Netflix Türkiye Kitlesi-Veri Ne Söylüyor?

Sep 07, 2018 - 4 min read
Netflix Türkiye Kitlesi-Veri Ne Söylüyor?

Yeni bir marka analizi ile sizlerleyiz. Kimola AI olarak 10.000 kullanıcı tarafından oluşturulan verilerin ışığında Netflix Türkiye’yi masaya yatırıyoruz. Demografik özelliklerinden ilgi alanlarına, favori TV programlarından, etkileşime geçtikleri ünlülere kadar Netflix Türkiye’yi tüm hatları ile incelemeye başlayalım.

İşte 4 Haziran-4 Eylül 2018 tarihleri aralığındaki verileri kapsayan analizimizin ilk başlığı.

Demografi

Netflix Türkiye Kitlesi’nin %62’si erkeklerden, %38’i kadınlardan oluşuyor. Ağırlıklı yaş grubu ise %55 ile 24-35 yaş aralığındaki kullanıcılardan oluşmakta. Erkek kitle içerisinde fark edilen %31’lik bir 35-50 yaş aralığında kitle göze çarpıyor, fakat kadın kitleye baktığımızda 35-50 yaş aralığı %8 gibi küçük bir orana sahip. Kadın kitle içerisindeki bu kayıp pay kendisini 18-24 yaş aralığında %34 gibi büyük bir oranla gösteriyor. Buna karşın erkek kitle içerisinde 18-24 yaş aralığı sadece %7 gibi küçük bir paya sahip.

Netflix Erkek kitlenin yaş dağılımı

Erkek kitlenin yaş dağılımı

Netflix Kadın kitlenin yaş dağılımı

Kadın kitlenin yaş dağılımı

Peki, bunlar ne demek?

Buna göre Netflix Türkiye Kitlesi; genç kadın kitlenin yanında kadınlara göre daha yaşlı bir erkek kitleden oluşmakta. Belirlenecek yeni marka stratejilerinde bu ayrım gözetilmeli. Hedeflemelerin 18-24 yaş erkekler ve 35-50 yaş aralığındaki kadınlara yönelik yapılması başarı getirecektir.

Netflix Kitlesi'nin Demografisi

İlgi Alanları

Kullanıcıların ilgileri arasında 1. sırada sinema, 2. sırada mizah, 3. sırada ise spor yer almakta. Kadınların ilgi alanlarına baktığımızda sinema 1. sırada yer alırken, erkeklerde 3. sırada yer alıyor. Netflix Türkiye’nin kadın kitlesi sinema ile daha içli dışlı.

Spor konusuna baktığımızda, sosyal medyada genellikle erkeklerin ilgi alanına giren spor, Netflix Kitlesi özelinde düşünüldüğünde kadınların da ilk 3 ilgi alanından biri.Fakat kadın kitlenin yaş seviyesi yükseldikçe spora olan ilgi azalmakta.

Futbol ve basketbola karşı olan yoğunlaşmanın yanında voleybol, tenis ve dövüş sanatları gibi daha az rağbet gören spor dallarına Netflix Türkiye Kitlesi ilgi duyuyor.

Erkek kitlede ilgi çekici olan şey ise, video oyunlarına olan ilginin git gide artan yükselişi. Kitleyi cinsiyetten bağımsız düşündüğümüzde ilgi alanlarını oluşturan listenin 7. sırasında video oyunları yer alıyor. Genel erkek kitlenin ilgi alanlarında ise 6. sıraya çıkarken, 18-24 yaş aralığındaki erkek kitlede video oyunlarına olan ilgi 4. sıraya yükseliyor. Görüldüğü gibi Netflix Türkiye Kitlesi için erkeklerin yaş aralığı düştükçe video oyunlarına olan ilgi artmakta.

24-35 yaş erkek kitlenin ilgi alanları

24-35 yaş erkek kitlenin ilgi alanları

18-24 yaş erkek kitlenin ilgi alanları

18-24 yaş erkek kitlenin ilgi alanları

Peki, bunlar ne demek?

Bu bulgular, demografi kısmında bahsettiğimiz sorunlara çözüm olabilir.

Netflix Türkiye Kitlesi’nde %7 olan 18-24 yaş aralığındaki erkeklerin artması için video oyunları kanalını kullanmak oldukça akıllıca. Netflix Türkiye’nin hedef kitlesini gençleştirmesi için bu alandaki sosyal medya fenomenleri ile işbirliği yaparak veya video oyunları ile ilgili platformlara uygun stratejiler belirleyerek bunu başarması mümkün.

24-35 yaş aralığındaki kadın kitlenin spora olan ilgisi yüksek fakat yaş aralığı arttıkça spora karşı ilgi düşmekte. Bu yüzden 35-50 yaş aralığındaki kadın kitlenin hacmini arttırmak için izlenmesi gerek yol spor olmamalı. Burada kadın kitlede gözlemlediğimiz başka bir yol öne çıkıyor. İlgi alanlarından biri olan siyaset, kadınların yaş aralığı yükseldikçe üst sıralara tırmanıyor. Netflix’in başarılı yapımlarından biri olan politik drama türündeki House Of Cards gibi dizilerin 35-50 yaş aralığındaki kadınlara yönelik tanıtılması bu kitlenin büyümesine olanak sağlayacaktır.

TV Programları

Hem erkekler hem de kadınlar için Diriliş Ertuğrul dizisi etkileşime girme açısından 1. sırada yer alıyor. Game Of Thrones ve Fox haber, Diriliş Ertuğrul ile birlikte ilk 3’ü oluştururken 4. sırada işler biraz ilginçleşiyor. Netflix Türkiye Kitlesi’inde erkekler, Çukur ile daha fazla etkileşime girerken, kadınlar Erkenci Kuş’u tercih ediyorlar.

TV programları kategorisinde en fazla etkileşime geçilen paylaşım

TV programları kategorisinde en fazla etkileşime geçilen paylaşım

Her iki kitlenin de etkileşim açısından aktif olduğu saatler 21.00-00.00. Ayrıca hafta sonlarının etkileşim oranı, hafta içine kıyasla daha düşük.

Peki, bunlar ne demek?

Karşımızda yabancı içerikleri takip ederken aynı zamanda ana akımdan da kopmayan bir kitle bulunmakta. Netflix Türkiye’nin bu doğrultuda uygulayacağı yerelleştirmeler Netflix Türkiye Kitlesi’nin bu iki ayrı uçta birleşmesini mümkün kılacaktır.

Radyolar

Netflix Türkiye 18-24 Yaş Erkek Kitlesi’nin radyolarla etkileşime girme oranlarına bakıldığında 2. sırada Türk Rap FM yer alıyor. Türkiye genelinde 18-24 yaş aralığındaki kullanıcıların rap müziğe olan ilgisi her geçen gün artıyor. Netflix Türkiye bunu ihmal etmemeli.

Sosyal Medya Fenomenleri

Bu başlıkta genel kitlenin ilgisi yoğun olarak mizah içeriklerinin üzerinde. Netflix Türkiye’nin en fazla etkileşim alan içeriklerine bakıldığında da mizah başlığı öne çıkıyor. Bu açıdan Netflix Türkiye, kitlesini memnun etmede başarılı görünüyor.

Netflix Türkiye’nin en fazla etkileşim alan paylaşımı

Netflix Türkiye’nin en fazla etkileşim alan paylaşımı

Ünlüler

Netflix Türkiye Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği ünlüler müzisyenlerden oluşmakta. Bunun yanında gazetecilere olan ilgileri de yüksek. Yeni içeriklerin tanıtım filmlerinde uygulanacak yerelleştirmelerde Netflix Türkiye Kitlesi’nin etkileşime girdiği müzisyenlerden birini görmek, doğru bir hamle olacaktır.

Siz de kendi hedef kitlenizin analizi için bizimle şuradan iletişime geçebilirsiniz!

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest