Kimola Bülten #39: Şarjımla bir dakika, umutlandırıyor beni.

Apr 14, 2021 - 4 min read
Kimola Bülten #39: Şarjımla bir dakika, umutlandırıyor beni.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.
İçgörülü bir hafta olsun!
 
 

Kimola'dan Verizekalılar bölüm 23 yayında!

Atın Beni Ofislere

 
Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan, içgörüye doyuran 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar’ın bu bölümünde; tüketicilerin app tercihlerinden, kendilerine zaman ayırma isteğine, ofise dönme arzusunda olanlardan, taraftarların takım seçme motivasyonlarına kadar çeşit çeşit içgörülerle sizlerleyiz! Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.
 
 
Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları
 

Sağlık hizmeti tüketicilerin seyahat tercihleriyle ilişkili

Microsoft’un Suzy ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmaya göre, katılımcıların %48'i daha önce gitmedikleri yerlere seyahat etmeyi planlıyor. Öte yandan pandeminin etkisi, katılımcıların seyahat hakkında fikirlerini ve beklentilerini de şekillendiriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %44'ü seyahat ettikleri yerdeki sağlık hizmeti olanaklarının kalitesinin pandemi öncesine kıyasla çok daha önemli olduğunu söyledi. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç içgörülerden biri ise, minimalizme doğru olan eğilim. Ankete katılanların yaklaşık %33'ü, önemsedikleri bir amacı destekleyen markadan satın alma olasılıklarının bu süreçte daha yüksek olduğunu dile getirdi. Öne çıkan bir diğer veri ise katılımcıların yaklaşık %33'ünün sürdürülebilirliğin önemi hakkında hemfikir oluşu. Buna bağlı olarak, ikinci el kıyafete ve tadilatlara yönelim de ilgi çekiyor. Araştırmaya katılanların %35'i, ev tadilatlarına yönelme olasılıklarının yüksek olduğunu söyledi.
 
 

Pandemi sürecinde evli kadınlarda görülen alkol tüketimi artışta

Iowa Eyalet Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan Susan Stewart tarafından yapılan, pandemi sürecinde alkol kullanımındaki değişiklikleri ele alan araştırmada, kadın katılımcıların yaklaşık %67’sinin pandeminin başlangıcından bu yana daha fazla alkol tükettiği ortaya çıktı. Evlilik ve çocuklar tipik olarak kadınlar arasında daha düşük alkol tüketimi ile ilişkilendiriliyor olsa da, bu araştırma beklenmedik bir eğilimi ortaya koydu: Kadın katılımcılar arasında, pandemi sürecinde alkol kullanımındaki en büyük artış evli kadınlarda görüldü.
 
 

Veri ihlali tüketicilerin kırmızı çizgisi

Kaspersky tarafından, dünya genelinde 15.000 tüketicinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye’deki tüketicilerin %61’i herhangi bir veri ihlali yaşadıkları çevrimiçi hizmet sağlayıcısını bir daha tercih etmediğini dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’deki katılımcıların %63'ü verilerinin üçüncü bir tarafa satılmasından endişe duyduğu için, ilgili hizmet sağlayıcısını bir daha kullanmayacaklarını söyledi. Araştırmanın ortaya koyduğu verilerden bir diğeri, katılımcıların %51'inin, şirketlerin bilgi işlemlerinde; %48'inin ise, şirketlerin teknolojilerinin nasıl çalıştığı konusunda şeffaf olmalarının gerektiğini düşündüğü.
 
 

Tüketicinin şarj sorunu şikayetleri

Şikayetvar'ın, cep telefonlarıyla ilgili tüketicilerin en fazla sorun yaşadığı konuları ele aldığı araştırmasına göre, tüketiciler en çok şarj sorunu yaşadığını dile getirdi. Dokunmatik ekranlarda yaşanan temassızlık, ekran yansıtma özelliğinin çalışmaması ve uygulama ya da oyunlarda donma ise en çok dile getirilen diğer sorunlar oldu. Araştırma kapsamında, 2020-2021 Nisan ayı verileri karşılaştırıldığında da, cep telefonu aksesuarları hakkında şikayet artış oranının %228 olduğu ortaya çıktı.
 
 

Türkiye’deki İK liderleri için öncelik

PwC’nin 40’dan fazla kurumun İK liderleri ile gerçekleştirdiği “İnsan Kaynakları Liderlerinin Gündemi” araştırmasına göre, öne çıkan verilerden biri, üretkenliği sürdürülebilir kılmak için odaklanılması gereken adımlar. Araştırma raporuna göre, Türkiye’deki İK liderleri için öncelik esnek çalışmaya yönelik sistemlerin geliştirilmesi olurken (%79); Amerika’daki İK liderleri için bu konu bir öncelik oluşturmuyor. Yeni sanal araçların ve eğitimlerin kullanımı ise, her iki ülkedeki İK liderleri için de benzer derecede önem taşıyor. Türkiye’deki İK liderleri için bu oran %50 olurken; Amerika’daki İK liderleri için %49. Performans hedeflerinin ve teşviklerin uyumlandırılması da her iki ülkede de İK liderlerinin yaklaşık üçte biri tarafından önceliklendiriliyor. 
 
 

Z jenerasyonunun uyumadan önce sosyal medya kullanımı

Vita Sağlık Grubu tarafından, 2000 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırma, uykudan önce sosyal medya uygulamalarının kullanımını inceliyor. Araştırmaya göre, uyumadan önce sosyal medya kullanımı, özellikle Z jenerasyonu için, daha çok bir günlük alışkanlık haline geldi. Araştırma kapsamında incelenen 18-24 yaş aralığındaki katılımcıların %56’sı, her gece uyumadan önce, Twitter, Instagram, Facebook, Snapchat ve TikTok gibi sosyal medya uygulamalarını kullandıklarını söyledi. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden bir diğeri ise bu oranın orta yaşlılarda da %50 olduğu. Ancak, her ne kadar uyumadan önce sosyal medya kullanımı nesiller arasında benzerlik gösterse de, orta yaşlıların sadece %27'si bunu "günlük alışkanlık" olarak nitelendirdi.
 
 
 

İlginç Bilgiler   

Tarihteki en uzun TV reklamı 14 saattir. 
Old Spice tarafından "sonsuza kadar dayanacak" bir deodorant için oluşturuldu.
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest