Kimola Bülten #82: Orda Bir Parti Var "Uzaktan"

Feb 24, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten #82: Orda Bir Parti Var "Uzaktan"

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Ufukta Zoom partisi var!

Global Wireless Solutions (GWS) tarafından Birleşik Krallık’taki 2.023 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, tüketicilerin hibrit etkinliklere karşı olumlu baktığını ortaya koyuyor. Araştırma göre, 18-24 yaş arasındaki bireylerin canlı yayın yoluyla herhangi bir etkinliğe katılma olasılıkları, 55 yaş üstü bireylere kıyasla daha yüksek. Buna ek olarak, erkeklerin pandemi sırasında bir etkinliğe uzaktan katıldıklarını söyleme olasılıkları kadınlardan önemli ölçüde daha yüksek. Örneğin, pandemi sırasında uzaktan bir düğüne katılanların %68’i, bir nişana katılanların ise %71’i erkek. Bu da canlı yayın yoluyla önemli etkinliklere katılma konusunda net bir kuşak ve cinsiyet farkı olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki yıl için ise, her 10 kişiden 1'i doğum günleri ve cenazelere, 5 kişiden 2'si (%41) davet edilirse sanal olarak bir düğüne katılacaklarını belirtiyor. Ayrıca, uzaktan mezuniyetler de birçoğunun (%54) planları arasında yer alıyor.

 

Eski sevgiliden arkadaş olur mu?

YouGov’un Birleşik Krallık’ta 2.012 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği bir araştırma, insanların duygusal bir birlikteliğini sonlandırdıktan sonraki tutum ve davranışlarını inceliyor. Araştırmanın dikkat çeken bulgularına göre, eski partneri olan tüm katılımcılar arasında, sadece %8'i tüm eski partnerleriyle arkadaş ve katılımcıların yarısı (%51) önceki partnerlerinden hiçbiriyle arkadaş değil. Ayrıca erkeklerin, eski partnerlerinden en az biriyle arkadaş olduklarını söyleme olasılığı (kadınların %41’i, erkeklerin %51’i) kadınlara kıyasla daha fazla. Kadınların yarısından fazlası (%56), erkeklerin %45'ine kıyasla eski sevgililerinden hiçbiriyle arkadaş olmadığını söylüyor. Öte yandan katılımcıların %40’ına göre, bir partnerden ayrıldıktan sonra yapılan en yaygın şey sahip oldukları her şeyi geri vermek. Buna ek olarak, katılımcıların %20’si eski sevgilisini sosyal medyadan takip etmeyi bırakırken; %16’sı eski sevgilisinin telefon numarasını siliyor.

 

Erkekler kadınlardan daha çabuk "seni seviyorum" diyor.

Thortful’un Birleşik Krallık’ta 1.500 kişiyle gerçekleştirdiği araştırma, insanların bir aydan daha kısa bir süre içinde birine aşkını ilan ettiğini gözler önüne seriyor. Bunun yanı sıra, araştırmaya katılan her 5 kişiden 1’i ilişkinin ilk 3 ayında partnerine “seni seviyorum” dediğini söylüyor. Aşk beyanları söz konusu olduğunda cinsiyete göre farklılık görülüyor. Araştırmanın verilerine göre, erkeklerin %19’u bir ay sonra, kadınların ise %18’i üç ay veya daha uzun süre sonra partnerlerine aşklarını ilan ettiklerini belirtiyor. Öte yandan katılımcıların %63’ü fiziksel dokunuşu; %48’i birlikte yemek yaparak veya yürüyüşe çıkarak kaliteli zaman geçirmek gibi aktiviteleri sevgilerini göstermenin en iyi yolu olduğunu ifade ediyor.

 

50 yaşın altındaki 4 kadından 1’i şiddete maruz kalıyor.

The Lancet dergisinde yayınlanan ve Dünya Sağlık Örgütü araştırmacılarının 161 ülkeden 15 yaş ve üzeri 2 milyon kız çocuğunun verilerini içeren 336 çalışmanın analiz edildiği araştırma, 15 ila 49 yaş arasındaki kadınların %27'sinin yaşamları boyunca fiziksel ve/veya cinsel birliktelik şiddeti yaşadığını ortaya koyuyor. Araştırma ayrıca, aile içi şiddetin erken başladığını ve 15 ila 19 yaş arasındaki gençlerin %24'ünün yakın partner şiddeti yaşadığını gözler önüne seriyor. Öte yandan bulgular, yüksek gelirli ülkelerde yakın partner şiddeti oranlarının daha düşük olduğunu göstermekte. Bu oranın en düşük (!) olduğu üç bölge; Orta Avrupa (%16), Orta Asya (%18) ve Batı Avrupa (%20), ancak bu oranlar oldukça yüksek.

 

Yıllar geçse de etkisi devam ediyor.

Acosta'nın ABD’de gerçekleştirdiği yeni bir tüketici araştırması, COVID-19’un tüketicilerin market alışverişi yapma şekli üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, araştırmaya katılan her 10 kişiden neredeyse 7'si (%68) market alışverişlerini ara sıra da olsa çevrimiçi yapıyor. Araştırmanın bir diğer önemli verisi ise, market alışverişçilerinin virüs hakkında 2021 sonuna kıyasla şimdi daha fazla endişe duyduğunu gösteriyor. (Tüketicilerin%46’sı çok endişeli.) Hal böyleyken, tüketicilerin %75’i alışveriş yaparken gerekmese bile maske takmaya devam ediyor.

 

#İlginç Bilgi

İsimlendirilirken tanrı adlarından esinlenilmemiş tek gezegen "Dünya"dır.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.