Kimola Bülten #56: Aboneyim abone, Netflix’im cebimde!

Aug 19, 2021 - 3 min read
Kimola Bülten #56: Aboneyim abone, Netflix’im cebimde!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili hazırladığımız Kimola Bülten ile sizlerleyiz! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Dijital yayın platformları

Deloitte’in Britanyalı tüketiciler ile gerçekleştirdiği “Dijital Tüketici Trendleri” araştırması, pandeminin kanepede daha fazla zaman geçirmemize neden olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Araştırmanın verileri, 65 yaş üzerindeki tüketicilerin %57'sinin geçtiğimiz yıl bir streaming platformuna abonelik gerçekleştirdiğini gösteriyor. Ayrıca katılımcıların dörtte üçünden fazlası (%76) bugün isteğe bağlı video hizmetine erişimlerinin olduğunu belirtiyor. Öte yandan araştırma, 60 yaş üstü kişilerin bir aboneliği iptal etme olasılığının ortalama olarak yarı yarıya olduğunu ve bu da onların değerli bir tüketici grubu olduklarını ortaya koyuyor. Buna karşılık, genç tüketicilerin platformlar arasında geçiş yapma ve bağlılıklarını değiştirme olasılığının daha yüksek olduğu görülüyor.

 

Özgün içerik, influencer içeriğini yeniyor

Görsel içerik platformu Stackla'nın ABD, İngiltere ve Avustralya'da 18-55 yaşları arasında 2.042 tüketiciyle gerçekleştirdiği “Tüketici Alışveriş Alışkanlıklarındaki Değişimler: Özgünlük, Kişiselleştirme ve UGC'nin Gücü” araştırmasına göre, tüketicilerin neredeyse beşte dördü (%79) diğer tüketicilerden gelen resim ve video gibi kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin satın alma kararlarını etkilediğini söylerken, yalnızca %9'u influencer'lar tarafından oluşturulan içeriklerden etkilendiğini belirtiyor. Bu da çevrimiçi alışveriş yapanların gerçek müşterilerden daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Ayrıca ankete katılanların neredeyse beşte üçü (%59), diğer tüketiciler tarafından oluşturulan içeriğin; %10'u da influencer'lar tarafından oluşturulan içeriğin özgün olduğunu söylüyor.

 

Pandemi, seks yaklaşımını etkiledi

Bumble tarafından yaptırılan ve Censuswide’ın Kanada’da çevrimiçi olarak yürüttüğü araştırma, salgının flört dünyası da dahil olmak üzere herkesin hayatını ve özellikle bekarların seks yaklaşımını önemli ölçüde değiştirdiğini ortaya koyuyor. Araştırma verileri, Bumble kullanıcılarının yarısından fazlasının karantinaların ardından daha fazla fiziksel eylem aradığını, 5’te 1’inin bir yıl öncesine göre cinselliklerini daha farklı ifade etmeyi planladığını ve genel olarak, gündelik seksten daha anlamlı bir şey aradıklarını gösteriyor. Ek olarak, katılımcıların %45’i bir cinsel partnerden ne istedikleri ve neye ihtiyaç duydukları konusunda; 3’te 1’inden fazlası da artık cinsel sınırlarını ve arzularını paylaşma konusunda her zamankinden daha fazla emin hissettiklerini belirtiyor.

 

Müzikseverler tam kapasite konserlerini benimsiyor

Music Venue Trust, İngiltere’de COVID-19 pandemisinden önce düzenli olarak canlı konserlere katılan yaklaşık 1.891 kişi ile gösterilere katılmak konusunda ne düşündüklerini, ne gibi önlemler aldığını ve etkinlikleri COVID'e karşı güvenli hale getirmek için mekanların neler yaptığını inceliyor. Araştırmanın verilerine göre, katılımcıların %82,1'i bir canlı müzik etkinliğine zaten katıldığını veya kısa süre içinde katılmayı planladığını söylüyor. Bunun yanı sıra, konsere gidenlerin büyük bir bölümü (%91,3) çift doz aşılı olduğunu, doğal bağışıklığa sahip olduğunu ya da testlerinin negatif çıktığını belirtiyor. Araştırmanın çıktılarına bakılırsa, müzikseverler güvenlik önlemlerini almış ve tam kapasite konserleri benimsemiş görünüyor.

 

Endişe arttıkça tüketici güveni azalıyor

First Insight tarafından 10.000'den fazla Amerikalı tüketiciyle yapılan araştırmanın çıktıları, okula dönüş alışveriş sezonu hızlanırken, mağaza içi alışverişle ilgili güvenlik endişelerinin arttığını gösteriyor. Katılımcıların %53’ü soyunma odalarında ürünleri denerken, %49'u ayakkabılarını denerken ve %71'i mağazalarda güzellik ürünlerini test ederken kendilerini risk altında hissediyor. Ayrıca katılımcıların %56’sı, satış personeline teması bir risk olarak değerlendiriyor. Öte yandan, koronavirüs hakkında "çok veya biraz endişeli" olduğunu kabul eden tüketicilerin oranında da Temmuz 2021'den bu yana %25'lik bir artış görülüyor ve bu oran %64'e ulaşıyor. Hal böyle olunca da katılımcıların yarısından fazlası (%56) harcamalarını azaltacağını belirtiyor. İlginçtir ki, Music Venue Trust araştırması insanların konser alanlarına korkusuz gittiğini gösterirken, bu çalışma da tüketicilerin mağazada alışveriş yaparken çekindiklerini gösteriyor. Aslında bu durum, tüketici davranışlarının durumsallığını gözler önüne seriyor.

 

İlginç Bilgiler

Tamamen bir yapay zeka yazar tarafından yazılmış bir ders kitabı var. 
Goethe Üniversitesi'ndeki araştırmacıların tasarladığı bir makine öğrenimi algoritması olan "Beta Writer" tarafından yazılan bu kitap, Lityum-iyon bataryalar üzerine son yıllarda yayınlanmış çalışmaların bir özetini sunuyor.
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest