Kimola Bülten #61: Kargom bana varmadı. 🚚

Sep 23, 2021 - 4 min read
Kimola Bülten #61: Kargom bana varmadı. 🚚

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

 

Tüketici için Hızlı olan kazanır

Outbrain tarafından ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İsrail'de 8.000'den fazla tüketiciyle yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, küresel olarak, teslimat hızı (%52) artık bir tüketicinin satın alma kararı üzerinde ücretsiz veya indirimli kargoya (%38) göre daha fazla etkiye sahip. Ayrıca, tüketicilerin %61'i bir ürünle ilgili video izlemeyi karar verme süreçleri için önemli olarak tanımlıyor. Ek olarak, tüketicilerin %69'u Black Friday'de alışveriş yapacağı bir marka hakkında önceden bilgi sahibi olmayı tercih ediyor. Satın alınabilirlik (%58) ve ürün kalitesi (%48) ise, alışveriş yapanların dikkate aldığı diğer önemli faktörler arasında yer alıyor.

 

Evde kaliteli şarap içmek kısa vadeli bir trend değil

3GEM tarafından Birleşik Krallık’ta 500 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, yetişkinlerin yaklaşık dörtte üçü, ülkedeki ilk Covid-19 karantinasının başlamasından bu yana evde lüksün tadını çıkarmanın bir yolu olarak kaliteli şaraba daha fazla para harcamaya başladıklarını söylüyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre katılımcıların %86’sı, kaliteli şarap tüketimini mekanlar yeniden açılmaya başlasa bile kalıcı bir yaşam tarzı olarak sürdürmeyi planladıklarını belirtiyor. Öte yandan, kalite, bölge ve fiyat şarap satın alma kararlarını etkileyen en önemli üç faktör olarak belirtilirken; ankete katılanların %27'si kaliteli şarapları içmek için değil, yatırım için aldığını söylüyor. Bu da kaliteli şarap tüketiminin uzun vadede önemli bir tüketici trendi olabileceğine dair ortaya çıkan kanıtlara katkıda bulunuyor.

 

Bir köpeğe bakmanın maliyeti ne kadar

Pumpkin’in Amerika’da köpek sahibi 1.356 kişi ile yaptığı araştırma, köpek sahipliği maliyetlerinde algı ve gerçek arasındaki büyük boşluğu ortaya koyuyor. Araştırmanın verilerine göre, pandeminin başlangıcından bu yana ankete katılanların %93'ü köpeğini veterinere götürdüğünü ve yaklaşık yarısı (%45) köpeklerinin veteriner ziyareti gerektiren ciddi bir kaza veya hastalık yaşadığını söylüyor. Ancak birçok hayvan sahibi, evcil hayvanlarının sağlık ihtiyaçlarının finansal gereksinimlerini karşılamakta güçlük çekiyor. Araştırmanın dikkat çeken bir diğer verisine göre ebeveynlerin %78'i, köpeğinin veteriner bakımının maliyetini karşılamaya yardımcı olmak için evcil hayvan sigortasına sahip olmadığını; %39'u, ne kadara mal olacağı korkusuyla veterineri ziyaret etmeyi ertelediğini söylüyor. Ayrıca, ebeveynlerin % 44'ü 1.000 dolarlık veteriner faturasını ödeyemeyeceğini ya da bunun için borç almak zorunda kalacağını belirtiyor.

 

Tüketici perakendecilere güveniyor

NSF International adına 1.000 Amerikalı tüketici ile yürütülen araştırma, takviye ürünler, kişisel bakım ürünleri ve reçetesiz ilaçlarla ilgili tutum ve davranışları inceliyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, Amerikalıların %97'si, perakendecilerin takviye ürünler, kişisel bakım ürünleri ve reçetesiz (OTC) ilaçlar üreten üretim tesislerini denetlemesinin ve incelemesinin önemli olduğuna inanıyor. Veriler tüketicilerin ürün güvenliği ve kalitesini önemsediğini gösteriyor olsa da tüketicilerin yalnızca %48'i, besin takviyesi ürün iddialarını; %39'u da kişisel bakım ürünü ve OTC ürün iddialarını kendilerinin araştırdığını söylüyor. Bu da Amerikalıların neredeyse yarısının (%47) bir Hollywood filmini araştırma olasılığının, takviyeler ve diğer sağlık ve zindelik ürünleriyle ilgili iddiaları araştırma olasılığından daha yüksek olduğunu gösteriyor.

 

Tüketicilerin çoğu haberleri düzenli olarak Facebook'tan alıyor

Pew Araştırma Merkezi tarafından ABD’li 11.178 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, ABD'li yetişkinlerin neredeyse yarısı (%48) sosyal medyadan "sık sık" veya "bazen" haber aldıklarını söylüyor. Tüketicilerin düzenli olarak haber aldığı sosyal medya platformlarına gelince, %31’lik bir oran ile Facebook diğer tüm sosyal medya sitelerini geride bırakıyor. YouTube (%22), Twitter (%13) ve Instagram (%11) ise, Amerikalıların düzenli olarak haber takip ettiği diğer sosyal mecralar. Öte yandan, her bir sosyal medya sitesine haber almak için başvuran kişiler arasında ciddi demografik farklılıklar var. Facebook'ta düzenli olarak haber alan kadınların oranı (%64) erkeklerden (%35) yüksek iken; Reddit'in düzenli haber tüketicilerinin üçte ikisi erkek. Ayrıca, 18 ila 29 yaşları arasındaki genç yetişkinler hem Snapchat (%63) hem de TikTok'ta (%52) diğer yaş gruplarına göre düzenli olarak haber alma olasılıkları çok daha yüksek.

 

 

Alışveriş sezonu stresten de uzak değil

BlackFriday.com’un  yaklaşmakta olan Şükran Günü’ne ve Noel alışveriş sezonuna dair tüketici eğilimlerini anlamak için 1.082 ABD’li ile yaptığı araştırmaya göre mağaza içi alışveriş, 2021'de geri dönüş yapacak. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre katılımcıların %77'si, mağaza açık ve/veya fırsatlar çevrimiçi değilse mağazaya gitmeye hazır olduğunu; %22’si de Black Friday'de mağazadan alışveriş yapmayacağını belirtiyor. Ayrıca ankete katılanların %62’si, satın almadan önce mümkün olduğunca çok fırsat veya indirim arayacaklarını; %61'i ise hediye satın alırken fiyatın en büyük belirleyici faktör olduğunu söylüyor. Öte yandan, tüketicilerin üçte ikisi (%66), bu yıl pandemi kaynaklı nakliye gecikmelerinin potansiyelinin farkında görünüyor ve alışverişlerini mümkün olduğunca erken yapmayı planlıyor. Anket ayrıca, katılımcılar için alışveriş stresinin önde gelen nedenlerini de ortaya koyuyor ve bütçe (%45), ne satın alacağını bilmemek (%42) ve mağazadaki kalabalıklar (%39) tüketicinin en büyük endişeleri olarak karşımıza çıkıyor. 

 

 

İlginç Bilgiler        

Dscout tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tipik bir cep telefonu kullanıcısı her gün 2.617 kez telefonuna dokunuyor.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest