Kimola Bülten #65: Anneanne hırkası geleceğe yürüyor.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!
Adım adım sürdürülebilirliğe
Jing Daily'nin en son piyasa raporuna (Leveraging China’s Online Luxury Resale Boom) göre, Çinli tüketiciler geleneksel olarak kullanılmış mallara karşı dirençli olarak algılansa da şimdilerde durum pek de öyle değil. Veriler, Çin’in hem yeni lüks mallar için lider bir pazar hem de çok miktarda ikinci el ürün kaynağı olup, onu ikinci el lüks ürün satışında önemli bir güç haline getirmek için benzersiz bir konuma yerleştirdiğini ortaya koyuyor. Öte yandan, genel lüks pazarında olduğu gibi, %70'lik bir oran ile genç Y ve Z Kuşağı tüketicileri, Çin'in ikinci el lüks segmentinde giderek daha merkezi bir rol üstleniyor ve bu durumun iki ana faktörü bulunuyor. Birincil faktör fiyat: Çin'deki genç tüketiciler genel olarak eski nesillere göre daha az varlıklı olduklarından, ikinci el alımları yaşam tarzıyla ilgili olduğu kadar ekonomiyle de ilgili. Diğer faktör ise, genç tüketicilerin, yaşlılarda yaygın olanın aksine kullanılmış eşyaları yargılamaya daha az meyilli olmaları.
Yaşlı deyip geçmemek lazım
Google’ın "Baby Boomer Kuşağı" ile yaşlıların özellikle de sağlık ve sağlıklı yaşamla alakalı olan dijital alışkanlık ve davranışlarını anlayabilmek için Known ile birlikte 4.415 ABD’linin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmanın çıktılarına göre, internet kullanıcısı yaşlıların %86'sı, internette her gün en az altı saat geçiriyor ve ortalama beş cihaza sahip. Konu "dijital dünyadaki yaşlıların" interneti neden kullandığına gelince; arkadaşları ve aileleriyle temasta kalmak (%91), finansal durumlarını idare etmek (%87) ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek (%73) gibi çok çeşitli nedenlerle internet kullandıklarını belirtiyorlar. Öte yandan, yaşlıların internet tutkuları COVID-19'a bir tepki olarak gelişmemiş görünüyor çünkü %70'i, pandemi konusundaki endişeleri sona erdiğinde de internette aynı miktarda veya daha fazla vakit geçireceğini söylüyor.
Ürün görsellerinde çekicilik var
NCSolutions tarafından 1.020 ABD’li tüketici ile yapılan araştırmaya göre, katılımcıların neredeyse yarısı (%49) ürün görsellerinin paketlenmiş ürünleri satın almalarını etkilediğini söylerken, yaklaşık dörtte üçü (%74) arama sonuçlarındaki görsellerin hangi ürünlerin satın alınacağını belirlemede çok yardımcı olduğunu söylüyor. Ayrıca tüketicilerin %32'si ilham almak için Pinterest'i kullanıyor ve %30'u sitede reklamını gördükten sonra bir ürün satın aldığını belirtiyor. Buna ek olarak, tüketicilerin %45'i, bir yemeğin tam olarak hazırlandığında nasıl görüneceğine dair bir görüntü görmenin son derece önemli olduğunu düşünüyor.
Dijital erişim kanallarının kullanımı giderek artıyor
Kyruus’un ABD’de Wakefield Research ile ortaklaşa olarak 1.000 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma, tüketicilerin sağlık kuruluşları veya hizmetlerini ararken göz önünde bulundurdukları çok sayıda faktörü, bilgi için nereye gittiklerini ve randevu almayı nasıl tercih ettiklerine ilişkin eğilimleri ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan bulgularına göre tüketicilerin %60'ı, yeni bir sağlayıcı ararken çevrimiçi araştırma yapıyor; benzer bir durum, bir sağlık hizmeti veya bakım sitesi (örneğin aşılar, test, görüntüleme, acil bakım) aranırken de yaşanıyor. Çevrimiçi olarak yeni sağlayıcılar ararken, tüketicilerin %60'ı bir sağlık kuruluşunun web sitesine başvuruyor. Ek olarak, tüketicilerin %40'ı artık çevrimiçi randevu almayı tercih ediyor. Bu da tüketicilerin dijital erişim kanallarını giderek daha fazla kullandığını ve tercih ettiğini gösteriyor.
Kadınlar eşitlik olmadığını düşünüyor
BBC Radio 4 tarafından "Kadınlar Saati"nin 75. yıldönümünü kutlamak için Birleşik Krallık'ta 2.151 yetişkin kadınla yapılan araştırmaya göre, kadınların üçte ikisinden fazlası (%68) cinsel istismar ve taciz olayları nedeniyle eşit olmadıklarını düşünüyor. Öte yandan kadınların %75'i, ev işlerinin adaletsiz bölünmesi nedeniyle en çok kendi evlerinde eşitsizlik hissediyor. Ayrıca beş kadından ikisi, evde eşitlik ararken partneriyle tartıştığını; on kadından yedisi de işyerinde hala erkeklerle eşit olmadığını, ücret ve sosyal haklar arasında bir dengesizlik olduğunu söylüyor. Hal böyle olunca katılımcıların üçte biri, eşitliği sağlamak için yapılacak en önemli ilerlemenin işyerinde ücret ve yan haklar olması gerektiğini belirtiyor. Bunu, kadınların cinsel sömürü ve istismarına son verme (%18) ve eşit istihdam fırsatları yaratma (%17) izliyor.
İlginç Bilgiler
Kağıt torbalar çevre için plastik olanlardan daha tehlikeli.
Bir araştırmaya göre; kese kağıdı üretimi plastik torbalara kıyasla %70 daha fazla kirlilik yayıyor, dört kat daha fazla enerji kullanıyor ve parçalanması daha fazla zaman alıyor.