Staj Deneyimlerine Zeytin Dalı: Kimola
Merhaba ben Zeynep, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi 4. sınıf öğrencisiyim. Size bu blog yazısında mezuniyet öncesi Kimola'daki staj sürecimden bahsetmek ve bazı tavsiyeler vermek istiyorum.
Daha önce staj yapmış mıydınız? Ne yapacağınızı bilmeden bir köşede çalışmaları gözlemlemek ama işlere pek dahil olmamak ve bu şekilde öğrenmek (!), tecrübe kazanmak(?)... Çok tuhaf bir dönem olduğunun farkındayım. Bunu fark ettiğim andan itibaren stajı verimli geçirebileceğim bir yer arayışına girdim ve Kimola ile tanıştım.
Kimola kötü staj deneyimlerinize zeytin dalı uzatıyor. Bu arada gerçekten ofisten zeytin dalı çıkabilir, çünkü zeytinli atıştırmalık çok fazla tüketiliyor :) Benim de staj deneyimimin mihenk taşlarından biriydi.
Kimola ile tanışma serüvenim pandemi döneminde evde kapalı olduğum bir süreçte Verizekalılar podcas’tini keşfederek başladı. Verizekalılar podcasti, Kimola'nın tüketici içgörüleri üzerine yapılan araştırmaları sunduğu bir yayın. Podcast yayınını takip etmeye başladıktan sonra Kimola'ya olan ilgim arttı ve kariyer hedeflerim arasına Kimola’da staj yapmayı da ekledim. Bunu gerçekleştirmek için de Kimola’yı takibe aldım.
Mülakat Süreci
Kimola'ya başvurduktan sonra, Kimola ile ilgili araştırmamın kapsamını genişlettim ve mülakat sürecine hazırlandım. Kimola, benden verinin pazarlamadaki önemi hakkında bir sunum hazırlamamı istedi. Bundan sonraki süreçte, beni tanımaya yönelik bir dizi çeşitli soru içeren bir form doldurdum. Bu aşamada inanılmaz heyecanlıydım çünkü form, beni tanımak için çeşitli sorular sormasının yanı sıra, sektöre dair bilgilerimi ve gündelik sorunlara karşı bakış açımla da ilgilenildiğini hissettirdi. Ardından ilk mülakat deneyimimi yaşadım ve bu benim için heyecan verici bir deneyimdi. İlk olmasına rağmen, ekibin sıcakkanlılığı heyecanımı yatıştırdı. Süreç olumlu geçti ve sonrasında staj deneyimim başladı.
Staj Süreci
Staj sürecinde, güne sıcak bir kahveyle ofiste saat 09.00'da başladık. Haftalık veya günlük görevlerimizin aktarıldığı toplantılar düzenledik. Ofis ortamında staj yapmak, Kimola ekibiyle daha etkili iletişim kurmama ve onların işlerine nasıl önem verdiklerini anlamama olanak sağladı. Bu deneyim bana, iş hayatının nasıl yürütüldüğünü gözlemleme şansı verdi. Biz dört kişilik bir stajyer ekibiydik. Bu nedenle, bize verilen bazı görevler kişisel olsa da genel olarak takım çalışmasını gerektiriyordu. Bize verilen görevleri zamanında ve istenilen şekilde tamamlamak, Kimola'nın en çok önem verdiği konulardan biriydi. Ayrıca, verilen görevlerin amacını anlamamızı ve iş süreçlerine nasıl katkıda bulunduğunu anlamamızı da önemsiyorlardı. Kimola ekibi son derece yardımsever ve anlayışlıydı. Görevlerimizi tamamladığımızda, bizi geliştirecek geri bildirimlerle iş hayatına da hazırladılar.
Öğrendiklerim
Staj sürecinde çeşitli görevler deneyimledim, bu görevler sayesinde çalışma disiplini kazandım ve araştırma teknolojileri ile pazarlama sektörünü daha iyi anlama fırsatı elde ettim. Verilen görevlerin çoğunu ekip çalışmasıyla yapmamız, bir ekibin içinde nasıl çalıştığımı anlama fırsatı sundu. Çünkü ekip çalışması, kimin hata yaptığı ya da daha iyi yaptığıyla değil, işleri nasıl paylaştığımız ve birlikte bir bütünlük oluşturarak o işi iyi yapmamızla ilgiliydi. Bu süreç oldukça zorlayıcı ve öğreticiydi.
Makine öğrenim modeli oluşturmanın ne kadar zor olduğunu, makinenin verileri iyi etiketlemesi için örneklerin çeşitli ve kapsayıcı olması gerekliliğine, veri sınıflama sürecinin dikkat gerektirdiğini öğrendim.
Staj süreci boyunca bana verilen görevler aşağıdaki gibiydi:
- E-ticaret makine öğrenimi modeli oluşturmak.
- Tüketici verilerini sınıflandırmak.
- Tüketici geri bildirimlerinin olduğu metinleri toplamak (data scraper).
- E-mail içeriği oluşturmak.
- Blog içerikleri hazırlamak. Örnek: https://kimola.com/blog/top-8-rapidminer-alternatives-competitors-for-customer-feedback-analysis
- Pazar araştırması yapmak ve basit düzeyde raporlamak.
- Ürün attribute araştırması yapmak.
Neden Kimola?
"Neden Kimola?" sorusunu kendime sorduğumda şu cevaplara ulaştım ve bu cevaplar doğrultusunda size tavsiyeler vererek bu soruyu cevaplamak istiyorum. Öncelikle, stajyerlik benim için çok önemli çünkü rekabetçi bir zamanda yaşıyoruz, okurken çalışma hayatını da öğrenmemiz gerekiyor. Genel olarak stajyerlik, gözlem yapma süreci olarak algılanır ve stajyerlere sorumluluk verilmez. Ancak Kimola'da, bir çalışan gibi hareket ederek çalışma hayatına hazırlanmanız sağlanıyor. Ayrıca, her zaman araştırma teknolojileri ve pazarlama sektöründe çalışmak ve deneyim kazanmak istedim. İnsanların bir markayı tercih etmesinin motivasyonunu anlamak beni çok meraklandıran konulardan biriydi.
Hangi kurum mülakat sürecinde sizi etkileyen bir diziden bahsetmenizi ister? Eğer siz de benim gibi Kimola’yı incelediğinizde heyecanlanıyorsanız, Kimola’nın staj duyurularını takip edin ve geleceğinize yatırım yapın. İyi ki Kimola! Teşekkürler Kimola!