Kimola Bülten #30: "Canım meşgulsün galiba."

Feb 11, 2021 - 3 min read
Kimola Bülten #30: "Canım meşgulsün galiba."

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

 

Kimola'dan Verizekalılar bölüm 17 yayında

Yarın olmaz şimdi

Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar’ın 17. bölümünde, tüketicinin virüs korkusunu, milliyetçiliğin bulaş riskini azaltmasını, bazı zamirlerin bazı şarkıların popülerliğine olan etkisini, online market alışveriş verilerini ve tüketicinin hızlı teslimat sevdasını konuşuyoruz. Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.

 

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Maddi endişe gündemimizde!

Oracle ve Farnoosh Torabi tarafından, 14 ülkede 9000’den fazla katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, COVID-19; maddi endişe, üzüntü ve korkuyu beraberinde getirdi. Maddi endişe ve stresin yöneticiler arasında %186, tüketicilerde ise 2 kat artması araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından. Araştırmaya göre, yöneticilerin %51’i yavaş bir toparlama sürecinden endişeliyken; %38’i bütçe kesintisinden; %27’si ise iflastan endişe ediyor. Tüketicilerin ise, %39’u işini kaybetmekten; %38’i birikimini kaybetmekten endişeleniyor.

 

E-spor oyuncuları, sağlık konusunda dikkatli

Queensland Teknoloji Üniversitesi’nin, 1400 katılımcı ile 65 ülkede gerçekleştirdiği, e-spor oyuncularının stereotipik özelliklerine meydan okuyan araştırmaya göre, e-spor oyuncularının, genel popülasyona göre, %9 ile %21 oranı arasında daha sağlıklı bir kiloya sahip olduğuna ulaşıldı. Ayrıca araştırma, e-spor oyuncularının sorumluluk duygusunun, konu içki ve sigara olunca çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre e-spor oyuncularının sadece %3.7’si düzenli sigara, %0.5’i düzenli alkol tüketiyor.

 

Beyin çoğunluğun fikrine uyum sağlıyor

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulu tarafından gerçekleştirilen araştırma, başkalarının fikirlerinin, kişilerin algısı üzerindeki etkisini ele alıyor. Araştırmada, beynin bilgiyi işleme şeklinde, çoğunluğun görüşlerinin etkisi incelenerek, bu sosyal uyum davranışı gözlemlendi. Araştırma, incelenen durumların yaklaşık yarısında, katılımcıların, akranlarının etkisi ile, bir yabancı hakkındaki fikirlerini değiştirdiklerini ortaya koydu. Ayrıca, beyin sadece başkalarının fikirlerine hızla uyum sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki sosyal sorunlardan kaçınmak için bilgiyi çoğunluğun gözünden algılamaya başlıyor.

 

Pandemi sürecinde evden çalışanlar meşgul

NordVPN’in verilerine göre, İngiltere, Avusturya, Kanada ve ABD'de evden çalışanların, bilgisayarında çalıştığı ortalama süre, COVID-19 krizinden bu yana günde iki saatten fazla arttı. Buna ek olarak, Wildgoose’un gerçekleştirdiği, Guardian tarafından paylaşılan ayrı bir araştırmaya göre, İngiltere’de çalışanların %44'ü bir önceki yıla göre daha fazla iş yükü olduğunu belirtti. Çalışanlara, evden çalışma sürecindeki stresi azaltmak için ne yapılabileceği sorulduğunda; çalışanların %55’i, işverenlerinin iletişimi ve iş beklentilerini, mesai saatleri içerisinde gerçekleştirmesinin yardımcı olabileceğini söyledi.

 

Tüketicinin beklentisi

Arçelik tarafından Türkiye’de 1250 kişi ile gerçekleştirilen, iyi marka algısı araştırmasının sonuçları, tüketicilerin “iyi ve faydalı marka”dan beklentilerini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, katılanların %29’u doğaya zarar vermeyen ürün/hizmet sunumunun; %23’ü üretimin, doğaya minimum zarar verecek şekilde gerçekleştirilmesinin; %15’i geri dönüşüm kullanılarak ürün geliştirilmesinin; %15’i çevreye duyarlı projelerde yer alınmasının; %10’u ise tüketicinin çevre bilinci konusunda uyarılmasının “iyi ve faydalı marka”dan beklentileri olduğunu dile getirdi.

 

Ev almayı planlayan tüketicilerin çoğu kadın

Hafele Türkiye'nin gerçekleştirdiği "Gayrimenkulde 2020 ve Ötesi" araştırması, tüketicilerin ev alımı ve yenileme tercihlerini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, evini yenilemek isteyen tüketicilerin %37'si yeni bir ev almayı planlarken; %49'u kapsamlı bir tadilat planlıyor. Tüketicilerin %13'ü ise kentsel dönüşüm odaklı planları olduğunu belirtiyor. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden biri ise, ev almayı planlayan tüketicilerin %85'inin kadın olması.

 
 

İlginç Bilgiler       

Dünyadaki en uzun yer ismi 85 harften oluşuyor.
Yeni Zelanda sınırları içinde bulunan, 85 harften oluşan dünyanın en uzun yer ismi: "Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaunga-
horonukupokaiwhenuakitanatahu" Daha fazla bilgi
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest