Kimola Bülten #68: Senin Netflix şifresi neydi?

Nov 18, 2021 - 3 min read
Kimola Bülten #68: Senin Netflix şifresi neydi?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Risk nedir?

Aura adına The Harris Poll tarafından ABD’de 2.050 tüketici ile gerçekleştirilen araştırma, tüketicilerin güvenlikten ziyade dijital yayın hizmetlerine erişmeye öncelik verdiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, dijital yayın hizmetlerine sahip tüketicilerin %53'ü, giriş bilgilerini yakın hanelerinin dışındaki kişilerle paylaştıklarını ve ortalama olarak 3,5 kişiye yaydıklarını itiraf ediyor. Peki, bir ilişki kötüye gittiğinde ne oluyor? Yetişkinlerin yaklaşık üçte biri (%32), bir arkadaşlık veya ilişki bittikten sonra bile dijital yayın hizmetlerine erişiminin ara sıra devam ettiğini söylüyor. %11'i eski bir partnerinin veya arkadaşının yayın hizmetlerini kullanmasına izin verdiğini ve %12'si, ilişki sona erdikten sonra onlardan dijital yayın platformu hesabını kullanmayı bırakmasını açıkça istediğini belirtiyor.

 

Kariyer ve arabalar tüketicinin radarında

Google Ads Araştırma ve İçgörü ekibinin, son zamanlarda yapılmış milyarlarca arama sorgusunu içeren veri kümelerini ve tüketici davranışlarını analiz ettiği araştırmaya göre, Ekim ayındaki tüketici arama sorgularında kullanıcıların yılbaşı dönemi ve diğer sosyal etkinlikler için plan yapmaya yöneldiği görülüyor. "Yakınımdaki festivaller", "vizyondaki filmler" ve "konser biletleri" aramalarının artmasıyla kalabalık buluşmalara ilgi artıyor. Ayrıca, kullanıcılar "iyi kariyer yolu" için arama yapma (%300 artış), kredi alma (%200 artış) veya evinin değerini öğrenme (%60 artış) gibi hayattaki önemli anlarla ilgili yardım arıyor. Aynı zamanda, "satın alınacak arabalar" ve "en pahalı arabalar" aramalarının artmasıyla arabalara olan talebin arttığı da görülüyor.

 

Kadınlar siber-teşhir olaylarının arttığını söylüyor

Bumble tarafından 1.793 kişinin katılımıyla yürütülen bir araştırma, birçok kadının çevrimiçi alanlarda hissettiği güvenlik eksikliğine işaret ediyor. Araştırmanın dikkat çeken bulgularına göre, geçen yıl, 18 ila 24 yaş arasındaki kadınların yaklaşık yarısı (%48) istemedikleri halde cinsellik içeren bir fotoğraf aldığını belirtiyor. Hal böyle olunca dört kadından biri, pandemi sırasında siber-teşhir olaylarının sayısının arttığını düşünüyor. Ayrıca, katılımcıların yarısından fazlası (%59) çevrimiçi ortamda başkalarına daha az güvendiğini ve dörtte biri güveninin kırıldığını söylüyor. Ek olarak, araştırma, 44 yaşın altındaki kadınların %95'inin, istenmeyen çıplak görüntülerin çevrimiçi olarak gönderilmesini durdurmak için daha fazlasının yapılması gerektiğine inandığını ortaya koyuyor.

 

Reklamlarda şenlik var

NCSolutions'ın ABD’de 1.130 katılımcı ile yaptığı Şükran Günü odaklı yeni bir tüketici duyarlılığı araştırmasına göre, her 10 tüketiciden 9'u (%90) bu bayram tatilinde geçen yılana kıyasla daha fazla yemek pişirmeyi planlıyor. Ayrıca, %83'ü tatil yemeklerinde aynı veya daha fazla harcama yapmayı planladıklarını söylüyor. Araştırmanın öne çıkan diğer verilerine göre, tüketicilerin neredeyse yarısı (%47) Şükran Günü yemeği reklamlarından keyif aldıklarını söylerken, üçte biri (%33) bunun kendilerini sezon için doğru havaya soktuğunu söylüyor. Öte yandan, Şükran Günü alışveriş listeleri hazırlanırken tüketicilerin %62’si, Şükran Günü yemeği için genellikle satın aldıkları yiyecekleri satın almayı planlıyor ve neredeyse yarısı (%46) kendilerine çocukluklarını hatırlatan yiyecekleri arayacaklarını belirtiyor.

 

Menstrüel döngüler değişti, cinsel dürtüler azaldı

Trinity Üniversitesi'nin 1.300 kadın ile gerçekleştirdiği araştırma, pandeminin üreme sağlığı üzerindeki etkisini inceliyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, araştırmaya katılan kadınların yarısından fazlası, pandeminin başlangıcından bu yana adet döngülerinde genel bir değişiklik olduğunu söylerken; katılımcıların %64'ü daha kötü adet öncesi semptomları yaşadıklarını, yarısından biraz fazlası da cinsel dürtülerinin azaldığını söylüyor. Araştırma ayrıca adet gören kadınlarda pandemi öncesi zamanlara kıyasla şiddetli depresyon, anksiyete ve kötü uyku oranının iki katına çıktığını gösteriyor.

 

İlginç Bilgiler        

Japonya'nın L0 Serisi Maglev treni, 602 km/s hız rekoru ile dünyanın en hızlı trenidir.
İstanbul'dan Ankara'ya yaklaşık kırk dakikada gidebilir.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest