Kimola Bülten #73: Onun arabası var, beyaz mı beyaz!

Dec 25, 2021 - 3 min read
Kimola Bülten #73: Onun arabası var, beyaz mı beyaz!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Yılın en popüler araba rengi 

Axalta'nın 69. Küresel Otomotiv Renk Popülerliği Raporu, günümüzde yollarda en çok karşılaşılan araç renklerinin beyaz (%35), siyah (%19) ve gri (%19) olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, beyaz 2011 yılından beri yollarda en çok rastlanan araba rengi olsa da bu yıl, büyük ölçüde tüm bölgelerde, özellikle de %7'lik bir düşüşle Çin'de görülen düşüşe bağlı olarak %3 puan gerilemiş durumda. Bölgelere göre renk popülaritesine baktığımızda; Avrupa, üst üste üçüncü kez %27 ile griyi en popüler renk olarak bildiren tek büyük bölge. Gümüş, Hindistan’da %33 kullanımla birinci sırada yer alıyor. Siyah araçlara ise %22’lik bir oran ile en çok Avrupa'da rastlanıyor. Öte yandan Kuzey Amerika, %8 ile yollarda en fazla yeni kırmızı arabaya sahip olan bölge olarak karşımıza çıkıyor.

 

Tüketici mağazada yorum okumak istiyor

Bazaarvoice tarafından İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya ve Avustralya’da 8.153 tüketicinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, mağazada alışveriş yapanlar, müşteri tarafından oluşturulan içeriğe erişmek istiyor. Araştırmaya katılan tüketicilere mağaza içi deneyimde hangi teknolojilerin entegre edilmesini görmek istedikleri sorulduğunda, en popüler yanıt diğer müşterilerin yorumlarını, fotoğraflarını ve videolarını gösteren sanal görüntüler (%36) olarak karşımıza çıkıyor. Yorumları okumak için taranabilen QR kodları (%34) ve müşteri geri bildirimlerine dayalı olarak mağazada canlı/güncel yıldız derecelendirmelerinin varlığı (%33) ise diğer popüler yanıtlar arasında.

 

Karantina günlerinde sanal seks arttı

UCL, Glasgow Üniversitesi ve Ulusal Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından 6.654 kişiyle yürütülen bir araştırma, 18 ila 59 yaşları arasındaki bireylerin yarısından fazlasının (%53) Mart 2020'de başlayan ilk koronavirüs karantinası sırasında pornografi izlemek veya sanal seks yapmak gibi cinsel aktivitelere yöneldiğini ortaya koyuyor. Araştırma verileri ayrıca, karantina başladıktan sonra daha fazla insanın cinsel aktiviteye girdiğini ve yetişkinlerin %63'ünün birisiyle fiziksel seks yaptığını gösteriyor. Öte yandan, 18-24 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık %66'sı, bu süre zarfında cinsel sıklıklarının azaldığını belirtiyor.

 

Bu yılbaşında iyimserlik var

TGM tarafından aralarında Türkiye’nin olmadığı 17 ülkedeki 14.250 kişinin verilerin analiz edildiği “Noel Küresel Araştırması 2021” perakende müşterilerinin dünyanın en önemli günlerinden birinde nasıl davrandığını daha iyi anlamayı amaçlıyor. Araştırmanın önemli bulgularına göre, katılımcıların çoğunluğu (%87), aileleri ile vakit geçirme fırsatı nedeniyle Noel'in yılın en çok beklenen zamanı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, katılımcıların %72'si Noel'i aileleriyle kutlamak için görüntülü arama kullanmayı planlıyor. Öte yandan tüketicilerin %48'i, 2021'in ortalama bir yıldan daha kötü olduğunu ve %61'i 2022'nin 2021'den daha iyi olacağını söylüyor.

 

Artık evde yemek daha normal

Ipsos’un Hane Tüketim Paneli kapsamında yaklaşık 14.000 haneden elde ettiği tüketim davranışları verilerine göre; COVID-19 kriziyle artan evde yemek yapma eğilimi normalleşme sürecinde de devam ediyor. Araştırmanın öne çıkan bulguları, pandemi dönemi boyunca hem restoranların kapalı olması hem de hijyen kaygıları nedeniyle evde daha fazla zaman geçiren hanelerin gün içinde evde pişirdikleri yemek çeşitlerinin yaklaşık %40 arttığını ortaya koyuyor. Hal böyle olunca da artan fiyatlara rağmen, pandemi öncesi dönemle kıyaslandığında ev için yiyecek-içecek satın alımlarındaki artışlar kaçınılmaz oluyor. Ev içi tüketimin en fazla arttığı kategorilerin başında ise atıştırmalıklar (%21), et & et ürünleri (%16) ve yağlar (%9) geliyor.

 

 

İlginç Bilgiler     

Japonya, dünyanın en kısa milli marşına sahip.
Japonya'nın milli marşı “Kimi Ga Yo”nun sadece dört satırı vardır.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest