Vodafone Kitlesi-Veri Ne Söylüyor?

Mar 07, 2019 - 6 min read
Vodafone Kitlesi-Veri Ne Söylüyor?

Vodafone Kitlesi’nin en fazla ilgi gösterdiği başlıklar sırasıyla; markalar, ünlüler ve fenomenlerden oluşuyor. Bu kullanıcılar spor gündemini yakından takip eden, teknoloji ve bilime ilgi duyan, ülkenin siyasi gündemine karşı duyarlı kişiler. Bunun yanında Vodafone Kitlesi’nin sinema, müzik ve edebiyat gibi sanat dalları ile ilgilenen, ortalama üstü bir kültür seviyesine sahip bir yapıda olduğu görünüyor.

Demografi

Vodafone Kitlesi’nin yaş ve cinsiyet dağılımı

Vodafone Kitlesi’nin yaş ve cinsiyet dağılımı

Vodafone Kitlesi baskın olarak erkeklerden oluşuyor ve 24–35 yaş aralığındaki kullanıcılar ağırlıklı yaş grubunu temsil ediyor. Genel bakışta 18–24 yaş aralığındaki kullanıcıların Vodafone ile fazla etkileşime geçmediği görünüyor. Uygulanacak stratejilerde gençlere yönelik adımlar atılması bu oranların yükselmesini sağlayacaktır.

İlgi Alanları

Vodafone Kitlesi’nin ilgi alanları

Vodafone Kitlesi’nin ilgi alanları

İlgi alanlarına bakıldığında, Vodafone Kitlesi’nin; siyaset, teknoloji, bilim, sinema, müzik ve edebiyat gibi oldukça entelektüel zevklere sahip olduğu görünüyor. Böyle ilgi alanları olan bir kitlenin, sosyo-ekonomik olarak B ve B+ kullanıcılardan oluştuğunu söylememiz mümkün oluyor. Kullanıcılar, kendilerine ayırdıkları zamanlarda da nitelikli aktiviteler yapıyorlar ve kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar.

İlgi alanlarının kırılımlarına baktığımızda;

Spor dallarında, kitlenin en fazla futbol ve basketbola karşı ilgisi var. Yoğunluğu erkeklerden oluşan Vodafone Kitlesi’ne ulaşmak için spor önemli bir yol olarak öne çıkıyor. İş yaşamı başlığında ise ekonomi/finans ve girişimciliğe karşı bir yoğunlaşma var. İş yaşamına gösterdikleri yakın ilgiden arta kalan zamanlarda ise görsel sanatlar ve kültür ile ilgilenen kitlemiz sırasıyla en fazla; sanat etkinlikleri, müzeler ve tiyatrolara ilgi gösteriyor. Kendilerini profesyonel beceri anlamında geliştirmek ile yetinmeyen bu grup, sanatsal olarak da beslenmeyi ihmal etmiyor. Tüm bunların yanında toplumsal hassasiyetlere karşı da oldukça duyarlı bir yapı söz konusu. Vodafone Kitlesi; çevre sorunları, sağlık ve eğitim konulara karşı oldukça hassas. Eğer bu kitleye yönelik bir sivil toplum kampanyası yürütme niyetindeyseniz bu üç başlıktan biri üzerinden ilerlemek etkili bir tercih olacaktır.

TV Programları

TV programlarında en fazla etkileşime geçilenler

TV programlarında en fazla etkileşime geçilenler

En fazla etkileşime geçilen TV programı türleri

En fazla etkileşime geçilen TV programı türleri

Spor, yarışma ve tarih programları en fazla etkileşime geçilenler olarak öne çıkıyor. Çarşamba günleri TV programları ile en fazla etkileşime geçilen gün. Bu bulguların yanında, Vodafone Kitlesi’nin %41'i TV programları ile etkileşime geçiyor. Uygulanacak tanıtım stratejilerinde bu dağılım gözetilmeli.

Radyolar

En fazla etkileşime geçilen radyo programları ve en aktif olunan gün

En fazla etkileşime geçilen radyo programları ve en aktif olunan gün

Radyolar ile etkileşim oranlarına baktığımızda, Vodafone Kitlesi’nin %18'inin radyo kanalları ile etkileşime geçtiğini görüyoruz. İlk 5 içerisinde 2 tane spor içerikli yayın yapan kanalın olması, kitlenin spora karşı olan ilgisinin radyo dinleme alışkanlıklarında da öne çıktığını gösteriyor. Bunun yanında 5. sırada İBB Trafik Radyosu’nun yer alması, kitlemiz içerisinde bir grubun İstanbul trafiğinde radyo dinlediğini ifade ediyor. Özellikle İstanbul için düşünülen stratejilerde radyo mecrası atlanmamalı. Pazar günleri radyo kanalları ile etkileşim oranlarının en yüksek olduğu gün olarak öne çıkıyor.

Vodafone Kitle Analizi

Haber Kaynakları

Haber kaynakları başlığı özellikle kitlenin ideolojisini anlamak ve hangi konulardaki içeriklere daha fazla ilgi gösterdiğini öğrenmek için önemli.

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği haber kaynakları

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği haber kaynakları

İlk 10 sıralamasında ana akım mecralar ön plana çıkıyor. Alternatif ve muhalif olan haber kaynaklarına pek fazla ilgi gösterilmemiş.

En fazla etkileşime geçilen gönderiler

En fazla etkileşime geçilen gönderiler

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği haber kaynağı gönderilerinde toplumsal hassasiyetlere yönelik ilgileri ön plana çıkıyor. Özellikle hayvan haklarına karşı olan hassasiyeti öne çıkan Vodafone Kitlesi’ne ulaşmak için bu yol kullanılarak stratejiler üretmek etkili olacaktır.

Markalar

Vodafone Kitlesinin En fazla etkileşime geçilen markalar

En fazla etkileşime geçilen markalar

Vodafone Kitlesi’nin markalar ile geçtiği etkileşim oranlarına baktığımızda, ilk 10'un büyük çoğunluğunun teknolojik ürün satan ve teknolojik hizmet sunan markalardan (Teknosa, Media Markt, Samsung, Twitter) oluştuğunu görüyoruz. Kitlemizin markalara karşı bu yaklaşımı, günümüzün değişen dünyasına ne kadar iyi uyum sağladığını gösteriyor. Teknolojik iş birlikleri bu kitleyi etkilemek için önemli ve değerli bir yol olarak öne çıkıyor.

Vodafone kitlesinin teknolojiye ilgisi büyük

Telekomünikasyon sektörünün yanında otomotiv, bankacılık, e-ticaret ve elektronik eşyalara olan ilgi öne çıkıyor. Bu durum, kitle için yürütülecek teknoloji içerikli stratejilerde ne kadar fazla yol ve iş birliği yapılabileceğini gözler önüne seriyor.

Rakipler ve en fazla etkileşime geçilen marka gönderileri:

Vodafone, kitlesini memnun etmeyi onların dilinden konuşmaya çalışarak ve gündemde olan olayları marka içeriklerine uyarlayarak başarıyor.

Telekomünikasyon sektöründe en fazla etkileşime geçilen gönderiler

Telekomünikasyon sektöründe en fazla etkileşime geçilen gönderiler

Yapılan paylaşımların öne çıkma durumlarına baktığımızda; Vodafone’un geçtiğimiz ay gündeme gelen Çiğ Köfteci Ali Usta’nın videosuna yaptığı gönderinin vurgulandığını görüyoruz. Bu durum Vodafone Kitlesi’nin mizaha olan ilgisi ile birlikte düşünüldüğünde çok doğru ve yerinde bir üslup içerdiği için kullanıcıların beğenisini toplamış ve üste çıkmayı başarmış gibi görünüyor. Vodafone, kitlesini memnun etmeyi onların dilinden konuşmaya çalışarak ve gündemde olan olayları marka içeriklerine uyarlayarak başarıyor. Türk Telekom’un en fazla etkileşime geçilen gönderisinde, 2019 itibari ile hayatımıza giren limitsiz internet hizmetinin duyurulması yer alıyor. Adil kullanım kotasının kaldırılması üzerine kullanıcılar markayla hem olumlu, hem de olumsuz açılardan yüksek oranda etkileşimdeydiler. Turkcell’de ise durum, müşteri hizmetleri deneyimini iyileştiren bir uygulamanın hayata geçirilmesini içeren bir paylaşımın öne çıkması. Telekomünikasyon sektörü düşünüldüğünde kullanıcıları tek bir alanda memnun etmek pek de mümkün görünmüyor. Kullanıcılar markaları tek bir yönü ile değil birbirinden farklı yönleri ile değerlendirmeyi benimsemiş görünüyor. Bu yüzden; kitlenize yakınlaşmak, bağ kurmak ve onları daha iyi anlamak, tek bir yöne ağırlık vermek ile değil daha kapsamlı ve kuşatıcı stratejiler ile mümkün olacaktır.

Fenomenler

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği fenomenler

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği fenomenler

Vodafone Kitlesi, en fazla mizah, gündelik konuşma ve özlü söz türündeki fenomenler ile etkileşime geçmeyi tercih ediyor. İlk 3'te ana akım sayılabilecek bir fenomen ilgisi olan kitlenin en fazla etkileşime geçtiği diğer kategoriler arasında, 4. sırada reklamcılık ve pazarlama fenomenleri bulunmakta.

Reklamcılık ve pazarlama fenomenlerinin en fazla etkileşime geçilen gönderileri

Reklamcılık ve pazarlama fenomenlerinin en fazla etkileşime geçilen gönderileri

Reklamcılık ve pazarlama türündeki fenomenlerin 4. sırada yer alması kitlemiz içerisinde beyaz yakalıların hatırı sayılı bir miktarda olduğunu gösteriyor. Sosyo-ekonomik olarak ortalamanın üzerinde, entelektüel olarak kendisini geliştirmeye açık olan bu grubu etkilemek, bu fenomenleri kullanarak mümkün olacaktır.

Prof. Dr. Ali Atıf’ın, Peak Games markasının yaptığı reklam üzerine düşünceleri kitlenin radarına girmiş. Bu durum, kitlenin markaların pazarlama aksiyonlarına açık ve takipte olduğuna işaret ediyor. Yani yaratılan etkileyici kampanyalar, potansiyel müşterilerin yanında reklamcılık ve pazarlama ile ilgilenen kullanıcıların da dikkatini çekecektir. Bu yol ile gündeme gelmek Vodafone Kitlesi’ni etkilemek için etkili bir yol gibi görünüyor.

Ünlüler

Vodafone Kitlesi’nin ünlüler ile etkileşime geçme oranları bir hayli yüksek (%73). Ünlüler ile geçilen etkileşimlerin başında Türkiye’nin en popüler isimleri yer alıyor.

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği ünlüler

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği ünlüler

Ünlü tercihlerine baktığımızda Türkiye’de yaşayan hemen herkesin tanıdığı isimler öne çıkıyor. Fakat strateji oluşturulurken farklılıklara ve ayrıntılara odaklanmak daha yerinde ve daha nokta atışı hamleler yapmayı kolaylaştıracaktır. Bu yüzden kitlenin ilk sırada yer alan ilgi alanı olan sporu kullanmak faydalı olacaktır. Kitlemizin en fazla etkileşime geçtiği ünlü türleri içerisinde spor karakterleri 4. sırayı oluşturmakta. Bu kitleye yakınlaşmak için geliştirilecek stratejilerde ünlü kullanılmak isteniyorsa, spor karakterleri üzerine düşünülmesi gereken doğru alternatiflerden biri olarak öne çıkıyor.

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği spor karakterleri

Vodafone Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği spor karakterleri

Sonuç:

Vodafone Kitlesi’nin ilgi alanlarını, markalar, TV programları gibi başlıklara karşı eğilimlerini inceledik. Kullanıcılar, erkek baskın bir cinsiyet dağılımına sahip, spor ile yakından ilgilenen bir yapıda. Bunların yanında teknoloji, iş yaşamı gibi konular ile de içli dışlı. Kullanıcıları etkilemek için yaratacağınız iletişim stratejilerinde bu başlıklar yol gösterici olacaktır.

Analizimizde Vodafone Kitlesi’nin sosyal medya üzerinden gösterdiği davranışlarını inceledik. Artık strateji yaratılırken yaratıcı olmak kadar sağlam zeminlere basmak da önemli. Verinin göstergeleri doğrultusunda yaratılan stratejiler ve daha fazlası için: https://kimola.com/contact

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.