Kimola Bülten #33: Arsız gönül sosyalleşmek istiyor.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.
İçgörülü bir hafta olsun!
Kimola'dan Verizekalılar bölüm 20 yayında!
Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar’ın 20. bölümünde elektrikli araç motivasyonlarından kripto paranın yarattığı strese ve yeni mekan tercihlerimize kadar yepyeni araştırmalar ile sizlerleyiz! Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.
Tüketicilerin mekanlardan beklentisi
Metro Türkiye ve NielsenIQ tarafından, Ankara, İzmir ve İstanbul’da; 5 fazda, 3073 katılımcı ile gerçekleştirilen, Horeca tüketicilerinin beklentilerini ve davranışlarını ele alan araştırmaya göre, müşterilerin %66’sı dış mekanda yemek yemeyi tercih ediyor. Bununla birlikte, tüketicilerin mekanlardan beklentileri de artıyor. Araştırmaya göre, tüketicilerin %54’ü, işletmelerin, soğuk hava koşullarını gözeterek, dış mekanda ısınma imkânı sağlamasına önem veriyor.
Pandemi sürecinde kadın&erkek davranışları
New York Üniversitesi ve Yale Üniversitesi tarafından yürütülen, pandemi sürecinde kadın-erkek davranış farklılıklarını ele alan araştırmada, kadınların, erkeklere göre pandemi sürecinde daha temkinli davrandığı sonucuna ulaşıldı. 800 katılımcı ile gerçekleşen; sosyal mesafe, hijyen ve maske takma gibi önlemleri inceleyen araştırmanın sonucunda, kadınların bu önlemleri erkeklere kıyasla daha fazla önemsediği ortaya çıktı. Araştırmaya göre, oluşan farklılıkların sebeplerinden biri kadınların, erkeklere oranla tıp uzmanlarını daha dikkatli dinliyor oluşu.
İnternet bankacılığı revaçta
ESET ve FinTech’in, 5 ülkede 10.000’den fazla katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma, tüketicilerin çevrim içi alışveriş deneyimlerini ele alıyor. Araştırmanın sonucunda, tüketicilerin %61’inin, pandemi sürecinde daha fazla çevrim içi alışveriş yaptığı; bu oranın, 25-34 yaş aralığındaki tüketicilerde %70’i bulduğu ortaya çıktı. Araştırmanın ele aldığı konulardan bir diğeri ise, revaçta olan internet bankacılığı ve tüketici güveni. Araştırmanın verilerine göre, tüketiciler internet bankacılığını benimsiyor olsa da siber tehditlerin, güvensizlik yarattığını ifade ediyor. Katılımcıların %83’ü bankacılık işlemlerini çevrim içi ortamda gerçekleştiriyor ancak kendini güvende hisseden tüketicilerin oranı %39.
Baby Boomers jenerasyonu
eShopWorld tarafından gerçekleştirilen araştırma tüketicilerin, yaşa bağlı değişen, küresel e-ticaret deneyimlerindeki farklı öncelik ve beklentilerini ele alıyor. Araştırmaya göre, Baby Boomers jenerasyonu, tanıdık ve rahat bir alışveriş deneyimi bulabilecekleri pazar yerlerini tercih ediyor. Yerel dil ve para birimi kullanımı gibi temel uygulamalar, Baby Boomers için öncelik olurken; genç jenerasyon ise, şu anda satın al, daha sonra öde seçenekleri veya müşteri değerlendirmeleri gibi faktörleri göz önünde bulundurma eğiliminde. Farklı beklentilerin yanında, araştırmanın ortaya koyduğu ortak seçimlerden biri ise giyim kategorisinin, her iki jenerasyon için de en popüler ürün kategorisi olması.
Tüketici araştırmalarında marka değerinin önemi
Vrity’nin 1000 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma, sosyal medyadaki tüketici duyarlılığını yorumlamak amacı ile yapay zeka kullanılarak yürütüldü. Araştırma, marka değerlerinin, tüketici tercihlerinde giderek belirleyici bir faktör haline geldiğini gösteriyor. Araştırmaya göre, tüketicilerin %82'si kendileri için önemli olan bir amacı destekleyen bir markaya “premium” ücret ödeyeceğini; %43'ü bu markayı desteklemek için iki kat daha fazla ödeyeceğini dile getirdi. Ankete katılanların %55’i bir yıl öncesine kıyasla, marka değerlerine daha fazla önem verdiklerini; %37'si ise sosyal konularda sessiz kalan bazı markalardan satın almayı tercih etmediğini söyledi.
İlginç Bilgiler
İspanya'nın ulusal marşında (Marcha Real) hiç söz bulunmuyor.