#2016da Markalar

Jan 16, 2016 - 5 min read
#2016da Markalar

2016 yılı bazı markalar için iyisiyle kötüsüyle oldukça dolu bir yıl olurken, Kimola Marka Endeksi’nde sürpriz çıkışlar, zirveyi zorlayan kampanyalar ve ilk 5’te kendine kalıcı yer edinen markalar oldu. Yıl boyunca markalarla ilgili Twitter üzerinden toplamda 9.2 milyon içerik üretildi.

Kimola Marka Endeksi için geçen yılda 38 farklı sektörden 400+ marka eş zamanlı olarak takip edildi ve değerlendirildi. Buna göre 2016’da en çok konuşulan ilk 5 sektör ise sırasıyla:

1)Akıllı Telefonlar-%11.29 pay oranı

2)Telekomünikasyon-%10.47 pay oranı

3)Otomotiv-%9.98 pay oranı

4)Havayolları-%7.40 pay oranı

5)Elektronik Eşya-%6.25 pay oranı

Sektörler ve Markalara Genel Bakış

Sektörler ve Markalara Genel Bakış

  • Akıllı telefonlarda IPhone ve Samsung yıl boyu en çok konuşulan markalar oldu. HTC ve Nokia ise onları takiben 3. ve 4. sırada yer aldı. Akıllı telefon sektörünün %11.29’luk pay oranının %7.61’i IPhone’dan gelirken en yakın rakibi Samsung onu %1.87 pay oranı ile aralarında ciddi bir farkla geriden takip etti.
  • Telekomünikasyon sektöründe ilk sırayı Turkcell alırken Vodafone ikinci sıradaydı. Her iki marka da 2016 yıllık sıralamasında ilk 5’te yer alıyor.
  • IPhone 7’nin Eylül ayındaki lansmanı ile IPhone konuşmaları yıl içerisindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Aylık ortalama 58 K içerik alan IPhone, Eylül ayındaki Apple Event sırasındaki lansman ile bunu %249 oranında artırdı. Konuşmalar IPhone 7’nin özellikleri, yeni siyah kasası ve Türkiye’ye geliş fiyatı gibi başlıklar altında şekillendi.
  • En çok konuşulan 3. sektör olan Otomotive’de ise başı Mercedes çekerken, BMW, Audi, Ford ve Renault 2016’da sektörün ilk 5’ini oluşturdu.
  • TV Platformları arasında ilk 20’de yer alan tek marka olan Digiturk bu yıl BEIN Media Group’a satışı ile gündemdeydi. 27 Ağustos’ta satışı tamamlanan marka, Ağustos ayında da Kimola Marka Endeksinde 2. sıraya kadar yükseldi.
  • Efes, Alkollü İçecekler sektörünün en çok konuşulan markası olurken 2016’nın ilk 20 markası arasında da 13. sırada yer aldı. Coca-Cola ise Alkolsüz İçecekler sektörünün 2016’daki galibi olurken 2016’yı 15. sırada tamamladı. Böylece Anadolu Grubu, alkollü ve alkolsüz içeceklerdeki ürünleriyle 2016’nın ilk 15’inde iki markasıyla yer aldı.
  • 2016’da Avea ve TTNET’i tek bir çatı altında birleştiren Türk Telekom, yenilenen markası ve hizmetleri ile 2016’da Kimola Marka Endeksinde 7. sırada yer aldı.

2016’nın En Çok Konuşulan İlk 5 Markası

2016’nın En Çok Konuşulan İlk 5 Markası

İlk 5’teki Türk markları yıl boyunca nelerden geçti, performanslarını neler etkiledi, hangi haberler ve kampanyalar ile gündemde kendilerine yer edindiler bir bakalım.

- THY yıl boyunca gerek reklamları gerekse yaşadığı krizler ile Türkiye’nin en çok konuşulan 2. markası oldu. Markanın Twitter’da konuşulduğu ve tartışıldığı belli başlı başlıklar şunlar oldu:

  • Batman vs. Superman reklamı ve Gotham ve Metropolis’e açılan “yeni seferler” ile haberlerde ve kamuoyunda çok konuşuldu, tartışıldı. Metropolis ve Gotham seferlerini gerçek zannedip yer ayırtmaya çalışan tüketiciler olurken reklam hem lokalde hem de globalde yılın ses getiren işlerinden oldu.

Batman vs. Superman reklamı

  • Marka, Euro 2016 sponsorluğu kapsamında David Guetta ile bir araya gelerek “This One’s For You Turkey” videosunu yayınladı.
  • THY, bu yıl toplamda 925 seferinin iptali ile gündeme geldi.
  • 211 personelin işten çıkartılması uzun zamandır devam eden personel ve çalışma koşulları ile ilgili tartışmaları ve protestoları yeniden gündeme getirdi
  • 15 Temmuz sonrasında ABD’den gelen uçuş yasağı ve daha sonra bunun kaldırılması
  • Marka bu yıl 300. uçağını filosuna kattı. Bununla beraber ekonomik daralmayla 48 uçağının hangara çekilmesi ve bunun yarattığı aylık 70 milyon dolarlık zararla da haberlerde yer aldı.
  • Brüksel saldırısı ardından THY seferleri ile ilgili kararlar
  • A Milli Takım Anneler Günü reklamı

- 2016’yı oldukça inişli çıkışlı yaşayan Turkcell’de Kimola Marka Endeksinde ilk 5’e girerken bir diğer marka oldu. Ensar Vakfı krizinden 15 Temmuz sonrasına kadar imajında ciddi dalgalanmalar yaşayan marka yıl boyu şu başlıklarla öne çıktı:

  • Yıldız Tilbe’nin daha önce Twitter’da yaptığı açıklamalar dolayısı ile Turkcell ile çektiği 14 Şubat reklamı Musevi cemiyeti tarafından tepki görünce Turkcell’in sitesinden kaldırıldı.
  • Mart ayında patlak veren Ensar Vakfı olaylarında Turkcell’in sponsorluğunu çekmeyeceği ile ilgili açıklama tüketicilerden ciddi tepkiler aldı ve takip eden Nisan ayında da bu kriz sürdü. Turkcell Mart — Nisan aylarında marka endeksinde 1. sırada yer aldı. Marka kriz süresince #EnsarCell ve #TecavüzCell etiketleriyle Twitter Trending Topic gündeminde de yer aldı. Twitter’dan bazı etiketleri sansürlemesini istemesiyle daha da büyüyen olayda marka #SansürCell etiketiyle tüketiciler tarafından eleştirildi.
  • ZUBİZU ile yapılan stratejik ortaklık
  • Fatih Terim’in Turkcell Milli Takım reklamı için aldığı ücret hem haber portallarında hem de halkın gündeminde kendisine yer buldu.
  • 15 Temmuz ve sonrasında Turkcell’in bazı meydanlarda ücretsiz WiFi hizmeti sağlaması ve acil durumlar için SMS, konuşma ve internet hediye etmesi, olay sonrasında da bağış toplaması tüketicilerden büyük ilgli ve destek gördü.
  • Trabzonspor -Turkcell iş ortaklığı
  • Turkcell İngiltere Premier Ligi’nin gelecek 3 yıl boyunca Turkcell TV+ ve D-Smart’ta yayınlanacak olması ile de yılın sonlarına doğru marka gündemdeki yerini korudu.
  • Turkcell aynı zamanda 25 Kasım’daki Süper Lig ihalesine katılanlar arasında yer aldı
  • Markanın yeni ikonları Emocanlar 18 Kasım itibari ile tüketicilerle buluştu. Karmaşık tepkilerle karşılaşan kampanya ve yeni ikonlar sıklıkla “çakma” olmaları ileri eleştirilirken, en çok Universal Pictures tarafından dağıtımı yapılan ve 2015’te de son filmi vizyona giren Minyonlar’a benzetildiler.

Turcell Emocanlar Kampanyası

  • Yıl sonunda ise marka daha çok finans ve para piyasalarını ilgilendiren, Sonera Holding’in Turkcell hisselerini satışa çıkarması ile ilgili bir haberle marka gündemdeki yerini korudu.

Feragatname: Bu analizler 1 Ocak — 10 Aralık 2016 tarihleri arasında Twitter’da markalar ile ilgili üretilen içerikler üzerinden Kimola Insights ürünü kullanılarak yapılmıştır. Endeksteki markalar Kimola tarafından belirlenen 38 farklı sektöre göre sınıflandırılarak analiz edilmiştir.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest