Kimola Bülten #44: Alla onu, pulla onu!

May 20, 2021 - 3 min read
Kimola Bülten #44: Alla onu, pulla onu!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyasını kapsayan, bu haftanın öne çıkan içerikleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

 

🎉 Kimola'dan Podcast: Verizekalılar Bölüm 25: Hatalıysam Aç Kapa!

Verizekalılar: Hatalıysam Aç Kapa!

Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan, içgörüye doyuran 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar’ın bu bölümünde; tüketicilerin sağlık ihtiyaçlarından, inanç-tüketim ilişkisine ve teknolojiden beklentilerine dair yepyeni araştırmalarla sizlerleyiz! Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.

 

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Pandemi, tüketicilerin dolandırılma endişesini arttırdı.

Marqeta tarafından, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’taki 2000 tüketicinin dijital ödeme dolandırıcılığına karşı deneyimlerini ve COVID-19 sürecinin bu duruma etkisini ele alan araştırma, tüketicilerin dolandırılma endişesinin oldukça yüksek olduğunu ve giderek artan dijitalleşme ile kendilerini daha fazla riskte hissettiklerini gösteriyor. Araştırmaya göre, katılımcıların %65’i, COVID-19 sürecinden beri dolandırıcılık konusunda daha endişeli olduğunu, %67’si COVID-19 sırasında çevrim içi alışveriş yapmanın dolandırıcılık riskini artırdığını ve %58’i ise, dolandırıcılık nedeniyle yeni ödeme yöntemlerini deneme olasılığının düştüğünü belirtiyor. Araştırmanın öne çıkan bir diğer verisi ise, ankete katılanların %52’sinin 2020 yılına kıyasla bir veya daha fazla kez dolandırıcılıktan etkilendiğini ortaya koyuyor.

 

Güzellik alışverişinde, kuşaklara göre marka değeri farklılık gösteriyor.

Klarna’nın ABD’deki 15.000’den fazla müşteriyle yaptığı 2021 Güzellik Anketi, güzellik endüstrisindeki tüketici satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri ortaya koyuyor. Anket sonuçları, ABD’deki 18 yaş üstü tüketicilerin güzellik ürünleri ile ilgili satın alma kararlarında marka değerine önem verdiğini ve marka değerinin demografiye göre farklı olduğunu gösteriyor. Ankete katılan Baby Boomer’ların %31’i güzellik ürünlerini satın alırken sürdürülebilirliğe öncelik verirken; Z Kuşağı’nın %40 ile Y Kuşağı’nın %31’i marka değeri olarak çeşitlilik ve kapsayıcılığın önemli olduğunu düşünüyor. Araştırmada öne çıkan bir diğer veri ise, salgın öncesinde güzellik alışverişi  için tüketicilerin %67’si mağazalara giderken; aşılanmadan sonra Z Kuşağı’nın %30’u, Baby Boomer Kuşağı’nın ise yalnızca %22’si mağazalara geri döneceğini belirtti.

 

Değişen fiyatlar, tüketicilerin satın alma davranışlarını etkiliyor.

Inmar Intellingence’ın 1000 Amerikalı yetişkin ile gerçekleştirdiği araştırma, tüketicilerin değişen satın alma alışkanlıklarını göz önüne seriyor. Araştırmanın dikkat çeken sonuçları, katılımcıların %89’unun düzenli olarak satın aldıkları bakkaliye ve günlük ev eşyalarının fiyatlarındaki artışı fark ettiğini; %68’inin ise, bu artış nedeniyle alışverişlerini farklı bir mağazadan yapacağını ortaya koyuyor.  Öte yandan, tüketicilerin %51’i bu durumu pandemi sürecinde yaşanan zorlukların bir yansıması olarak görürken; %41’i ise, markaların ve perakendecilerin artan fiyatları önlemeye yönelik çözümler bulması gerektiğini düşünüyor.

 

Pandemi, insanların yas tutma biçimlerini değiştiriyor.

SoCal Approach Marketing and Consulting Group tarafından, ABD’deki 45 yaş üstü 4174 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma (The Foresight Companies 2021 Funeral and Cemetery Consumer Behavior), pandemi sürecinde ve sonrasında cenaze ve mezarlık endüstrisi hakkında tüketici davranışını ve algısını ele alıyor. Araştırmaya katılanların %32’si, yeni teknolojileri kullanmalarına ve anma törenlerinde geleneksel olmayan yöntemleri denemelerine bağlı olarak, düşüncelerinin değiştiğini söyledi. Bu değişime en dirençli olan 75 yaş üstü tüketicilerin bile %21’i, davranışlarını yeni deneyimlerine göre değiştirdiklerini söylüyor.

 

Tüketici davranışlarında yaşanan hareketlilik, perakendecilere umut vadediyor.

KPMG'nin, Mart 2021'de ABD genelinde 1.000 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirdiği anket, pandeminin devam eden ekonomik etkisini ele alıyor ve perakendecilere, COVID-19 sonrası tüketici davranışlarına ilişkin içgörüler sunuyor. Anket sonuçları, COVID- 19 öncesine göre tüketici harcamalarında, Nisan 2020’den beri ilk kez eğlence ve medya sektöründe %12; restoranlarda ise, %15 artışın yaşandığını ortaya koyuyor. Ayrıca, sosyal hayattaki hareketliliğin bir göstergesi olarak kişisel bakım alışverişlerinde %16’lık bir artış gerçekleşirken; giyimde %14’lük bir artış yaşanıyor. Ankette öne çıkan bir diğer veriye göre, temel kategorilerden olan; reçeteli ilaç (%13) ve bakkaliye (%25) satışlarında da gözle görülür bir yükseliş gerçekleşiyor.

 

 

#İlginç Bilgi        

Dünyanın en sessiz odası, Microsoft'un Washington eyaletindeki genel merkezinde bulunmaktadır.
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.