Kimola Bülten #35: Ona sorma, bana sor.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.
İçgörülü bir hafta olsun!
Tüketici kişiselleştirilmiş avantaj istiyor
IRI tarafından gerçekleştirilen, “Consumer Connect Survey” verilerine göre, katılımcılara sadakat kartı veya ödül üyeliği alma nedenleri sorulduğunda, yanıt verenlerin %74'ü ücretsiz kaydolmayı teşvik edici faktör olarak belirtti. Sadakat kartına veya ödül üyeliğine kaydolmak için verilen diğer nedenler arasında %56 oranında benzin indirimleri, %55 oranında puan harcama imkanı ve %39 oranında nakit ödüller, %38 oranında kişiselleştirilmiş veya özel teklifler yer alıyor. Araştırmanın sonucunda mobil yeni ürünlere erişim (%13) ve mobil ödeme ayrıcalığı (%12), faktörlerinin sadakat kart veya ödül üyeliğine kayıt olmayı daha az etkilediği ortaya çıktı. Ayrıca, kişiselleştirmenin tüketici sadakati için önemli bir faktör olduğu araştırmanın öne çıkan verileri arasında yer alıyor. Ankete katılanların %85'i kendi avantajlarını ve ödüllerini seçmek istediğini belirtti.
Radyonun yerini podcast'ler aldı
Edison Research ve Triton Digital tarafından her yıl gerçekleştirilen, dijital seslerin kullanımı ve ilgili medyaların kullanımını izleyen “The Infinite Dial” adlı araştırma, bu yıl salgının Amerika’daki dijital ses tüketim alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini ele alıyor. Araştırmanın sonuçları; dijital radyo, podcast'ler ve müzik hizmetleri dahil olmak üzere çevrim içi ses kullanımının 12 yaş ve üstü Amerikalıların %68'inde yaygınlaştığını gösteriyor. Araştırmanın ortaya koyduğu öne çıkan verilerden biri ise, podcast’lerin 2021 yılında yükselişe geçmesi. 2020 yılında haftada ortalama 6 podcast bölümü dinlenirken, bu oran 2021 yılında haftada ortalama 8 podcast bölümüne çıkıyor. Ancak radyo için aynı yükseliş söz konusu değil. Arabada radyo dinleme oranı, 2020 yılında %81 iken 2021 yılında %75’e düştü. Podcast'lere gelince, bu oran 2020 yılında %28 iken; 2021 yılında %30’u buldu. Ayrıca ankete katılanların %30'u arabalarında podcast dinlediğini belirtti.
Reklam ayarları
European Interactive Digital Advertising Alliance’ın (EDAA) yürüttüğü, Ipsos MORI tarafından gerçekleştirilen, “European Advertising Consumer Research Report 2021”, tüketicilerin çevrim içi davranışlarını ve seçimlerini ele alıyor. Araştırmaya göre, katılımcıların %40’ı her zaman veya çoğunlukla web sitelerinin varsayılan reklam ayarlarını kullandığını; katılımcıların %42’si çerezleri nadiren engellediğini veya hiçbir zaman engellemediğini belirtti. Çoğunlukla veya her zaman reklam engelleyici kullandığını belirtenler ise %30. Ayrıca araştırmaya göre, katılımcıların %25’i her zaman veya çoğunlukla gizli gezinti modunu kullandığını belirtti.
Daha iyi hissetmek için stres atıştırmalığı
Consumer Reports tarafından gerçekleştirilen, pandeminin yeme alışkanlıkları üzerine etkisini ele alan araştırmaya göre, katılımcıların %32'si pandeminin başlangıcından bu yana kilo aldıklarını söyledi. Araştırmaya göre insanlar daha sık atıştırıyor ve daha iyi hissetmek için stres-atıştırmalığı yapıyor. Araştırmanın öne çıkan verilerinden bir diğeri ise alışveriş yapanların mutfak alışverişi teslimatı veya eve teslimat hizmetine gösterdiği talep artışı. Consumer Reports anketine göre bu oran salgın öncesindeki dönemde %27 olurken; pandemi sürecinde %49’u buldu.
Disney’in ayak sesleri
eMarketer’ın gerçekleştirdiği, Amerika’daki tüketicilerin streaming video harcamalarını inceleyen araştırma, OTT video abonelik gelirlerinin yıllar içindeki değişimini ele alıyor. Araştırma, 2019 yılında total abonelik pazarının %44’ünü oluşturan Netflix'in; 2021 yılında %31’lik pay ile ciddi bir kayıp yaşadığını gösteriyor. Öte yandan YouTube, 2019 yılında gelirlerde %8’lik bir paya sahipken; 2021 yılında toplam abonelik geliri pazarının %13’üne sahip durumda. Disney ise 2019 yılında total abonelik gelirlerinin %17’sine sahipken; 2021 yılında payını %26’ya çıkarmış durumda.
İlginç Bilgiler
Anders Weberg'in yönettiği film, 720 saat sürüyor. Daha fazla bilgi