmanın yanı sıra hedeflerinize ulaşmak için kitlenizi doğru bir şekilde analiz etme olanağına sahip olabilirsiniz.

Bu doğrultuda LinkedIn kitlesinin kimlerden oluştuğunu, ilgi alanlarını, kimleri takip ettiğini, platformu nasıl kullandığını bilmekte yarar var. Bunlara yanıt niteliğindeki yazımızı okumaya devam ederek daha sağlam bir hedef kitle stratejisi belirleyebilirsiniz.

 LinkedIn “Top Listesi”

  • LinkedIn kullanımında rekor düzeyde artış görülüyor.

2021 yılının ilk çeyreğinde kullanımında gerçekleşen %31 artış ile LinkedIn, küresel çapta yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir. Pek çok kullanıcı grubundan oluşan LinkedIn’e katılmak için her saniye 3 kişinin üye olduğunu göz önünde bulundurursak bu oran gayet doğaldır.

Mevcut kullanıcı gruplarına baktığımızda platformun karar vericiler tarafından kullanımının yaygın olduğu görülmektedir. Bu grupta yer alan İK’cılar LinkedIn’de yer alan meslekler arasında en çok nüfusa ve bağlantıya sahip olan meslektir.

LinkedIn Kullanıcı Grupları

Kaynak: LinkedIn

  • LinkedIn’de organik bir ziyaretçi trafiği yaşanıyor.

LinkedIn trafiğinin %99,63’ü organiktir. Diğer bütün sitelerle kıyaslandığında LinkedIn’in küresel internet trafiğinde 24. sırada olduğunu görülmektedir. Ayrıca, kullanıcılar ziyaret başına 6.55 sayfa görüntüleme ile sitede 7:17 dakika geçirmektedirler. Bu verilerden insanların bilinçli olarak sitede neler olup bittiğini takip etmek ve profesyonel iş bağlantılarını geliştirmek gibi amaçlarla siteyi kullandıkları sonucuna rahatlıkla varılabilmektedir.

LinkedIn Ziyaretçi Trafiği

Kaynak: SimilarWeb

  • Kullanıcılar “Teknoloji”ye büyük oranda ilgi duyuyor.

LinkedIn kullanıcılarının yarısının 25-34 yaş arası bireylerden oluştuğunu düşünürsek, kitlenin en büyük ilgisinin teknoloji olması olağan bir durumdur. Kullanıcılar çoğunlukla programlama ve yazılım geliştirme kategorilerinin yanı sıra medya, sosyal ağlar ve sanal iletişim gibi kategorilere ilgi duymaktadırlar.

Kaynak: SimilarWeb

 LinkedIn Kitlesi İlgi Alanları

  • LinkedIn ve Twitter kitlesi birbirine oldukça benziyor.

LinkedIn kullanıcılarının Twitter, Facebook, Instagram ve Amazon sitelerinin ziyaretçileri ile örtüştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. Diğer bir ifadeyle, bu siteler Linkedin kullanıcılarının en çok ziyaret ettiği web sitelerindendir.

LinkedIn vs Twitter Kitleleri

Kaynak: Amazon Alexa

  • Kullanıcılar, ilham alabilecekleri ve onları motive eden isimleri tercih ediyor.

LinkedIn’de bulunan bütün kullanıcı grupları kişisel ve/veya profesyonel ilgi alanları doğrultusunda çeşitli sektörlerin önde gelen isimlerini izlemekte ve onlardan etkilenmektedir. Bu sektörler politikadan girişimciliğe, kültür sanattan teknolojiye çok geniş bir yelpazededir. Çoğunluğun neredeyse aynı amaçlar çerçevesinde kullandığı sosyal ağda, “Mark Cuban”, “Gary Vaynerchuk”, “Simon Sinek” gibi isimlerin çoğu kullanıcı grubu için öne çıktığı açıktır. Elbette bunlara girişimcilikte en vizyon sahibi isim olarak nitelendirebileceğimiz Bill Gates’i eklemeden geçmek mümkün değildir.

LinkedIn Kullanıcıları Kimleri Takip Ediyor

Kaynak: LinkedIn

 

  • Sektörlerin önde gelen markalarının kullanıcılar arasında revaçta olduğu görülüyor.

Mevcut kullanıcı profilleri çerçevesinde ele alındığında LinkedIn kitlesinin, ait oldukları sektörler için popüler olan markaları daha çok takip ettiklerini söylemek mümkündür. “Spotify”, “Ogilvy” ve “Simon Sinek Inc” kullanıcı grupları arasında yaygın olmakla birlikte teknoloji devleri (Microsoft, Google, Apple vb.) ve Ted Conferences, Harvard Business Review, Forbes gibi yayıncılık firmaları kullanıcıların kayda değer bir kısmının ilgisi odağındadır. Bu durum, LinkedIn kullanıcılarının şirketler ile ilgili bilgi edinmek ve kaliteli içeriklere erişmek istediklerinin bir göstergesidir.

LinkedIn Kullanıcıları Neleri Takip Ediyor

 

Kaynak: LinkedIn

  • Çağın gereklerine uygun becerilere sahip kullanıcı kitlesi şaşırtmıyor.

Şaşırtıcı olmayan bir bilgi daha: LinkedIn kullanıcıları arasında yaygın olan beceriler 21.yüzyıl için olmazsa olmaz becerilerdendir. Bu beceriler strateji, girişimcilik, yönetim, dijital reklamcılık ve pazarlamadır.

  • LinkedIn’de içerikler çok hızlı tüketiliyor.

LinkedIn’de bir araya gelen yarım milyar insan için profesyonel içerik bulmak ve paylaşmak önemlidir. Bu bağlamda LinkedIn’de her hafta yaklaşık 9 milyon içerik görüntülenmektedir. Kullanıcılar daha çok iş odaklı içerikleri tüketme eğiliminde olsalar da toplum, sağlık ve kültür konularını takip etmeyi de önemsemektedirler.

LinkedIn’deki içeriklerin kullanıcılar tarafından etkileşim alması için kullanılan önemli noktalardan biri de etiket (#) kullanımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcıların ilgi duydukları konuları ve gündemi bu şekilde takip etme alışkanlıkları yaygındır. 2020 yılında platformda en çok kullanılan etiketlerin “#innovation”, “#humanresources”, “digitalmarketing” gibi kavramlar olması platformun varoluş amacını ve içinde bulunduğumuz çağın trendlerini özetler niteliktedir.

Bir diğer önemli husus ise etkileşimi sağlamak için doğru zamanlamadır. Sprout Social’a göre, LinkedIn’de en yüksek etkileşim çarşamba günü 9-11 CST arasında gerçekleşmektedir. Bu, ülkemizde mesai bitişi sonrasına tekabül eden 18:00-20:00 arasıdır. Öte yandan, kullanıcıların çok az bir kısmı hafta sonları LinkedIn’i kullanmayı tercih etmektedir. Bu da demek oluyor ki, hafta sonları etkileşim sağlamak için yanlış zamandır.

LinkedIn Etkileşimi

Kaynak: Sprout Social

Özet

Bu hedef kitle analizinden elde edilen yeni bulguların, LinkedIn'deki stratejiniz için yardımcı olacağını umuyoruz. LinkedIn’deki hedef kitlenizi genel olarak kariyer yapmayı amaçlayan Y kuşağı erkekler olarak nitelendirebilirsiniz. Teknoloji ile ilgilenen bu kitleye, ilgilerini geliştirebilecek nitelikte içerikler sunmak iyi bir fikir olacaktır. Aklınızda bulunması gereken kritik bir nokta ise, düşünce liderliğinin cazibesi, start-up türü organizasyonlarda yaşanan artış ve kaliteli içeriğin önemidir. Son olarak, LinkedIn’deki hedef kitlenize vermek istediğiniz mesaj ne olursa olsun dijital dünyaya doğmuş bu bireyleri cezbetmek için yenilikçi olmaktan vazgeçmeyin!

LinkedIn Kitlesini İzlemeye Devam Edin!

Hedef kitle analizinde en güncel verilerin gücüne inanıyoruz. Bunun için Kimola’nın Sosyal Araştırma Platformu’na göz atmanızda fayda var.

Hedef kitleniz hakkında daha fazla içgörüye sahip olmak için takipte kalın!

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest