Kimola Bülten | Analytics: Duty Free'den abim gelmiş...🍾

May 26, 2023 - 3 min read
Kimola Bülten | Analytics: Duty Free'den abim gelmiş...🍾

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!
Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz! Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

 
verizekalılar 2.12

İçki hediye etmek, özel anlar için yeni gelenek!

Drizly’nin ABD’de 1.000 katılımcı ile gerçekleştirdiği bir araştırma, yaz içecek tercihlerinin değiştiğini ortaya koyuyor. Tüketiciler, 2023 yazında kırmızı şarap (31%) tercih ederek, beyaz şarap (28%) ve roze (17%) gibi daha hafif seçeneklerin önüne geçen bir tercih yapacaklarını belirtiyor. Hazır kokteyllere (22%) ve sert seltzerlere (21%) olan ilgi ise, düşük seviyede. Tüketiciler, hafif alkollü içkiler (34%), beyaz şarap (28%) ve açık renkli lager biralar (23%) gibi geleneksel içkilere yöneleceklerini söylüyor. Öte yandan, tüketicilerin içki tüketim yeri enflasyon nedeniyle değişiyor. Yaklaşık dört katılımcıdan biri, 2023 yılında bar ve restoranlarda daha az içmeyi tercih edeceklerini belirtiyor. Evde içki tüketimi için harcama yapacak olanların oranı %26 iken, 2023 yılında kendi içkilerini hazırlamayı tercih edenlerin oranının da bir önceki yıla göre artacağı gözlemleniyor. Araştırma ayrıca, hediye olarak içki vermenin sıradan zamanlar yerine daha önemli etkinliklere yönelmekte olduğunu gösteriyor.

Tüketiciler markalardan savunuculuk bekliyor!

Meyocks tarafından ABD’de 1.127 tüketici ile yapılan yeni bir araştırma, tüketicilerin markalardan ürün veya hizmetin ötesine geçerek bilgilendirici, ilham verici ve savunucu bir yaklaşım beklediğini ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin %88'i markaların değerli bilgiler sunmasını, %74'ü ilham vermesini ve %75'i müşterilerini savunmasını istiyor. Araştırmada, tüketicilerin yarısından fazlası (%56), markaların kendileri ve müşterileri için önemli konularda tavır almaları gerektiğini belirtiyor. Bu inanç, Z Kuşağı arasında daha da güçlü (%82). Öte yandan, tüketicilerin neredeyse yarısı (%46), inançlarıyla uyuşmayan bir markadan alışveriş yapmayı bırakacaklarını belirtiyor.

Gen Z, çevrimiçi alışverişte görsel medyayı referans alıyor.

Cloudinary'nin 2.693 tüketici ile gerçekleştirdiği küresel bir araştırmaya göre, Gen Z tüketicileri çevrimiçi ürün bilgisi arayışında özel bir kaynağa yöneliyor ve yaklaşık %57'si alışverişlerini çevrimiçi olarak gerçekleştiriyor. Tüketicilerin yaşları küçüldükçe çevrimiçi alışverişe daha sık başvurdukları, görsel ve sosyal medya referanslarına güvendikleri ortaya çıkıyor. Gen Z için harika bir alışveriş deneyimi; kullanıcı yorumlarıyla desteklenen resimler (%63), yalnızca metin içeren yorumlar (%62) ve detaylı ürün galerilerini (%52) içerirken, sessiz kuşak katılımcıları; detaylı ürün galerilerine (%67), yalnızca metin içeren yorumlara (%60) ve markalı ürün videolarına (%28) odaklanıyor. Araştırma ayrıca, gerçekçi ve detaylı ürün görsellerinin iade oranlarını azaltabileceğini ve dijital medya kullanımının satın alma olasılığını artırabileceğini gösteriyor.

Restoran sadakatini artırmanın sırrı!

HungerRush tarafından ABD'deki 1.000 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma, restoran sadakat ve ödül programlarının tüketici davranışları üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, tüketicilerin %55'i ayda en az iki kez ödül kazandıkları işletmelere ziyarette bulunuyor ve %51'i kaydolduktan sonra program değerini kaybederse veya değişirse restorana gitmeyi bırakmayacağını belirtiyor. Hatta, tüketicilerin %47'si en iyi faydalar sunan programlara arkadaşlarını ve ailelerini kaydolmaya teşvik ettiklerini söylüyor. Sadakat programları ayrıca işletmelerin değerli müşteri verilerini toplaması için önemli bir araç olup, doğru kullanıldığında tüketiciler bu bilgileri paylaşmaya sıcak bakıyor. Tüketicilerin %61'i ilgili indirimler ve kişiselleştirilmiş teklifler karşılığında bilgilerini vermekten çekinmiyor. Ayrıca, Y kuşağının %71'i ve Z Kuşağı tüketicilerinin %63'ü, Boomers Kuşağı'nın %50'sine kıyasla, daha sık veya kişiselleştirilmiş teklifler karşılığında kişisel bilgilerini restoranlarla paylaşmaya istekli.

Enflasyon, tatil planlarını da etkiliyor.

Yaz mevsimi yaklaşırken, seyahat maliyetlerinin enflasyon nedeniyle artması birçok insanın tatil planlarını etkiliyor. Bir araştırmaya göre ABD'deki tüketicilerin %60'ı, enflasyonun yaz tatili planlarına etki ettiğini belirtiyor ve %55'i, bu yaz geçen yıla göre daha az para harcamayı planlıyor. Ancak, tüm tüketiciler mali nedenlerle seyahatten vazgeçmiyor. Bazı insanlar kaliteli bir tatil için borçlanmaya değer olduğunu düşünüyor ve hatta kredi kartı ekstresini ödemeyerek tatil yapmayı tercih edenler de var. WalletHub tarafından yapılan araştırmaya göre, tüketicilerin %38'i kredi kartı ödüllerini tatil harcamaları için kullanmayı planlıyor. Öte yandan tüketicilerin %38'i, tatil için bir yıl boyunca dışarıda yemek yemeyi bırakacaklarını söylüyor.

 Bültendeki araştırmalarla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bültene abone olmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. 👇

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest