Kimola Bülten #34: Bas bas paraları Z jenerasyonuyla.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.
İçgörülü bir hafta olsun!
Kimola'dan Verizekalılar bölüm 21 yayında!
Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar’ın 21. bölümünde aktivist markalardan, kadınların temkinli olmaya daha yakın olduğundan, online bankacılıktan ve akıl sağlığımızdan bahsediyoruz. Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.
Z Jenerasyonu içerikten para kazanmak istiyor
Snapchat’in Oxford Economics ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Amerika'daki, üniversiteye kaydolan Z jenerasyonu öğrencilerinin %20’si okurken yarı zamanlı çalışmayı tercih ediyor. Araştırmanın ortaya koyduğu verilerden bir diğeri, Z jenerasyonunda yeni bir konu öğrenmek için çevrim içi video izleme oranı %40 olurken; X jenerasyonunda bu oranın %23 olması. Girişimci içgüdüleri ise Z jenerasyonunun bir diğer güçlü tarafı olarak araştırmada öne çıkan verilerden biri oluyor. Araştırmaya göre, Z jenerasyonunun neredeyse üçte biri ‘içerikten nasıl para kazanılacağını’ biliyor. Bu oranın, ankete katılan Y jenerasyonu ve X jenerasyonu katılımcılarla kıyaslandığında daha yüksek bir paya sahip olması, araştırmanın sonucunda ortaya çıkan içgörülerden bir diğeri.
Görüntülü sohbetler ilişki zorlukları ile ilişkilendiriliyor
Nevada Üniversitesi iletişim çalışmaları profesörü Natalie Pennington ve araştırma ekibi tarafından, 2000 Amerikalı katılımcı ile gerçekleştirilen araştırma, pandemi sürecinde sosyal medya ve iletişim teknolojisi kullanımını ele alıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, en çok tercih edilen iletişim şekli: Telefon görüşmesi ve mesajlaşma. Araştırmadan elde edilen ilginç verilerden biri ise; telefon görüşmelerinin stres, yalnızlık ve ilişkiyi sürdürme zorluklarında azalma ile ilişkilendirilirken; görüntülü sohbetlerin artan stres seviyeleri, yalnızlık ve ilişki zorlukları ile ilişkilendiriliyor olması.
Tüketici kaliteli ve hesaplı ürün istiyor
NielsenIQ’nun pandemi sürecinde tüketimi ele alan araştırmasına göre tüketiciler, kaliteli ve hesaplı ürün istiyor. Araştırmanın ortaya koyduğu önemli verilerden biri hızlı tüketim ürünleri kategorisinde, tüketicinin önceliğinin kalite ve değer olduğu. Türkiye'deki tüketicilerin %74'ü yüksek kalitedeki ürünlere daha fazla ödemeye hazır olduğunu belirtirken, %88'i ise "kaliteli" ve "hesaplı" ürün yelpazesinin genişlemesini istiyor. Ayrıca araştırmanın ortaya koyduğu öne çıkan verilerden biri de Tüketicilerin %45'inin promosyonlara göre ürün satın alırken; %44'ünün tasarruf amacı ile market markalı ürünleri tercih ettiği. Buna karşın tüketicilerin %48’i marka sadakatini koruduğunu belirtti.
Tüketicilerin evde kalma eğilimi
KPMG Türkiye’nin 12 ülkede 70.000’den fazla tüketicinin katılımı ile gerçekleştirdiği, 2021 yılı perakende sektörü araştırmasına göre, tüketicilerin %20’si sürekli evde kalma eğiliminde. Araştırmanın sonuçlarına göre bunun sebebi, tüketicilerin %33’ünün COVID-19'un etkilerinin bir yıldan fazla süreceğini düşünüyor olması. Ayrıca, kişisel güvenliğe ve birikime olan yönelim, öne çıkan tüketici davranışları arasında yer alıyor. Araştırmanın ortaya koyduğu verilerden bir diğeri ise, CEO’ların %76’sının, ekonomi ve sektörleri hakkında yaptığı büyüme beklentilerinin yılın başına kıyasla daha olumlu olması. Ancak katılımcıların sadece %45’i küresel ekonomik görünüm hakkında olumlu görüş belirtti.
Tüketici doğal içerikli içecekleri tercih ediyor
Kerry tarafından yürütülen, fonksiyonel içecek pazarını yönlendirecek, sağlık önceliklerini inceleyen araştırma; Birleşik Krallık, Almanya, Polonya ve İspanya'daki 2.662 içecek tüketicisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Araştırmanın ortaya koyduğu verilere göre, katılımcılara, COVID-19'un ortaya çıkmasından bu yana daha önemli hale gelen sağlık sorunları sorulduğunda, yanıt verenlerin %59'u bağışıklığa değinirken, %50'si akıl sağlığının bir öncelik olduğunu söyledi. Araştırma ayrıca, tüketicilerin doğal içerikli içecekleri tercih ettiğini ve Avrupalıların %39'unun sağlıkları söz konusu olduğunda, bağışıklığı güçlendirmeye daha fazla önem verdiğini ortaya koydu.