Starbucks Türkiye Kitlesi-Veri Ne Söylüyor?
Analizimizde 4 Haziran-4 Eylül 2018 tarihleri arasındaki verileri kullandık ve Starbucks Türkiye için değerli bilgiler edindik. Starbucks Türkiye Kitlesi’nin demografik özelliklerinde markanın %52 erkek, %48 kadın olarak iki cinsiyeti de cezbettiğini görüyoruz. Yaş aralığına baktığımızda ise %55 ile kitlenin ağırlıklı yaş grubunun 24-35 aralığındaki kullanıcılardan oluştuğu ortaya çıkıyor.
İlgi Alanları
Kitlenin ilgi alanlarında ise mizah, spor, müzik ve sinema öne ilk üçte. Burada ilginç olan genel erkek kitlenin tüm yaş aralıklarında sporun 1. sırada yer alması. Starbucks Türkiye Erkek Kitlesi’nin sporu hatta özellikle futbolu tüm ilgi alanlarının önünde tutup en fazla futbol ile ilgili paylaşım yapmaları, bu konuyu önemli hale getiriyor. Starbucks Türkiye, erkek kitlesi ile bağ kurmak ve var olan bağları sağlamlaştırmak istiyorsa, spor kanalıyla kitleye seslenmek en doğru yol olacaktır. Ayrıca 35-50 yaş erkek kitle içerisinde, iş yaşamı başlığı altında ekonomi, finans ve girişimcilik ile ilgilenen bir kitle de bulunmakta.
24-35 yaş kadın kitleye baktığımızda ise iş yaşamı ve sivil toplum öne çıkan başlıklar arasında. İş yaşamı başlığında erkek kitleden farklı olarak kadınlar, reklamcılık ve pazarlama ile daha yakından ilgilenmekte. Sivil toplum başlığı altında ise çevre sorunları, kadın hakları, sağlık konuları ve hayvan hakları öne çıkan hassasiyetler arasında.
TV Programları
Starbucks Türkiye Kitlesi’nin TV programları ile geçtikleri etkileşim oranlarına baktığımızda, erkek kitlenin spor programları ile etkileşim oranı fazla iken kadınlar daha çok yarışma programları ile etkileşime geçiyorlar ve en fazla hareketliliğin olduğu günler; Pazartesi, Salı ve Çarşamba olarak öne çıkıyor.
Her ne kadar erkek kitle spor programları ile daha fazla etkileşime geçse de genel oranlara baktığımızda O Ses Türkiye ve Survivor 2018 ilk ikide yer alıyor.
24–35 yaş kadın kitle ve 35–50 yaş erkek kitle içinde ilgi alanı, iş yaşamı olan kullanıcılara yönelik de ayrı bir strateji uygulanabilir. Sosyal medyada Starbucks Türkiye paylaşımlarının bir kısmını beyaz yakalılara yönelik oluşturması başarı getirecektir.
24–35 yaş kadın kitle sivil toplum konusunda oldukça hassas görünüyor. Sivil toplum kuruluşları ile kurulacak işbirlikleri bu kitlenin takdirini kazanmak için doğru bir yol. Starbucks Türkiye’nin #eldenele başlığı ile yürüttüğü kampanyayı bu kitleyi etkilemek için iyi bir hamle olarak görüyoruz. Bu kitlenin başlıca sivil toplum hassasiyeti, çevre sorunları olarak görülmekte.
Siz de kendi hedef kitlenizin analizi için bizimle şuradan iletişime geçebilirsiniz!