Merhaba Datakolikler!
Kimola ailesi olarak veriye olan inancımıza ve özverimize sizi de dâhil edeceğimiz blog maceramıza başlıyoruz.
Veri paylaşımındaki şeffaf yaklaşımımız ve merakımızla önümüzdeki dönemde sizlerle bu topraklarda olup biten ve veriye dayanan analizler, gözlemler ve projeler paylaşacağız. O zaman öncelikle bu platformda neler paylaşacağız, nasıl paylaşacağız biraz bahsedelim…
Kimola ile Veri Analitiği
Veri okumanın birçok yolu var ve her yolun kendine has metotları, özellikleri mevcut. 2011’den bu yana Kimola’da büyük verileri toplamada ve işlemede kullanmak için, kullanıcı eğilimlerinden de yolarak çıkarak kendimize has metodolojiler geliştirdik. Sosyal medya verisini kaynak olarak kullanan ürünlerimiz, metin verisi işleme, dil ve duygu tanımlama alanında geliştirdiğimiz yeni teknolojiler ile farklı dikeylerde veri toplayıp analiz ederek markalar, ajanslar, TV kanalları ve prodüksiyon şirketleri gibi birçok sektör paydaşına hizmet ediyor.
Markalar dikeyinde veri analitiği sağlayan ürünümüz Kimola Insights altında bugün 40+ sektörden, 400+ farklı marka hakkındaki Twitter konuşmalarını toplayıp gerçek zamanlı analiz ediyor. Bu ürün kapsamında 1.5 yılda TÜBİTAK ile AR-GE’si tamamlanan duygular için geliştirdiğimiz teknolojimiz, Türkçe dili için gelmiş geçmiş en kapsamlı duygu analizlerini yapıyor. Bu teknoloji ile alışılagelmiş olumlu/olumsuz ve nötr duygu analizleri yerine tüketicilerin markalara ya da rakiplere karşı yaklaşımını beklenti, güven, hayal kırıklığı, nefret ve bıkkınlık gibi 24 farklı duygu ile kategorize edip inceleyebiliyoruz. Ayrıca bunlara ek olarak Kimola Insights, Kimola’nın diğer dikeylerdeki ürünlerinden aldığı güç ile kitlelerin TV ve tüketim tercihleri ile psikografik analizlerini de değerlendirip iş zekası alanında kullanıma sunuyor.
Trendler dikeyindeki ürünümüz Kimola Trends, Twitter Türkiye Trending Topic’lerinden elde ettiği veriyi işleyip anlamlandırarak başta ajanslar ve markalar olmak üzere sektöre gerçek zamanlı pazarlama alanında büyük bir avantaj sağlıyor. Kimola Trends’de hızla değişen ülke gündemi politika, spor, tv, markalar, magazin ve ünlüler gibi 40+ kategoride anlık olarak izlenip kategorize edilerek markaların dijital reklam kampanyaları için doğru bir zamanlama yapabilmesine yardımcı oluyor ve bu kampanyaların tüm ülke gündemi içinde yarattığı etkiyi ölçümleyebiliyor.
Analitik ürünler ailemizin ilki olan Kimola Social TV, eş zamanlı olarak yayındaki yüzlerce yayının takip edilip ölçümlenmesinde kullanılıyor. Bugün sosyal tv reytingleri kanallar ve markalar tarafından sponsorluk, reklam entegrasyonu, ünlü seçimi gibi birçok farklı alanda geleneksel reytinglerin yanında kullanılıyor. 2013 yılına kadar geriye gidebilen, Türkiye’nin en eski ve gelişmiş TV yayınları veri tabanı ile kanalların performansları, yayınların ve izleyici kitlelerinin alışkanlıklarındaki trendlerin ve değişimlerin analizlerini sağlayabiliyoruz. Ayrıca Kimola Social TV ile televizyon yayınlarının hayranlarını belirleyip, kitlenin cinsiyet ve konum bilgilerine ulaşabiliyor ve başka hangi TV yayınlarını beğendiklerini ve tercih ettiklerini belirleyebiliyoruz. Kısaca Sosyal TV, her bölümün ardından izleyicilerin beğenisini paylaştığı ya da eleştirdiği konular ve karakterlere dair analizler edinmenin mümkün olduğu, medya paydaşlarının (ajanslar, kanallar ve medya satın alma) geleceğe yönelik plan ve stratejilerini veriye dayalı çıkarımlarla güçlendirmelerine olanak sağladığımız bir alan.
Katman katman, büyük bir titizlik, temizlik ve teknoloji ile gerçekleştirdiğimiz veri süreci işte böyle işliyor, içerikleri okurken bu açıklamanın kafanızda oluşabilecek sorulara ışık tutacağını umuyoruz.
Verinin anlattığı hikayelerde görüşmek üzere!