Kimola Bülten #83: Ya Evde Yoksan?

Mar 05, 2022 - 4 min read
Kimola Bülten #83: Ya Evde Yoksan?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Aradık açmadınız

First Orion’un ABD’de 5.000 tüketici ve 500 kurye ile gerçekleştirdiği araştırmanın bulgularını içeren “2022 Gıda Teslimat Raporu”, tüketiciler ve kuryeler arasındaki iletişim tercih ve deneyimlerini ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, tüketicilerin neredeyse beşte üçü (%59) geçtiğimiz yıl içinde tanınmayan bir numaraya cevap vermek istemedikleri için teslimat hizmetinden gelen bir aramayı cevaplamadığını ve %56’sı cevapsız aramanın olumsuz bir teslimat deneyimiyle sonuçlandığını söylüyor. Öte yandan kuryelerin %74’ü; genellikle yol tarifi, teslimat onayı vb. ile ilgili olarak teslimat yaptıkları müşterilerle iletişime geçmek zorunda kaldığını, ancak numara tanınmadığı için müşterilerin %70'inin çağrıları görmezden geldiğini belirtiyor.

 

Online alışverişe sosyal medya etkisi

Sprout Social’ın 1.000 ABD’li tüketici ile gerçekleştirdiği araştırma, tüketicilerin sosyal ticaretle ilgili tercihlerini, algılarını ve tutumlarını inceliyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre; 10 katılımcıdan neredeyse 7'si (%68), sosyal medya aracılığıyla zaten bir şeyler satın aldıklarını söylerken, bu eğilimin 2022'de artacağı yönünde güçlü bir olasılık bulunuyor. Araştırmanın bir başka önemli çıktısına göre, 2022 yılında tüketiciler kendilerini en rahat hissettikleri platformlardan alışveriş yapmayı planlıyor. Dijital dünyaya doğan Z Kuşağı alışverişçileri en çok Instagram, TikTok ve Snapchat gibi görsel öncelikli sosyal ağlardan heyecan duyarken; Baby Boomers, Facebook'taki alışverişlerini artırmayı bekliyor. Kadınlar TikTok ve Pinterest'te "sipariş ver"e tıklamayı dört gözle beklerken, erkekler bir sonraki olmazsa olmazlarını Twitter ve Twitch'te bulmayı umuyor.

 

Z kuşağı geleneksel medyadan vazgeçmiyor

Horowitz Research’ün 800 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma, 13 ila 24 yaşındakilerin %78'inin haftalık TV içeriklerini (TV programları, filmler, spor vb.), %79'unun ise kısa biçimli içerikleri (kısa klipler, video oyunu canlı yayınları, sosyal medyadaki videolar vb.) izlediğini ortaya koyuyor. Ayrıca, Z kuşağının izleme sürelerine bakıldığında uzun (%46) ve kısa (%54) içerikler arasında büyük farklılar olmadığı gözlemleniyor. Özellikle, 13 ila 17 yaşındakiler, zamanlarını iki format arasında neredeyse eşit olarak bölüştüren 18 ila 24 yaşındakilere kıyasla, zamanlarının daha büyük bir kısmını kısa biçimli video içeriğiyle harcıyorlar. Horowitz'in araştırması, yaygın inanışın aksine, tüm bu görüntülemelerin bir akıllı telefonda gerçekleşmediğini ortaya koyuyor. Z kuşağının neredeyse tamamı (%91) her gün akıllı telefonlarından; 3'te 2'si de (%66) her gün TV’den bir şeyler izlediğini belirtiyor. Hatta araştırma, 10 Z kuşağından 6'sının kendi yatak odalarında bir TV’ye sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

 

Erkekler sağlıkları konusunda hem ilgisiz hem bilgisiz

MDVIP adına Ipsos tarafından ABD’de 1.026 kişi ile gerçekleştirilen araştırma, erkeklerin çoğunluğunun en büyük sağlık riskleri konusunda ilgisiz ve bilgisiz olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, araştırmaya katılan erkeklerin yarısından fazlası (%55), “göbekli baba vücudundan” rahatsız olmadığını belirtiyor. Araştırmanın bir diğer önemli bulgusuna göre, her 5 erkekten 2'si semptomları acil olana kadar doktora gitmeyi erteliyor (%40). Öte yandan, her 5 erkekten 4'ü eşlerinin/partnerlerinin sağlıklarında önemli bir rol oynadığını (%78) ve erkeklerin %45'i eşi/partneri ısrar ettiği için doktora gittiğini söylüyor.

 

Finansal tavsiye istiyor ancak nereden alacağını bilmiyor

The Harris Poll tarafından Intelliflo adına 18 yaş ve üzeri 2.067 ABD'li yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, finansal tavsiyeye yönelik tüketici tutumlarını ve nesiller arası eğilimleri ortaya koyuyor. Araştırmanın göze çarpan çıktılarına göre; Z kuşağının %71'i ve Y kuşağının %72'si, tavsiye almak istedikleri finansal konular olduğunu belirtiyor, ancak bunu nereden ya da kimden alacaklarını bilmiyor. Araştırmaya katılan her 3 kişiden sadece 1'i (%32), finansal konularda yardım almak için finansal danışmanlara, yarısından fazlası (%52) ailelerine ve her 5 kişiden 2'si (%41) dijital kaynaklara başvurduğunu söylüyor. Dijital kaynaklara başvuran Z kuşağının %44'ü, Y kuşağının %49'u ve X kuşağının %47'si, sosyal medya platformları (Instagram veya TikTok gibi – %15), podcast'lere (%10) ve bloglar/vlog'lar (%7) yöneliyor.

 

İlginç Bilgiler

Bir insanın vücudundaki toplam damar uzunluğu 100.000 kilometre civarındadır.
Bu rakam dünyadaki en büyük otoyol ağından daha uzundur.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest