Kimola Bülten | Analytics: Tüketicileriniz marka sloganınızı yazabilir! ✍️

Apr 28, 2023 - 4 min read
Kimola Bülten | Analytics: Tüketicileriniz marka sloganınızı yazabilir! ✍️

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!  

Verizekalılar Özel Bölüm

Verizekalılar özel bölüm

Kimola'nın sunduğu Verizekalılar'ın bu özel bölümünde, Kimola Cognitive ürünüyle GPT teknolojisinin entegrasyonunu ve bu entegrasyon ile tüketici yorumlarının pazarlama materyallerine nasıl dönüştürüldüğünü, Kimola'nın kurucusu Mustafa Savaş'tan dinliyoruz. 

Kimola Cognitive'in sunduğu bu entegrasyon sayesinde tüketici görüşlerini analiz ettikten sonra GPT teknolojisini kullanarak yönetici özeti yazmak, SWOT analizi çıkarmak, e-ticaret mağazanız için ürün açıklaması yaratmak ve hatta tüketiciler tarafından en çok önemsenen ürün özelliklerini listelemek mümkün oluyor.

Kimola Cognitive'in GPT entegrasyonunu denemek isterseniz, buraya tıklayın.

Tüketicilerin harcama alışkanlıkları

The Food Industry Association (FMI) ve The Hartman Group tarafından yapılan bir araştırma, market tüketicilerinin harcama alışkanlıklarını ve tutumlarını ele alıyor. Araştırmanın öne çıkan bulgularına göre, Şubat 2023'te tüketicilerin sadece %32'si yükselen fiyatlarla başa çıkmak için daha az ürün aldıklarını belirtirken, bu oran Ekim 2022'de %41 idi. Bu da, tüketicilerin artan gıda fiyatlarından endişe duymaya devam etseler de, satın aldıkları ürün sayısını azaltma ihtimallerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Ek olarak, gıda fiyatlarındaki endişeler, tüm yaş gruplarında var olsa da, Baby Boomers diğer herhangi bir gruptan daha endişeli. Geçen yılın Ekim ayına göre %69 olan endişe oranı, Şubat ayında %80'e yükselmiş durumda. Bunu Millenyumlar takip ediyor ve geçen yıla göre %5 artarak %76 oranında endişeli olduklarını belirtiyorlar. Araştırma ayrıca, tüketicilerin yarısından fazlasının (55%) restoranlardaki fiyat artışlarından endişe duyduğunu gözler önüne seriyor. 

Kullanıcı videolarıyla yeni ürün ve hizmetleri keşifleri

Deloitte tarafından yapılan yıllık dijital medya trendleri araştırmasına göre, tüketicilerin yaklaşık %50'si, influencer ve içerik oluşturucuların videoları gibi kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin (UGC), yeni ürün ve hizmetleri keşfetmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Ayrıca, Gen Z ve Milenyum Kuşağı'nın %70’i, planladıklarından daha fazla süre UGC videoları izlediklerini söylüyorlar. Katılımcıların yarısı da, UGC servislerindeki videolar sayesinde yeni müzikler ve sanatçılar keşfettiklerini belirtiyor. Öte yandan 10 kişiden yaklaşık 4’ü, UGC videolarının "sponsorlu" veya "reklam" içerip içermediğinin belirlenmesinin zor olduğunu söylüyor. Araştırmada genç nesiller, dijital medya ile ilgili diğer tutumlarını da belirtiyorlar: %32'si, online deneyimleri, yüz yüze deneyimlerin anlamlı bir alternatifi olarak görüyor. Gen Z ve Milenyum Kuşağı için bu oran %50'ye çıkıyor.

Tüketim alışkanlıklarında yeni bir trend

Asendia tarafından 8.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen küresel bir araştırma, daha bilinçli tüketici eğilimi devam ederken, “özgünlük” tüketiciler arasında gelir ve sadakat için önemli bir yeni itici güç olarak ortaya çıkıyor. Araştırmanın önemli bulgularına göre, tüketicilerin dörtte üçü, özgün olduğunu düşündükleri markalara daha fazla para harcayacaklarını söylerken; %62'si ise, yalnızca orijinal markalardan alışveriş yapacaklarını söylüyor. Tüketiciler için özgünlüğü tanımlayan en önemli faktör ise, vaatleri yerine getirme konusunda açık sözlü olmak (%63). Bunu net marka değeri (%49), tedarik zincirindeki şeffaflık (%39), sürdürülebilirliği savunmak (%35) ve marka değerlerine göre hareket etmek (%33) izliyor.

Elektrikli araçlara ilgi artarken, hala birçok endişe var

Elektrikli araç satın alma ilgisi artarken, tüketiciler hala satın alma öncesinde çeşitli endişeler yaşıyor. Dynata ve Hill+Knowlton tarafından ABD’de 525 katılımcı ile yürütülen araştırma, alıcı tereddütü hakkında ayrıntılı sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, yetişkinlerin %54'ü gelecekte bir elektrikli araca sahip olmakla ilgilendiğini söylüyor. Elektrikli araç sahibi olmayan beş kişiden ikisi, şarj etme konusundaki bilgilerinin çok az olduğunu veya hiç olmadığını belirtirken; elektrikli araç sahiplerinin %27'si de bilgilerinin sınırlı olduğunu belirtiyor. Elektrikli araç sahibi olmayanların %49'u ve elektrikli araç sahiplerinin %51'i , sürüş sırasında bataryanın bitmesi korkusu veya menzil endişesi yaşıyor. Elektrikli araç sahibi olmayanların %46'sı şarj istasyonlarının nerede bulunduğunu bilmiyor, %42'si ise b'yi şarj etmek için gereken süreyi bilmiyor. Aynı endişeleri olan EV sahiplerinin oranı ise sırasıyla %44 ve %40.

Seyahat danışmanlarına olan ilgi yükselişte.

ASTA tarafından yapılan yeni bir tüketici araştırmasına göre, seyahat danışmanına başvurma olasılığı geçen yıl olduğundan daha yüksek. Araştırmada katılımcıların %50'si, geçmişe kıyasla seyahat danışmanı tercih etme olasılıklarının arttığını belirtiyor. Ayrıca, katılımcıların %49'u "Bu zamanda, bir seyahat danışmanının uzmanlığı beni seyahat planlarım konusunda daha rahat ettirecek" ve "Hayalimdeki tatilini planlamak için bir seyahat danışmanından yararlanmak, en iyisini bulmanın harika bir yolu" ifadeleriyle aynı fikirde. Bunun yanı sıra katılımcıların %47'si, seyahatin en önemli harcama kalemi olduğunu söylerken, bunu ev tadilatı veya yenileme (%23) ile bir bilgisayar satın alma (%10) takip ediyor. Katılımcıların çoğu (%63), 2023 için somut seyahat planları olduğunu ve %39'u bu yıl geçen yıla göre daha fazla seyahat harcaması yapacağını belirtiyor.

 

Dünya hassas Gen Z'ler için bir cehennem mi?

Bir gün rüyalardan içgörü çıkarmak mümkün olur mu? 

 

Bültendeki araştırmalarla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bültene abone olmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. 👇

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest