Kimola Bülten #58: Bu sene de aşılı gezelim 💉

Sep 03, 2021 - 4 min read
Kimola Bülten #58: Bu sene de aşılı gezelim 💉

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili hazırladığımız Kimola Bülten ile sizlerleyiz! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Aşı olmamış kişiler kapalı mekanlara alınmamalı

Ipsos’un Türkiye’de 800 kişi ile gerçekleştirdiği “Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması”; alışveriş merkezi, kafe ve restoran gibi kapalı alanlara aşı olmamış kişilerin alınıp alınmaması ya da düzenli olarak PCR testi yaptırma kuralının getirilmesi gibi konularda tüketicinin nabzını tutuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, toplumun %61’i alışveriş merkezi, iş yeri ya da restoran, kafe gibi yerlerin kapalı alanlarına aşılı olmayan kişilerin alınmaması gerektiğini düşünürken, bu oran aşı olmuş kişiler nezdinde %73’e çıkıyor. Öte yandan, henüz aşı olmamış olan her 2 kişiden 1’i (%53) bu uygulamaya karşı. Ayrıca, kapalı mekanlara girmek için aşı ya da PCR testi yaptırma kuralı getirilmesi durumunda; aşı olmamış ama aşı olma niyetinde olan kitlenin %58’i aşı yaptıracağını, %20’si de düzenli olarak PCR testi yaptırabileceğini belirtirken, aşı karşıtı olanların %64’ü hiçbir şey yapmayacağını belirtmekte.

 

Tüketici rahat alışveriş yapıyor ama rahat yolculuk yapmıyor

Ernst & Young’ın Malta’da 1.038 katılımcı ile gerçekleştirdiği “Geleceğin Tüketici Anketi”, COVID-19 sonrası kalıcı davranış değişikliklerini ele alıyor. Araştırmada tüketicilere bir dizi faaliyeti gerçekleştirmede kendilerini ne zamandır rahat hissetikleri sorulduğunda; tüketicilerin %86'sı çoktandır markete giderken rahat olduklarını, %85'i işyerlerine gitmekten ve tıbbi randevulara katılmaktan mutlu olduklarını söylerken; yaklaşık %78'i çocuklarının okula gitmesine izin vermekten memnun olduğunu belirtiyor. Bunların yanı sıra, tüketicilerin önemli bir kısmı spor salonuna/spaya (%77), bara/restorana (%70) ve kıyafet alışverişine giderken (%67) uzun zamandır rahat hissettiğini ifade ediyor. Ancak, konu toplu taşıma kullanımına (%39), uçak (%23) veya gemi (%18) yolculuğu yapmaya gelince, tüketicinin rahatlık seviyesinde ciddi bir düşüş gözlemleniyor.

 

Geri dönüşümde tüketici açığı

Kağıt ve Ambalaj Kurulu (P+PB) tarafından 1.005 ABD'li tüketiciyle yapılan “2021 Tüketici Geri Dönüşüm Alışkanlıkları" araştırması, hangi malzemelerin geri dönüştürülebilir olduğu da dahil olmak üzere, geri dönüşümün doğru yolları konusunda tüketicinin büyük oranda bilgi eksiği olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmada her zaman ya da sıklıkla geri dönüşüm yaptığını belirtenler (%88), gezegeni kurtarmak için üzerine düşeni yaptıklarını söylüyor olsalar da neredeyse yarısı (%49) kutuların boşaltılıp teslim alınmak üzere ayrılması gerektiğini, atıkları geri dönüşüme bırakabilecekleri yeri (%46) veya belirlenmiş geri dönüşüm günlerini (%44) bilmiyor. Kaldı ki, tüketicilerin %27’si geri dönüşüm sorularıyla ilgili olarak kiminle iletişime geçeceğinin dahi bilgisine sahip değil.

 

Tüketiciler gardıroplarını yeniliyor

Morning Consult tarafından hane geliri 50.000 dolardan fazla olan 2.000 tüketici ile gerçekleştirilen Amex Trendex araştırması, tüketiciler ofise ve sınıfa geri dönmek için kıyafet satın alırken, özellikle giyim perakendecilerine içgörüler sunuyor. Araştırmanın verilerine göre, katılımcıların yaklaşık dörtte üçü, giyim/ayakkabı (%77) ve güzellik ürünlerine (%71) daha fazla harcama yaptığını belirtiyor. Ayrıca, ankete katılanların %36'sı işe/okula dönüş için yeni kıyafetlere harcama konusunda pandemi öncesine göre daha heyecanlı olduklarını söylerken, %35'i okula/işe dönmek için heyecanlı olduklarını çünkü bunun kendilerine daha moda kıyafetler giymeleri için bir motivasyon olacağını söylüyor.

 

Pandemide ilişkiler bozuluyor mu?

University College London'ın İngiltere’de 70.000'den fazla kişiye ait verileri analiz ettiği “Covid-19 Sosyal Araştırması”, pandemi sırasında insanların ilişkilerinin ve yaşam tarzlarının durumunu inceliyor. Araştırmanın öne çıkan sonuçlarına göre, yetişkinlerin %22'si ailesi, arkadaşları, meslektaşları veya komşuları ile olan ilişkilerinin bozulmasından muzdarip. Ayrıca araştırma, 18-29 yaşları arasındaki yetişkinlerin ilişkilerinin bozulması olasılığının, 60 yaş ve üstü yetişkinlere kıyasla %35 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan, genç yetişkinlerin yaklaşık yarısı (%46), eşleri veya partnerleriyle ilişkilerinin kalitesinin geçen yıl boyunca normalden daha iyi olduğunu belirtiyor. Bu da 30-59 yaşlarındaki (%27) ve 60 yaş ve üzerindeki (%21) yetişkinlerle karşılaştırıldığında, gençlerin partnerleriyle önemli ölçüde daha iyi ilişkiler kurduğunu gösteriyor.

 

 

Kadınların %11’i, erkeklerin ise %22’si çevrimiçi kumar oynuyor

YouGov tarafından 13 küresel pazarda ve dünya çapında 17.300'den fazla katılımcıyı kapsayarak yapılan araştırma, kumar alışkanlıklarını analiz ederken genellikle göz ardı edilen bir segment olan kadınların %11’inin kumar oynadığını ortaya koyuyor. Araştırmada ülkelere göre kumar oynayan kadın oranı incelendiğinde, %44 ile İngiltere başı çekiyor. En az kumar oynayan kadın oranına sahip ülke ise, %22’lik bir oran ile İtalya. Araştırmanın dikkat çeken bir başka çıktısına göre kadın kumarbazlar, çevrimiçi piyango, bingo ve keno oyunlarına erkeklere göre daha çok ilgi gösterirken, diğer tüm çevrimiçi kumarlarda erkeklerin gerisinde kalıyor. Öte yandan, erkeklerin %66'sı, kadınların ise %58'i çevrimiçi kumarı çevrimdışı kumara tercih ediyor.

 

 

İlginç Bilgiler        

Uçuş sırasında, bir kişinin tat alma tomurcuklarının duyarlılığı yaklaşık %30 oranında azalıyor.
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest