Kimola Bülten #98: TikTok'tan Al Haberi!

Jun 27, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten #98: TikTok'tan Al Haberi!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Haberin nabzı sosyal medyada tutuluyor.

BBC tarafından İngiltere’de 11-16 yaşları arasında olan 2.000 genç ile gerçekleştirilen araştırma, haberlerin sosyal medya platformları üzerinden takip edildiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın bulgularına göre gençler, haber kaynağı olarak siyasetçilerden çok sosyal medya fenomenlerine güveniyor. Ayrıca gençler arasında en popüler sosyal medya mecralarının sırayla TikTok, YouTube ve Facebook olduğu gözlemleniyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, gençlerin neredeyse %47'si sosyal medyada gördükleri haberlere güvendiklerini söylüyor, % 66'sı ise haberlerin doğru olup olmadığı konusunda ailelerine danıştıklarını belirtiyor. Gençlerin çoğu ise haberlerin doğruluğunu kontrol etmiyor.

 

Tüketici metaverse'den ne bekliyor?

UTA/Vox tarafından ABD’de yürütülen ve 13-60 yaş aralığındaki 4.000’den fazla tüketiciyi kapsayan araştırma, tüketicilerin Web3 ve Metaverse'den ne beklediğini ortaya koyuyor. Araştırmada yanıt verenlerin yalnızca birkaçının metaverse hakkında bilgi sahibi olmasına rağmen, Z kuşağının %88'i, Fortnite ve Valorant gibi oyunlarla ilgilendiğini belirtiyor. Araştırmanın diğer önemli verilerine göre, katılımcıların %68'i en sevdikleri oyunculara büyük bir ilgi duyduğu, %62'si bir müzik sanatçısıyla %59’u da sporcularla tanışmak ve onları takip etmek için çok istekli olduğunu söylüyor. Ayrıca her beş katılımcıdan dördü sanat, kültür, moda, sinema, müzikal konser, drama, oyun ve ünlüleri sanal dünyada deneyimlemek istediğini belirtiyor.

 

Zihinsel sağlık için işten izin alan çalışanların 3’te 2’si bunun nedenini gizliyor.

YouGov’un İngiltere’de 3.959 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma, zihinsel sağlıkları için işten izin alan çalışanların çoğunun damgalanma konusunda endişe duyduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, beş çalışandan biri (%19) zihinsel sağlıkları nedeniyle işten izin aldıklarını söylerken, %74'ü almadıklarını söylüyor. Zihinsel sağlık nedenleriyle izin alan çalışanların yaklaşık üçte ikisi (%63), işten bir gün izin alma nedenleri konusunda her zaman dürüst olmadıklarını söylüyor. Buna karşın, akıl sağlığı nedeniyle izin alması gereken çalışanların sadece %35'i, bunu yapma nedenini hiçbir zaman gizlemediğini söylüyor. Akıl sağlığı nedenleriyle işten izin alan ve işverenlerine bunun gerçek nedenini söylemeyen işçilerin yarısından fazlası (%52), akıl sağlığı için bir gün izin alırlarsa daha az yetenekli bir çalışan olarak görüleceklerinden endişe duyduklarını söylüyor.

 

Artırılmış gerçeklik (Agumented Reality) teknolojisi tüketicilerin satın alma davranışlarını etkiliyor.

Snap Inc. ve Publicis Media Exchange tarafından yaptırılan ve Alter Agents tarafından İngiltere, ABD, Suudi Arabistan ve Fransa’dan 4.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, AR teknolojisinin tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisini ele alıyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, çevrimiçi alışveriş yapanların büyük çoğunluğu (%80), bir ürünü deneyimledikleri ve AR ile test ettikleri takdirde satın alma konusunda kendilerini daha güvende hissettiklerini söylüyor. Ayrıca, AR kullanan kişilerin %66'sı, ürünlerini iade etmek veya değiştirmek yerine saklamak istediklerini belirtiyor. Katılımcıların benzer bir oranı da (%66), markalı bir AR deneyiminin onları bir ürün satın almaya daha istekli hale getireceğini söylüyor.

 

En çok hangi dondurmalar tercih ediliyor?

International Dairy Foods Association (IDFA) tarafından ABD’de 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, insanların dondurma tercihlerine dair bulgular sunuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, tüketiciler gofret külahları şeker külahlarından daha çok seviyor, ancak tüketicilerin %37'si dondurmalarını bir kaseden yemeyi tercih ediyor. İnsanların dondurmada en çok tercih ettiği soslar söz konusu olduğunda ilk sırada çikolaya yer alıyor. Ek olarak, dondurmada en çok tercih edilen meyveler çilek (%48) ve muz (%36) olarak karşımıza çıkıyor. Tüketiciler ne zaman ve ne sıklıkla dondurma yediğine bakıldığında ise, %73'ünün haftada en az bir kez dondurma tükettiği gözlemlenirken, her 3 tüketiciden 2'sinin akşamları dondurma tükettiği gözlemleniyor.

 

 

#İlginç Bilgi        

Brezilya'nın São Paulo kentinde 2007'de çıkarılan "Temiz Şehir Yasası" ile, şehirde bulunan tüm reklam panoları yasaklanmıştır.



Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.