Kimola Bülten | Analytics: 📺 Netflix biter, dizi kalır!

Apr 14, 2023 - 4 min read
Kimola Bülten | Analytics: 📺 Netflix biter, dizi kalır!
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!
Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz! Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Verizekalılar 2.10

Kimola'dan GPT entegrasyonu!

Kimola olarak, araştırma profesyonellerinin tüketicileri daha iyi anlamalarını sağlamaya kendimizi adadık ve geçtiğimiz hafta, müşteri geri bildirimlerinin değerini maksimize etmek için GPT teknolojisini entegre eden ilk ResTech şirketi olduk.🥳

💎 Yeni entegrasyonumuz sayesinde, kullanıcılarımız müşteri geri bildirimlerinin analizine dayalı yönetici özetleri yapay zeka ile hazırlayabilir ve SWOT analizi, ürün açıklamaları, marka sloganları ve sosyal medya temaları gibi birçok materyali yapay zeka ile üretebilirler.

Entegrasyon hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sayfamızı ziyaret edebilir ve müşteri geri bildirimlerini analiz ederek GPT teknolojisi ile hangi materyallere dönüştürdüğümüze dair örnekleri inceleyebilirsiniz.

🚀 Kimola Cognitive'e üye olmak ve müşteri yorumlarınızın analizini, pazarlama materyallerine dönüştürmek isterseniz, şu linkten üye olabilirsiniz.

İzleyici geniş içerik seçenekleri arasında kararsız kalıyor.

TV izleme deneyiminde, izleyicilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, geniş bir içerik seçeneği arasından ne izleyeceklerine karar verememek. LG Ads tarafından yapılan yeni bir araştırma, izleyicilerin %40'ının, aradıkları içeriği bulmakta kararsızlık yaşadığını gösteriyor. Bunun nedeni, farklı dijital yayın seçeneklerinin sayısının artması. Araştırma izleyicilerin aktif olarak aradığı içeriği nerede bulacaklarını bilmemesinden dolayı, "dijital yayın platformundan ziyade belirli içeriğe daha bağlı" olduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlamda katılımcıların %59'u, belirli bir içeriği izledikten sonra aboneliklerini iptal etmeye istekli olduklarını belirtirken, ekonomik nedenlerle bir akış hizmetini iptal edenlerin oranı %46, ücretsiz içerik akışını tercih edenlerin oranı ise %63. Öte yandan, tüketicilerin yeni içerik keşfetmek için en çok aile ve arkadaş önerilerini (%46), TV ve belirli bir uygulama reklamlarını (%39) tercih ettikleri görülüyor.

Online alışverişte yeni dönemin belirleyicisi!

Jungle Scout'un verilerine göre, Gen Z tüketicilerinin %32'si her gün online alışveriş yapıyor. Bu oran, online alışveriş yapan Milenyum'ların %25'ini, Gen X'in %15'ini ve sadece %7'sini oluşturan Baby Boomers'ın oldukça üzerinde. Gen Z'nin önceki nesillere göre farklılaşan bir diğer özelliği ise ürün arayışı için gittikleri yerler. Gen Z'nin %40'ından fazlası TikTok'u tercih ediyor. Instagram da ürün araştırması yapmak için Gen Z için önemli bir kaynak haline gelmiş durumda. Bu yüzden markaların bu sosyal medya platformlarına odaklanmaları oldukça önemli. Neredeyse her 10 Gen Z tüketicisinden 6’sı Amazon'a yönelirken, Google gibi arama motorları popülerliğini kaybetmekte. Ayrıca Gen Z, önceki nesillerden daha fazla ürün aramak için YouTube'u tercih etmekte. TikTok, YouTube ve Instagram, e-ticaret endüstrisini domine etmek için önümüzdeki yıllarda oldukça güçlü olacaklar gibi görünüyor.

Tüketici, araştırma yaparken Google incelemelerini kullanıyor.

Günümüzde, insanlar ürün veya hizmet satın almadan önce internet aracılığıyla kapsamlı araştırmalar yapıyorlar. Bu araştırmaların bir parçası da, yerel işletme listeleri üzerindeki incelemeler. Artık insanlar, bir işletme hakkındaki gerçekleri öğrenmek ve satın alma kararlarını doğrulamak için yerel işletme listelerine her zamankinden daha fazla güveniyorlar. Bu durum, markalar için yerel listeleme yönetimini en önemli önceliklerden biri haline getiriyor. Çevrimiçi inceleme istatistiklerine ve ReviewTrackers verilerine göre, tüketicilerin %63,6'sı, bir işletmeyi ziyaret etmeden önce Google incelemelerine (Google Haritalar ve Arama yoluyla) bakma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Bu oran, diğer tüm inceleme sitelerinden daha fazla. Yelp %45,18 ile ikinci sırada yer alırken, onu Tripadvisor ve Facebook takip ediyor. Bu nedenle, markaların, tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen bu faktörü dikkate alarak, yerel listeleme yönetimi stratejilerini iyileştirmeleri gerekiyor.

Tüketiciler artık daha bilinçli!

Twilio'nun 2023 araştırması, tüketicilerin kişiselleştirme, veri gizliliği ve güven konularındaki temel eğilimlerini inceliyor. Araştırmanın sonuçları, markaların müşteri deneyimini geliştirmek ve müşteri sadakatini artırmak için birinci parti verilerden faydalanmaları gerektiğini vurguluyor. İyi kullanıldığında, bu verilerin getirisi oldukça yüksek ki  tüketicilerin %66'sı, bu veriler doğrultusunda deneyimlerinin kişiselleştirilmezse markaları kullanmayı bırakacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra tüketiciler, daha hızlı bir şekilde çerezsiz bir internet deneyimine istekli. Tüketicilerin neredeyse üçte biri, web sitelerinde çerezleri reddederken, neredeyse üçte ikisi (%65) deneyimlerini kişiselleştirmek için sadece birinci parti verilerin kullanılmasını tercih ediyor. Ancak, markaların %81'i hala üçüncü parti verilere bağımlı görünüyor. Tüketicilerin %86'sı, kişiselleştirilmiş deneyimlerin markalara olan bağlılıklarını artırdığını söylerken, kişiselleştirme yapan markalara %21 daha fazla harcama yapıyorlar.

Tüketicilerin çevre dostu ürünlere olan ilgisi artıyor.

Blue Yonder tarafından 1.000 ABD'li tüketici ile gerçekleştirilen araştırma, çevre dostu ürünlere yönelik alışveriş tercihlerine mercek tutuyor. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %48'i son bir yılda sürdürülebilirliğe artan bir ilgi gösterirken, %44'ü aynı seviyede ilgili olduğunu belirtiyor. Bu da tüketicilerin çevre dostu ürünlere olan ilgisini gösteriyor. Ayrıca, tüketicilerin çevre dostu alışveriş yapmak için kişisel fedakarlıklara hazır oldukları, bunların arasında daha fazla ödeme yapmak ve öncelikli kargo teslimatını ertelemek de bulunuyor. Tüketicilerin çevre dostu satın alma kararlarında en çok ağırlık verdikleri faktör ise, tüketici yorumları (%32) olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmada, ev mobilyaları ve aletleri, giyim ve tüketici elektroniği gibi ürünlerin 18-29 yaş aralığı dışındaki tüm yaş grupları için ikinci el olarak satın alınabileceği görülüyor. Bu bağlamda katılımcıların %54'ü, ikinci el mobilyaları ve ev aletlerini satın almaya meyilli olduklarını ifade ederken, elektronik ürünler (%45) ikinci sırada yer alıyor.

🤔 Siz hangi diziyi, bir platforma abone olmaya değer görüyorsunuz?

 

Bültendeki araştırmalarla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bültene abone olmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. 👇

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest