Kimola Bülten #101: Bu yorum gerçek mi şimdi?

Jul 18, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten #101: Bu yorum gerçek mi şimdi?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

influencer marketing

Influencer'lara İnanma Oranı

EnTribe’nin ABD’de yaklaşık 1.000 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma, kullanıcı değerlendirmelerinin influencer içeriklerine tercih edildiğini gözler önüne seriyor. Araştırmanın verileri, tüketicilerin %85'inin, influencer'ların şirket veya firma hakkında olumlu şeyler söylemeleri için para aldığını düşünüyor. Tüketicilerin %29'u da marka hakkında kafalarında oluşturdukları imajın içerik oluşturuculardan olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Son olarak, tüketicilerin %85'i, içerik oluşturuculardan ziyade sitede ve e-postalarda tüketiciler tarafından yapılan değerlendirmeleri görmeyi tercih ediyor.

 

Online alışveriş

Günbegün Artan Dijital Alışveriş Talebi

Verint Experience Index tarafından ABD’de 6.648 katılımcı ile gerçekleştirilen bir araştırma, genç tüketicilerin değişen alışveriş alışkanlıklarını anlamak ve pandemi sonrasında yeni stratejiler belirlemek için perakendecilere önemli ipuçları sunuyor. Araştırmanın öne çıkan verileri, Z Kuşağı ve Y Kuşağı'nın karmaşık bir satın alma yolculukları olduğunu ve %75'ten fazlasının satın alma kararlarını vermek için en az bir başka dijital kaynağı (örneğin; ürün değerlendirme siteleri, influencer’lar ve sosyal medya) kullandıklarını ortaya koyuyor. Buna ek olarak, Z Kuşağı tüketicilerinin memnuniyeti açısından en büyük itici güç fiyattan sonra "dijital deneyim" iken, çekicilik, kalite ve ürün çeşitliliği gibi faktörler eski nesiller için daha büyük önem taşıyor.

 

Online alışveriş uygulamaları

Çevrimiçi Alışveriş Uygulamalarının Kullanımı Artıyor

Pattern Araştırma Şirketi ve Google Türkiye tarafından gerçekleştirilenn bir araştırma, tüketiciler ve perakende sektörü üzerine önemli içgörüler sunuyor. Araştırmanın önemli çıktılarına göre, mobil uygulamalar pandemi ile ivme yakalayarak önemli bir satış kanalı olma yolunda ilerliyor ve Türkiye’de tüketicilerin %85’i e-ticaret uygulamalarını tercih ediyor. Çevrimiçi alışveriş uygulamaları için tüketicilerin en büyük motivasyonu, %63 ile kargo ve teslimat süreçlerinin efektif şekilde takip edilebilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bunu %54 ile uygulamaya dair fiyat ve çeşitlilik avantajları takip ediyor. %19’luk bir kitle ise bir topluluğun parçası olmak için uygulamaları tercih ettiklerini söylüyor.

 

telefon

Telefon Numaranızı Biliyor musunuz?

Saçma bir soru gibi gelse de, SEMRush’tan alınan verilere göre “telefon numaram nedir?” ifadesi Google’da aylık 36.000 kez aratılıyor. Bunun üzerine WhistleO’un ABD’deki 16 yaş ve üstü 425 kişi ile yaptığı araştırma, insanların kendi numaralarını mı yoksa arkadaşlarının ve aile üyelerinin numaralarını mı bilip bilmediği inceliyor. Araştırmanın önemli bulgularına göre, her beş kişiden biri (%21) kendi telefon numarasını ezbere bilmediğini söylüyor. 55 yaş ve üstü kişilerin telefon numaralarını ezberleme olasılığı daha yüksek görünüyor. Bu durum cep telefonu çağında büyüyen genç nüfusun telefon numaralarını ezberleme ihtiyacı duymamasından kaynaklanıyor. Öte yandan katılımcıların %16'sı, ebeveynlerinin numaralarını, %29'u da acil durumda aranacak kişiyi hatırlamıyor.

 

nesiller arası iletişim

Nesiller Arası İletişim ve Haber Tercihleri Farklılaşıyor

CM Group ve F’inn tarafından ABD’de 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, iletişim tercihlerinin nesillerde nasıl farklılaştığına odaklanıyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre e-posta, yaklaşık %35'lik bir oran ile insanların kuruluşlarla iletişiminde ilk tercihi. Bununla birlikte, Gen X en çok mobil/metin iletişimi tercih ederken, sesli aramalar Boomer'lar için hala ilk sırasında. Haber ve bilgi edinme söz konusu olduğunda, genç nesiller TV haberlerinden sosyal medya kanallarına kaymış durumda. Boomers ve Gen X'in %56'sı en iyi haber alma seçeneği olarak TV'yi görüyor. Y kuşağının önemli kısmı ise (%37), diğer nesillerden daha çok Facebook'tan haber ve bilgi alma eğiliminde. Haber paylaşımı söz konusu olduğunda, Z kuşağının %23'ü (diğer jenerasyonların iki katı) TikTok'ta haber ve bilgi paylaşıyor. Öte yandan Z Kuşağı’nın %60'ı, ihtiyaçları ve yaşam tarzlarıyla alakalı reklamları tercih ediyor; eski nesillerde çoğunluk aynı fikirde.

İlginç Bilgiler       

Güneş sisteminde içerisinde en kısa güne sahip gezegen Jüpiter'dir.
Jüpiter'de bir gün sadece 9 saat 56 dakika sürüyor.

 

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest