Kimola Bülten 112#: Netflix öptüm bye.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!
En Olumsuz Tüketici Yorumlarının Değeri
Herhangi bir marka varlığını sürdürebilmek için her zaman müşterilere ihtiyaç duyar. Bu nedenle, yeni müşteriler kazanırken mevcut müşterilerinizi korumanıza yardımcı olacak müşteri merkezli bir iş planı için bu geri bildirimlerin analiz edilmesi çok önemlidir. Müşteri geri bildirimi sadece müşterileri memnun etmek değildir. Açık denizdeki bir gemi için seyir sistemi ne kadar önemliyse, müşteri geri bildirimlerinin analizi de markalar için o kadar önemlidir. Binlerce tüketici yorumunu analiz etmek göz korkutucu olabilir, ancak endişelenmeyin. Önceden oluşturulmuş makine öğrenim modelleri sayesinde ve sadece sürükle-bırak yaparak müşteri geri bildirimlerinizi analiz etmek için Kimola Cognitive'i kullanabilirsiniz. Üstelik 7 gün ücretsiz deneme imkanı mevcut. Ayrıca, müşteri geri bildiriminin tanımı ve nasıl analiz edileceğini kaleme aldığımız blog yazımızı şuradan okuyabilirsiniz.
Netflix’in Gidişatı
Reviews.org’un ABD’de 16 yaş ve üzeri 1.000 katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırma, insanların yayın alışkanlıkları, yayın hizmeti abonelikleri ve özellikle Netflix hakkındaki duygularını inceliyor. Araştırma, ortalama bir kişinin 4 farklı platforma abone olduğunu gösteriyor.
- Netflix, %77’lik bir oran ile hala en çok kullanılan platform olsa da, diğer platformların kullanım oranı da azımsanmayacak durumda. Netflix’i sırasıyla HBO Max (%9,91) ve Disney+ (%6,18) takip ediyor.
- Araştırmanın çarpıcı verilerine göre, her 4 kişiden 1'i bu yıl Netflix'ten ayrılmayı planlıyor.
- Abonelerin yaklaşık üçte ikisi, Netflix'in artan maliyetini ayrılma nedeni olarak gösteriyor. Netflix kullanıcılarının diğer büyük şikayeti ise; Netflix'te artık izlemek istedikleri dizilerin olmaması (her 3 kişiden 1’i).
- Buna ek olarak, abonelerin %30'u diğer yayın hizmetlerini daha fazla kullandıklarını belirtiyor.
Alışveriş İçin Görsel Arama Kullanımı
Bizrate Insights tarafından 18-65 yaş arası 1.034 katılımcı ile gerçekleştirilen “Insider Intelligence E-ticaret” araştırması, tüketicilerin alışveriş yapma şekillerindeki değişime mercek tutuyor.
- Araştırmanın dikkat çeken bulgularına göre yaklaşık bir yıl önce, 35 yaş altındaki yetişkinlerin %24'ü doğru ürünleri ararken görsel aramayı kullandıklarını söylerken, bu oran şimdi altı puan artarak %30'a yükselmiş durumda. Tüm katılımcıları hesaba katan daha geniş bir açıdan ele alırsak bu oranın aynı dönemde %15'ten %22'ye yükseldiğini görüyoruz.
- Ek olarak, yetişkinlerin %12'si, potansiyel olarak arzu ettikleri ürünleri bulmalarına yardımcı olabilecek türden bir şey olduğu için bu özelliği düzenli olarak kullandıklarını belirtiyor.
- Araştırmanın verileri, gençlerin görsel aramaları kullanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor, ancak cinsiyete göre oranlar oldukça benzer durumda.
İnternette 1 Dakikada Olanlar
Domo’nun yayımladığı “Veri Asla Uyumaz 2022” Raporu, son 10 yılda Web'de veri miktarındaki değişimi gözler önüne seriyor.
- Rapora göre, 10 yıl önce sadece bir dakika içinde Instagram'da 3.500 gönderi paylaşırken bu sayının günümüzde %1.785 artarak 66.000 seviyesine yükseldiği görülüyor.
- Ayrıca, %942'lik bir artış ile YouTube kullanıcıları 2022'de 500 saatlik video yüklüyor.
- Atılan tweet sayılarını on yıl önce ile kıyasladığımızda ise, %247 oranında bir artış mevcut.
- Bunlara ek olarak, özellikle pandemi ile hayatımızın bir parçası haline gelen Zoom, 2014 yılında 856 dakikalık web seminerlerine ev sahipliği yaparken, bu süre 2022 yılında 104 saate yükselmiş durumda.
Enflasyonun Alışverişteki Etkisi
Enflasyon nedeniyle yaşam maliyetleri arttı ve bu pek çok insanın harcamalarını iki kez düşünmesine neden oldu. Ancak, Samba TV ve HarrisX tarafından ABD’de 2.505 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın bulguları artan yaşam maliyetlerine rağmen, katılımcıların çoğunun bu alışveriş sezonunda geçen yıl ile aynı veya daha fazla para harcamayı planladığını ortaya koyuyor.
- Tüketicilerin neredeyse yarısı aynı zamanda daha az hediye alacaklarını belirtiyor.
- Öte yandan kadınlar, ekonomik krizle erkeklere göre daha fazla ilgileniyor ve sonuç olarak geçen yıla kıyasla daha az hediye alacaklarını düşünüyorlar.
- Genel olarak, her 3 kadından ve 5 erkekten sadece 1'i bu yıl hediyelere daha az para harcamayı planlıyor.
'Nude' Oranı
Avast Photo Vault adına OnePoll tarafından 2.000 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırma, her üç yetişkinden birinin başka birine çıplak fotoğraflarını gönderdiğini ortaya koyuyor.
- Müstehcen fotoğraflar gönderenlerin yarısı, bunu haftada en az bir kez (%52), %29'u ise ayda bir veya daha fazla gönderdiklerini iddia ediyor.
- Öte yandan, katılımcıların beşte dördü mahrem fotoğraflarının yanlış ellere geçebileceğinden endişe ediyor ve %69'u bunların kendilerine karşı kullanılmasından korkuyor.
- Ayrıca katılımcıların çoğu (%54), sexting yapmayı tercih ediyor.
Popüler dijital yayın platformu Netflix abone sayısını artırmak istiyor. Ancak, bazı araştırmalar pek çok sebepten dolayı tam tersini gösteriyor. Biz de Netflix'in abone kaybetme sebeplerini merak ettik ve başka bir perspektiften baktık: Netflix'in abonelerine önerdiği içerikler abonelerde kararsızlığa sebep oluyor mu? Bu nedenle insanlar bunalıp abonelikten çıkmak istiyor olabilir mi? Aslında çok içerik, hiç içerik mi?