Kimola Bülten #99: Kara Murat Olunmaz, Kara Murat Doğulur!

Jul 03, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten #99: Kara Murat Olunmaz, Kara Murat Doğulur!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili hazırladığımız Kimola Bülten ile sizlerleyiz! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

10 kişiden 6'sı bir aksiyon film yıldızı olabileceğini düşünüyor

Alpha Lion adına OnePoll tarafından ABD’li 2.000 kişi ile yürütülen araştırma, neredeyse 10 kişiden 6’sının, bir aksiyon filmi yıldızı olmak için gerekenlere sahip olduklarını düşündüğünü gözler önüne seriyor. Araştırmanın önemli bulgularına göre, katılımcıların üçte biri (%35) aksiyon filmlerinin fitness hedefleri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirtirken, %57'lik bir kesim ise aksiyon filmi izlemenin kendilerini egzersiz yapmak için daha motive hissettirdiğini söylüyor. Öte yandan, katılımcıların üçte biri (%35) her egzersiz yaptıklarında müzik dinlediğini ve üçte ikisi (%66) vakit geçirmek için kendi egzersiz çalma listelerini oluşturduğunu belirtiyor. En popüler egzersiz müzikleri ise rock (%29), pop (%29), rap/hip-hop (%25) ve R&B (%25) olarak karşımıza çıkıyor.

 

Video oyunları insanları şiddete teşvik mi ediyor?

Video oyunlarındaki şiddet ile gerçek dünyadaki şiddet arasındaki bağlantı birçok kez çürütülmüş olsa da YouGov’un ABD’de 1.000 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma tam tersini gösteriyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, katılımcıların yalnızca %16'sı video oyunlarının şiddete neden olduğu fikrine güçlü bir şekilde inanırken, bu fikre inananların toplam oranı %32. Ayrıca her beş katılımcıdan biri bu fikre kesinlikle katılmadığını ifade ediyor. Öte yandan, insanların video oyunlarına erişiminin kısıtlaması gereken bir mevzuatın olup olmaması gerektiği sorulduğunda, yanıt verenlerin neredeyse üçte biri (%32) bu fikre karşı çıkıyor. Buna karşın bu fikri destekleyenlerin oranı da %27 ile karşı çıkanlara oldukça yakın.

 

Rakip marka ödüllerinin başladığı yerde marka sadakati bitiyor

Rakip marka ödüllerinin başladığı yerde marka sadakati bitiyor

Influence Mobile tarafından 53.868 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, rakip bir markaya geçmek için nakit ve/veya puan teşvikleri olduğunda yalnızca 10 kişiden 3'ü markalarına sadık kalacaklarını söylüyor. Araştırmanın satın alma kararlarını yakından inceleyen çıktılarında ise, katılımcıların %60'ının marka yerine fiyatı önceleyerek satın alma kararı verdiği görülüyor. Her 4 kişiden biri bir ürünü birden çok markadan alabileceğini belirtirken, her zaman aynı marka tercih etme eğiliminde olanların oranı %15.

 

Tüketiciler, verilerinin nasıl kullanıldığını kontrol etmek istiyor

Tüketiciler, verilerinin nasıl kullanıldığını kontrol etmek istiyor

Qonsent adına, CITE Research’ün 1.000 ABD'li yetişkin ile gerçekleştirdiği araştırma, 10 tüketiciden 9'unun şirketlerle paylaşılan veriler üzerinde daha fazla kontrole ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın önemli verilerine göre, katılımcıların %51'i kişisel verilerini kontrol etmenin bir tüketici olarak kendilerini daha güvende ve/veya daha güçlü hissettirdiğini söylüyor. Ayrıca her on katılımcıdan sekizi (%84) uygulamaları ve politikaları şeffaf olan farklı markalarla verilerini paylaşmaya çok daha sıcak bakıyor. İlginç bir şekilde, araştırmaya katılanların %77'si, şeffat veri politikalarının satın alma kararlarını olumlu yönde etkileceğini söylüyor. Hal böyle olunca, tüketicilerin %47'si şeffaf markalardan daha fazla satın almaya çalıştıklarını, %30'u ise yalnızca şeffaflık gösteren markalardan alışveriş yaptıklarını söylüyor.

 

İnsanların %73'ü akıllı cihazların casusluk yapmasından korkuyor

İnsanlar akıllı cihazların casusluk yapmasından korkuyor

Mortgage Cadence tarafından ABD’deki 900 kişi ile gerçekleştirilen araştırma, insanların akıllı teknolojiyi sevdiklerini, ancak gizlilik ve güvenlik konusunda da endişeleri olduğunu gösteriyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, katılımcıların %94'ü şu anda evlerinde en az bir akıllı cihaz olduğunu ve her 5 kişiden 1'inin yediden fazla farklı akıllı cihazı olduğunu söylüyor. Katılımcıların sahip olduğu en yaygın akıllı cihazlar ise; akıllı TV'ler (%69), akıllı hoparlörler (%45), ışıklar (% 32) olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların bu akıllı cihazlara yatırım yapmasının ana sebepleri arasında güvenlik, evi uzaktan kontrol etme yeteneği ve akıllı teknolojinin getirdiği kolaylık yer alıyor. Ancak, insanlar güvenlik için evlerinde akıllı teknoloji istemelerine rağmen, akıllı cihazlara sahip olmak da endişe kaynağı. Neredeyse her 4 kişiden 3'ü ev cihazlarının kendilerini dinlemesinden endişe ediyor.

 

İlginç Bilgiler      

Yeşilçam'a damga vuran usta oyuncu Cüneyt Arkın, oyunculuk yaşamında 300'ü aşkın filmde başrol aldı.
Sevgiyle anıyoruz...

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest