Kimola Bülten #38: Oynaya oynaya gelin çocuklar!
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.
İçgörülü bir hafta olsun!
Profesör Gülnur Tumbat, Ph.D, Kimola'ya katıldı
Kimola'da her zaman farklı disiplinleri ve kültürleri birleştiren bir ekosistem yaratmayı hayal ettik. Markaları ve pazarlamacıları desteklemek için ücretsiz veri odaklı programlar başlattık, anasayfamızda pazarlamacıların tüketici görüşlerine ücretsiz ulaşabileceği İçgörü Motoru'nu geliştirdik, öğrencileri profesyonel yaşamdan önce destekleyen bir staj programı kültürü oluşturduk, tüketici araştırmalarının daha anlaşılabilir ve erişilebilir olması için blogumuzda ücretsiz tüketici araştırma raporları yayınladık. Bugün bu vizyonumuzu destekleyen, harika bir haberlerimiz daha olduğunu söylemekten gurur duyuyoruz; akademinin bilimsel titizliği, Kimola ile birleşiyor!
San Francisco Üniversitesi'nde 2005 yılından bu yana pazarlama ve tüketici davranışları üzerine görev yapan Profesör Gülnur Tumbat'ın Kimola'ya resmi olarak hissedar ve Danışma Kurulu Üyesi olarak katıldığını sizlerle de paylaşmak istedik. Kimola ekibi ile birlikte çalışacağını ve tüketici içgörülerinde yenilikçi güçlere katıldığını görmekten dolayı heyecanımız sonsuz. Detaylar blogumuzda.
Karantinada Google Play ve App Store
App Annie, karantina ve kapanmaların küreselde etkisini gösteren verileri açıkladı. App Annie’nin paylaştığı verilere göre uygulamalara yapılan küresel harcama bir yılda %40 artış gösterdi. İndirmelere göre en iyi performanslı kategoriler Google Play ve App Store'da değişiklik gösterdi. Google Play'de, sosyal, araçlar ve finans en fazla büyümeyi yaşadı. Ancak hava durumu (%40) ve flört (%35) bölümlerinde de güçlü büyümeler olduğu ortaya çıktı. IOS'ta ise en büyük kazanç oyunlar, finans ve sosyal ağ tarafından kaydedildi. 2021'in ilk çeyreğinde, her zaman olduğu gibi oyun kategorisinin, genel uygulama pazarındaki en etkili kategori olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, en dikkat çekici artış sağlık ve zindelik kategorilerinde görüldü. Tüketiciler evde kalırken hareket etmeye devam etmenin yeni, etkileşimli yollarını aradıkça, bu uygulamaların indirmelerinde %25 artış görüldü.
Tüketicinin çoklu tıklamalara tahammülü yok
Sitecore tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, tüketicilerin %70’i, bir kaç tık sonrasında istediği sonuçlara ulaşamadığında, o e-ticaret sitesinden ayrılacağını ve başka bir e-ticaret sitesine geçiş yapacağını söyledi. Tüketicilerin %65’inin ise salgından bu yana yavaş veya kötü işleyen web sitelerine karşı sabrı daha az. Bununla birlikte, tüketicilerin %42’sinin pandeminin başlangıcından bu yana genellikle alışveriş yaptıkları markalara daha az sadık olduğu, araştırmanın ortaya koyduğu bulgulardan bir diğeri.
Tüketicinin önceliği
Euromonitor International’ın gerçekleştirdiği yükselen trendler araştırması “Top 10 Global Consumer Trends 2021”e göre, tüketicilerin %51'i için "kendine zaman ayırma", ilk üç yaşam önceliği arasında. Araştırmaya göre, “kendine zaman ayırma” önceliği, geçmiş yıllarla kıyaslandığında; 2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık %20 oranındayken; 2019 yılında %50’ye yaklaşıp, 2020 yılında %50’yi aştı. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç trendlerden bir diğeri ise, tüketicilerin günlük yaşamlarındaki esnekliğe, işletmelerin yanıtı. 9'dan 5'e iş gününün esnek düzene uyarlanması; 24 saat hizmet kültürü gerektiren çalışma şeklinin benimsenmesi, araştırmanın ortaya koyduğu işletmelerin ''esneklik'' kavramından anladıklarından bazıları.
Daha az nüfuslu yerler revaçta
Pitney Bowes tarafından gerçekleştirilen, COVID-19 sürecinde değişen tüketici davranışları ve alım kararlarını ele alan araştırmaya göre, üç Amerikalıdan biri önümüzdeki 12-18 ay içerisinde taşınmayı düşünüyor. Taşınmayı planlayan şehirlilerin oranı %42 olurken; bu grubun %31’i daha az nüfuslu ve geçim maliyetinin daha uygun olduğu yerleri tercih ettiğini söyledi. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden biri ise Z jenerasyonunun %54’ünün göç etme kararı verdiği veya bu fikre açık olduğu. Bu oran Baby Boomer jenerasyonunda ise %20.
Tüketicilerin çevrim içi mağaza seçiminde önceliği
Linnworks’ün gerçekleştirdiği ticaret eğilimi araştırmasına göre, alışveriş yapanların %67'si, karmaşık çevrim içi ödemeler nedeniyle satın alma işlemlerini bırakıyor. Ayrıca, tüketicilerin %76'sına göre, bir çevrim içi mağaza seçerken en önemli öncelik: Kolaylık. Alışveriş yapanların %81'i ise cihazlar arası sorunsuz bir e-ticaret deneyimi istediğini belirtiyor. Misafir olarak ödeme ve gönderi ayrıntılarının saklanması, alışveriş yapanların kolaylık kontrol listelerinin başında geliyor. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden biri, her on müşteriden dokuzunun ürün aramasına bir pazar yerinde başladığı olurken bir diğeri ise esnek ve sorunsuz ödeme seçeneklerinin, daha fazla harcamaya teşvik ettiği.
Tüketici verisi işlemede şirketlerin konumu
MMA’nın gerçekleştirdiği, kuruluşlarda tüketici verilerinin kullanımını değerlendiren araştırmaya göre, pazarlamacıların %50'sinden fazlası, mevcut veri durumuna göre pazarlama kararları verme konusunda şüpheci. Araştırmanın ortaya koyduğu bulgulardan bir diğeri ise, pazarlamacıların yalnızca %44'ünün, ROI, ölçüm ve ilişkilendirmeyi kanıtlama açısından olgunluğunu belirtmesi. Araştırmanın sonucunda, çoğu kuruluşun, tüketici verilerini etkili bir şekilde toplamak, analiz etmek ve yürütmek için gerekli süreç ve becerilere sahip olmadığı sonucuna ulaşıldı. Buna ek olarak, belirli veri düzenleme araçlarına yatırım yapan şirketlerin, pazarlama, düzenleme ve ilişkilendirme konusunda olgun olma olasılığının çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.