Kimola Bülten #32: Ya yolda kalsan?

Feb 28, 2021 - 4 min read
Kimola Bülten #32: Ya yolda kalsan?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

Kimola'dan Verizekalılar bölüm 19 yayında!

Orda bir kahveci var uzakta

Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar’ın 19. bölümünde, Çin mallarına olan aşkımızın yükselişinden, Kimola’nın blogunda da yayınladığı pandemide özlenen aktivitelere kadar yepyeni araştırmalar ile sizlerleyiz! Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.

 

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Tüketiciler kullanıcı yorumlarını dikkate alıyor

Salsify’ın Tüketici Araştırma Raporu’nun sonuçları, tüketicilerin internette bir markayı tercih etme kararında etkili olan unsurları ortaya koydu. Araştırmaya göre, tüketicilerin %62’si kullanıcı yorumlarını; %40’ı ürün görsellerini; %38’i ürün değerlendirme puanlarını; %36’sı ürün bilgilerini; %25’i 360-derece ürün incelemesini baz alıyor. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden biri ise, yüksek kaliteli görselin ve detaylı açıklamanın, tüketicilerin çevrimiçi bir ürüne güvenmelerini sağlayan en önemli üç faktörden biri olduğu. Araştırmaya göre, tüketicilerin %31’i, ürün bilgilerinin eksik olmasının, ürünü almayı engelleyen en önemli etken olduğunu dile getirdi.

 

Görüntülü görüşmeler çalışanları yıpratıyor

Robert Half’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, görüntülü görüşmeler çalışanları yıpratıyor. Katılımcılar, iş günlerinin %30’unu iş bağlantıları veya meslektaşları ile kamera karşısında geçirdiklerini belirtti. Araştırmada, katılımcıların %38'i, pandeminin başlangıcından bu yana görüntülü görüşme yorgunluğu yaşadığını; %24'ü sanal toplantıları verimsiz ve yorucu bulduğunu ve e-posta veya telefon gibi diğer kanallar aracılığıyla iletişim kurmayı tercih ettiğini belirtti. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden bir diğeri ise video konferanstan bıktığını belirten kadınların oranının %47 olurken, erkeklerin oranının %32 olması.

 

Tüketicinin Elektrikli Araç Motivasyonları

Arabam.com’un 6912 katılımcı ile gerçekleştirdiği elektrikli araç kullanımını ele alan araştırmanın sonuçlarına göre, elektrikli araba tercih etmek istediğini belirten tüketicilerin oranı %66 iken, tercih etmek istemediğini belirten tüketicilerin oranı %34. Tercih etmek istediğini belirten tüketicilerin kararındaki önemli etkenler sessiz çalışması, ekonomik ve çevre dostu olması. Tercih etmek istemediğini belirten tüketicilerin ise, kararındaki en büyük etken şarj ünitelerinin yaygın olmaması.

 

Emoji kullanımı duygusal iletişimi etkiliyor

Ottawa Üniversitesi Psikoloji Bölümü araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, emoji kullanımı duygusal iletişimi etkiliyor. Araştırmada, katılımcılara çeşitli cümle-emoji kombinasyonları gösterilerek, katılımcılardan her mesajı, gönderenin duygusal durumu ve göndereni ne kadar sıcak buldukları açısından derecelendirmeleri istendi. Araştırmada elde edilen verilere göre, olumsuz bir mesajın yanında olumlu bir emoji kullanıldığında gönderenin duygusal durumu olumsuz olarak yorumlandı. Mesajın içeriği olumluyken, yanında kullanılan emoji olumsuz ise gönderenin duygusal durumu yine olumsuz olarak yorumlandı. Araştırmanın sonucunda, olumsuzluğa yapılan herhangi bir atıfın, yanında olumu bir etmen bulunsa da; gönderenin duygusal durumunun negatif olarak algılanmasına sebep olduğuna ulaşıldı.

 

Tüketici kripto paradan şikâyetçi

Şikayetvar’ın verilerine göre, kripto para ile ilgili şikâyetler 2021 yılında zirve yaptı. 2020 yılının aynı dönemine kıyasla, 2021 yılının Şubat ayında tüketicilerin kripto paradan şikâyet oranı %8616 arttı. 2020 yılında haftalık ortalama tüketici şikâyeti 139 olurken, 2021 yılında bu sayı 1056’yı buldu. Transfer işlemlerinin yavaş gerçekleşmesi ve paranın hesaba geçmiyor oluşu tüketicilerin en çok şikâyet ettiği konu başlıkları arasında yer alıyor.

 

Gördüğüne değil duyduğuna inan

Yale Üniversitesi İşletme Okulu Profesörü Michael Kraus tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, dinleyiciler, duyguları, tek başına sesli iletişim ile daha iyi anlıyor. Araştırmada, katılımcılara, bir grup arkadaşın birbirleriyle konuşup takma adlar ile alay ettiklerini gösteren kısa içerikler sunuldu. Katılımcılara üç versiyondan biri verildi: Bir grup videoyu izledi ve dinledi, ikincisi yalnızca etkileşimi duydu ve üçüncü grup videoyu yalnızca gördü ancak sesleri duymadı. Ardından katılımcılardan, bu arkadaşların yaşadıklarını ve düşündükleri duyguları 0'dan 8'e kadar bir ölçekte eğlence, utanç veya mutluluk gibi duygular ile derecelendirerek tahmin etmeleri istendi. Araştırmanın sonucunda, etkileşimi yalnızca duyan ancak videoyu izlemeyen kişilerin, arkadaşların ne hissettiğine dair daha doğru tahminler yaptığı ortaya çıktı.

 

 

İlginç Bilgiler   

Comic Sans yazı tipi ismini çizgi romandan alıyor.
Comic Sans yazı tipi gerçek bir çizgi romandan (Comic Book) geldi. 
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest