Kimola Bülten #36: Atın beni kabinlere!

Mar 25, 2021 - 3 min read
Kimola Bülten #36: Atın beni kabinlere!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

 

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

COVID-19 döneminde uyku sorunları arttı

Philips tarafından, Dünya Uyku Günü’nde, 13 ülkede gerçekleştirilen COVID-19’un uyku üzerine etkisini ele alan araştırma, katılımcıların %70’inin, COVID-19 döneminde bir ya da birden fazla yeni uyku sorunu yaşadığını ortaya koyuyor. Katılımcıların %58'inin, gelecekte uyku ile ilgili bir endişe duymaları durumunda, teletıp kullanmaya istekli oldukları çıktısı; teletıp'ın gelecekte yaygın kullanım alanlarından birinin uyku problemleri olacağı sinyallerini veriyor.

 

Tüketiciler kıyafetleri artık deneyebilmek istiyor

Klarna tarafından, 41.000 Amerikalı katılımcı ile gerçekleşen araştırma, pandeminin tüketici davranışları üzerine olan etkilerini ele alıyor. Alışveriş yapanların %77’si, deneme kabinlerinde kıyafetleri yeniden deneyebilmek istiyor. Halihazırda ürünlere dokunmak ve onları denemek, %79 oranla, alışveriş yapanların fiziksel mağazalara yönelmesinin en önemli nedeni. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden bir diğeri ise, giyimin, mağazadan alışveriş için %60 ile en çok tercih edilen kategori olması. Giyim kategorisini %58 ile ayakkabı, %51 ile ev eşyaları ve %47 ile güzellik kategorisi takip ediyor.

 

Tüketiciler self servis ödemeyi tercih ediyor

Raydiant’ın Amerikalı 1000 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma, tüketicilerin son 12 aydaki self servis deneyimlerini inceledi. Araştırmada, katılımcılara; self servis ödeme kullanıp bir sorun yaşayıp yaşamadıkları sorulduğunda, katılımcıların %67’si evet cevabını verdi. Ancak araştırmanın sonuçlarına göre, self servis ödeme kullanımı önemli ölçüde arttı. Ayrıca, tüketicilerin %60'ının kasiyerlere göre self servis ödemeleri tercih ettiği ortaya çıktı. Katılanların %85'i self servisin genellikle daha hızlı olduğuna inanıyor.

 

COVID-19 doğum planlarını etkiliyor

Amerika'da Salgın Hastalıkları Kontrol ve Engelleme Merkezleri’nin verilerine göre 2020’nin Aralık ayında, doğum oranlarında %8 civarında düşüş görüldüğü ortaya çıktı. Ayrıca, Avrupa'da, çocuk doğurma planlarını ele alan araştırmaya göre, 2020 yılında Almanya ve Fransa'da, çocuk sahibi olmayı düşünenlerin %50'si doğumu erteleme kararı aldı. İtalya'da ise çocuk sahibi olmayı planlayanların %37'si bundan tamamen vazgeçti.

 

Tüketici artırılmış gerçeklik ile ürün denemek istiyor

Shopify’ın tüketici beklentilerini ele alan araştırmasına göre, tüketicilerin %67’si, teslimatının aynı gün içinde ya da sonraki 2-3 gün içinde eline ulaşmasını istiyor. Ayrıca Amerikalı tüketicilerin %75’i sürdürülebilir şekilde paketleme yapılan ürünleri tercih ediyor. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden biri ise, tüketicilerin sanal ürün denemeye olan talebi. Araştırmaya göre tüketiciler, artırılmış gerçeklik aracılığı ile “almadan-önce-denemek” istiyor.

 

Banka kartlarına olan ilgi azaldı

The Ascent’in 2000 Amerikalı tüketici ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, en yaygın ödeme şekli: Kredi kartı. Tüketicilerin %45'i alışveriş yapmak için kredi kartlarını kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca Amerikalı kredi kartı sahiplerinin %25’i, düşük faiz oranının bir karttaki en önemli özellik olduğunu söyledi. Araştırmanın sonuçlarına göre, 2021 yılında, kredi kartı ve nakit kullanımı artarken; banka kartına olan talep azaldı. Banka kartları, 2019'da insanların ödeme tercihlerinin %58'ini oluştururken, 2021'de %42'ye düştü. Nakit ise 2019 yılında ödeme tercihlerinin %7’sini oluştururken, 2021 yılında %12’ye yükseldi. 

 

 

İlginç Bilgiler  

Dünyanın en yalnız ağacı: Ténéré.
Tuareg dilindeki ténéré, çöllerin çölü anlamına geliyor ve bu ağacın en yakınındaki ağaç 400 km uzaklıkta yer alıyor. Daha fazla bilgi
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest