Kimola Bülten #26: Ya Kampta Yoksan?

Jan 14, 2021 - 4 min read
Kimola Bülten #26: Ya Kampta Yoksan?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

 

Kimola'dan Verizekalılar bölüm 14 yayında!

Ben iyiyim de çevrem kötü

Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar’ın 14. bölümünde, Türkiye’nin dizi tercihlerinden, bilgisayarların pahalılığından, bizim iyi, çevremizin kötü olmasını yapay zekanın engelleme ihtimalinden ve mağaza ziyaret sebeplerimizden bahsediyoruz. Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Pazarlıkta cinsiyet rolleri

Boston ve New York Üniversiteleri Psikoloji departmanlarının birlikte gerçekleştirdiği araştırmaya göre, kızların ve erkeklerin pazarlık yöntemleri farklılık gösteriyor. 4-9 yaş arasındaki 240 çocukla sticker pazarlığı yapılarak gerçekleştirilen araştırmada çocukların pazarlık davranışları incelenmiş ve cinsiyet bazlı davranış farklılığı keşfedilmiş. Araştırmaya göre, sticker pazarlığı yapan kız çocukları, bir erkek satıcı ile pazarlıkta kadın bir satıcıya göre daha az talepkâr. Erkek çocuklarının isteği ise satıcının cinsiyetinden etkilenmiyor.

 

Kamp malzemelerine olan ilgi arttı

Iyzico’nun verilerine göre, pandemi süreci, tüketicinin alışveriş alışkanlıkları üzerinde şekillendirici bir etkiye sahip. Verilere göre, 2020 yılında mobil cihazlardan gerçekleştirilen alışveriş hacmi 2019’a kıyasla artış gösterdi ve %55 seviyesine ulaştı. Masaüstü bilgisayarlardan gerçekleştirilen işlem hacmi ise 2019 yılına kıyasla gerileyerek %70’ten %67’ye düştü. Ayrıca, kitap mağazaları ve kamp malzemelerinin, e-ticaret eğiliminde en fazla artış görülen kategoriler olduğu ortaya çıktı. Iyzico’nun verilerine göre kamp malzemelerinde %305; kitap mağazalarında %267 oranında artış gözlemlendi.

 

Çocukluk döneminde hastalık ve stres

İngiltere’de 30-87 yaş arası 321 katılımcı ile gerçekleştirilen akademik bir çalışma, çocukluktaki olumsuzluklar ve stres ile telomer kısalması arasında bir bağ olabileceğini ortaya koyuyor. Öte yandan yetişkinlikteki anksiyete bozukluğu ile telomer kısalması arasında da bağ bulunuyor. Bu bulgular genel olarak çocukluk çağı sıkıntılarının, yaşamın ilerleyen döneminin refahı üzerinde önemli bir etkisi olabileceği görüşünü desteklemekte.

 

En yakın arkadaşla evlilik ve mutluluk dinamiği

Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun (National Bureau of Economic Research) evlilik ve mutluluk arasındaki ilişkiyi ele alan araştırmasına göre, evlilik, mutluluğu beraberinde getiriyor. Araştırmada yer alan Birleşik Krallığın “Annual Population Survey” verileri, yaş grupları-yaşam doyum oranı incelendiğinde, bekar olanların hayattan daha az doyum hissettiğini ortaya koyuyor. Araştırma bu bilgiden yola çıkarak, evliliğin orta yaş krizine iyi geldiğine işaret ediyor. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç bilgilerden bir diğeri ise, yakın arkadaş ile evliliğin; boşanma oranını %70’in üzerinde azalttığı ve evliliğin ömür boyu sürme ihtimalini arttırdığı.

 

Değişen pandemi koşullarına alışmak

Ford’un bu sene dokuzuncusu gerçekleşen “Looking Further” trend araştırması, pandemi sürecinde tüketicilerin değişen alışkanlıklarını konu alıyor. 14 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre, katılımcıların %69’u, pandemi etkisinde değişmekte olan yaşam koşullarından dolayı bunalmış hissediyor. Katılımcıların %53’ü yeni koşullara adapte olmanın düşündüğünden daha zor olduğunu düşünüyor. Ayrıca genç kuşaklar, değişen koşullara, ileri yaş gruplarına göre adapte olmakta daha çok güçlük çekiyor. Z kuşağının %63’ü adapte sürecinin tahmin ettiğinden daha zor geçtiğini belirtirken, Baby Boomers kuşağında bu oran %42.

 

Soğuk yemekler daha çok yediriyor

Appetite dergisinde yayınlanan, sıcaklığın, tüketicilerin yiyecek siparişi ve satın alma alışkanlığı üzerine etkisini ele alan araştırmaya göre; tercih edilen yemeğin sıcak veya soğuk oluşu, katılımcıların yan sipariş ve tamamlayıcı atıştırmalık seçimini etkiliyor. Araştırmadaki bulgulara göre, katılımcılar, soğuk servis edilen yiyecekleri seçerken daha fazla ek yiyecek seçiyor. Sonuçlar, soğuk sandviç sipariş eden müşterilerin siparişleri ile birlikte bir torba cips, kurabiye ve/veya kalorili içecek gibi bir veya daha fazla tamamlayıcı ürün sipariş etme olasılığının neredeyse iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

 

Pandemide talep edilen yiyecekler

Stop & Shop’un paylaştığı tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını baz alan verilere göre, pandemi süreci başladığından itibaren daha fazla tüketici, dondurulmuş yiyecekler; taze et; deniz ürünleri ve bitki bazlı proteinleri tercih ediyor. Ayrıca hazır sandviçler ve salatalar tüketiciler arasında daha az popüler hale geldi. Verilere göre, atıştırmalıklar arasında humus satışları yükselirken bir diğer yükselen kategori ise alkollü içecekler oluyor. Ortaya çıkan ilginç verilerden biri ise maske kullanımına bağlı olarak, sakız ve nane şekerlerine olan talebin azalması.

 

 

İlginç Bilgiler        

Lumière kardeşler, 28 Aralık 1895'te Paris'teki Grand Café'de dünyanın ilk halka açık film gösterimini gerçekleştirdi.
Daha fazla bilgi
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest