Kimola Bülten #28: Yarın olmaz şimdi. Hemen şimdi şimdi.

Jan 28, 2021 - 4 min read
Kimola Bülten #28: Yarın olmaz şimdi. Hemen şimdi şimdi.

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Pandemi kurallarına dikkat edenler

British Journal of Psychology’de yayınlanan, 114 ülkede, 6600 katılımcının yorumları incelenerek gerçekleştirilen araştırmaya göre, COVID-19 sürecinde, ortak değerleri paylaşan aile ve arkadaşların, güvenlik önlemlerinin benimsenmesinde ve uygulanmasında önemli bir rolü bulunuyor. Araştırmaya göre bireyler savunmasız hissettiğinde veya kendilerince ikna olabildiklerinde, pandemi kurallarına uymayabiliyor. Ancak yakınları kurallara uyan bireyler, kuralları uygulama konusunda daha dikkatli ve bilinçli davranıyor. Bu da sosyal etkinin, pandemi sürecindeki varlığını ortaya koyuyor. Aynı şekilde, ülkelerine bağlılık gösteren bireylerin de yasakları ve kısıtlamaları daha sıkı uyguladığı ortaya çıkıyor.

 

Türkiye güvenmiyor

Ipsos’un 24 ülke ve 17.500 katılımcı ile gerçekleştirdiği, tüketici güven endeksi çalışmasının sonuçlarına göre, Türkiye, 100 üzerinden 31.7 puan ile, tüketici güveninin en düşük olduğu ülke. Araştırmaya göre, tüketici güveninin 100 üzerinden 50 puanı aştığı 7 ülke bulunuyor. Çin 74.1 puan ile ilk sırada yer alıyor. Suudi Arabistan 62.8 puan ile ikinci sırada; İsveç ise 54.5 puan ile üçüncü sırada yer alıyor. 100 üzerinden 35 puanın altında kalan ülkeler ise, 34.9 puan ile Rusya; 33.9 puan ile Güney Afrika; 33.5 puan ile İspanya ve 31.7 puan ile Türkiye.

 

"Sen"siz olmaz

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu profesörü Jonah Berger ve York Üniversitesi İşletme Okulu profesörü Grant Packard tarafından gerçekleştirilen, “Thinking of You: How Second-person Pronouns Shape Cultural Success” adlı araştırma, popüler olan şarkıların, “sen” kelimesi ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Şarkılarda tür, süre, sanatçı, ve içinde geçen kelime grupları gibi değişkenlerin incelendiği çalışma, aynı zamanda belli zamirlerin kullanımı ile popülerlik ilişkisini de ortaya koyuyor. Araştırmanın en dikkat çeken çıktısı ise, popüler olan şarkıların içinde “sen” kelimesinin daha sık geçtiği. Bu şarkıların daha popüler olmasının altında yatan neden ise, insanların bu şarkılar ile kendilerini daha çok bağdaştırabilmesi.

 

Tüketicinin gözünden dijital deneyim

Contentsqare, CommerceNext ve BizRight Insights’ın, 1030 Amerikalı tüketici ile gerçekleştirdiği, tüketicilerin gözünde iyi bir dijital deneyimi oluşturan etmenleri ele alan araştırmaya göre, kolay gezinim; fiyat ve promosyondan sonra, tüketicilerin gözündeki en önemli faktör. Araştırmanın verilerine göre, katılımcıların %42’si, kolay gezinimin önceliği olduğunu; %22’si ise ödemenin kolay olmasının önemli bir faktör olduğunu dile getirdi. 

 

Hindistan'da yeniden açılış dönemi

Deloitte’in, Hint tüketicilerin davranışlarını ve pandemi sürecinin ardından gelen iyileşme sürecini ele alan verilerine göre, Hindistan’daki tüketim alışkanlıkları yeniden şekilleniyor. Deloitte’in verileri, iyileşme ve yeniden açılış aşamalarının, tüketici harcamalarının üzerinde yönlendirici bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Market ve ev harcamaları Hint tüketiciler için hâlâ öncelikken, ilaç ve sağlık hizmetleri için yapılan harcamalarda düşüş gözlemlendi. Ayrıca daha fazla Hint tüketici kıyafet ve ayakkabı almak için mağazalarda sıraya giriyor.

 

Tüketicinin önceliği hızlı teslimat

Dunnhomby’nin, 10.000’den fazla Amerikalı tüketicinin katılımı ile, fiyat; kalite; dijitallik; operasyonlar; kolaylık; indirimler; ödüller; bilgiler ve hız faktörleri bazında gerçekleştirdiği market zinciri araştırmasına göre, Amazon, 2020 yılında listenin en üstünde yer alan satıcılar “H-E-B” ve “Trader Joe”yu geçti. Ayrıca veriler, tüketicilerin, pandemiden sonra da sürecek bir trend olan, eve hızlı teslimat için can attığını ortaya koyuyor. Verilere göre, Amazon’un rahatlık, kolaylık ve zaman tasarrufu sağlayan dijitaldeki güçlü yönleri, tüketicilerin alışverişte Amazon’u seçmesine en büyük katkıyı sağlıyor.

 

Gelişim ve yaratıcılık

Toledo Üniversitesi’nin 18-30 aylık 36 katılımcı ile gerçekleştirdiği, çevrede bulunan oyuncak sayısının, çocukların oyunlarına etkisini ele alan araştırmada, bir grup çocuğa 4 oyuncak; diğer bir gruba ise 16 oyuncak veriliyor. Araştırmaya göre, daha az oyuncak, çocukların daha sağlıklı bir şekilde, daha uzun süre oynamasını ve daha çok gelişmesini sağlarken, daha çok oyuncak, çocukların dikkatinin dağılmasına ve daha kısa süreli oyun oynamalarına sebep oluyor.

 

Depresif bireylerin dikkatini çekenler

Scientific Reports’da yayınlanan, klinik düzeyde depresif semptomları olan 43 katılımcı ve depresif olmayan 56 katılımcı ile gerçekleşen araştırmaya göre, depresyonla ilgili “meme”ler, depresif belirtileri olan bireylerin dikkatini daha çok çekiyor. Araştırmada, katılımcıların, yan yana gösterilen nötr ve depresif “meme”lere olan tepkileri incelendi. Eye-tracker ile elde edilen veriler, depresif bireylerin bakışlarını, depresyonla ilgili “meme”lere daha hızlı yönelttiklerini ve nötr “meme”lere bakmak yerine depresif "meme"lere bakmakla daha fazla zaman harcadıklarını ortaya koydu.

 

Artık düğünlerde Bitcoin zamanı

deVere Group'un, 700'den fazla Y kuşağı katılımcısı ile gerçekleştirdiği Bitcoin araştırmasına göre, Y kuşağının %67'si Bitcoin'in altından daha güvenilir bir yatırım olduğunu düşünüyor. Ayrıca, Bitcoin'i farklı bir yönden ele alan SimpleMoneyLife tarafından gerçekleştirilen Bitcoin araştırmasına göre, Bitcoin’in algoritmik olarak tercihleri olmasa da, sosyal olarak belli eşitsizlikleri beraberinde getiriyor. Araştırmaya göre, Bitcoin ekosisteminde de erkekler egemen. Ekosistemdeki cinsiyet dağılımı ele alındığında kadınların oranının sadece %14 olduğu görülüyor.

 

İlginç Bilgiler    

Afantazi: Zihinsel imgeleri görselleştirememe.
Zihinsel imgelerin gönüllü olarak oluşturulamaması ilk olarak 1880'de Francis Galton tarafından tıp literatüründe tanımlanmıştır. Bu rahatsızlığa sahip insanlar, zihin körlüğü olarak bilinen bir fenomen olan, zihinlerinde sahneleri veya nesneleri hayal etmekte zorluk yaşarlar. Daha fazla bilgi
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest