Kimola Bülten #16: Arıyorum gündüz gece.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.
İçgörülü bir hafta olsun!
Kimola'dan Verizekalılar Bölüm 4 yayında!
Araştırma ve İletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar'ın 4. bölümünde, Facebook’un Gen Z raporundan, Kimola’nın üniversiteli gençler ve mahremiyet üzerine olan araştırmasından, temizlik, turizm ve sigorta sektöründeki değişimlerden bahsediyoruz. Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya
Tüketicinin Lüks Algısı Değişiyor
RDSI’dan, 19 ülkede gerçekleştirilen, COVID-19 sürecinde değişen tüketici davranışları araştırması “Brave New World”e göre, tüketicinin lüks markalara olan hayranlığı yerini güvensizliğe bıraktı. Tüketici, topluma geri verme odaklı Robin Hood yaklaşımını önemsiyor. Araştırmaya göre, tüketicinin gündeminde sadeleşme ve hazcılık kavramları yer alıyor. Araştırma sonuçları, kadın tüketicilerin sorumluluk ve ihtiyaçlarını ön planda tutan markaların tüketici tarafından ilgi gördüğü ve lüks tüketim markalarına olan algının değişmekte olduğunu işaret ediyor.
Perakendede Tüketici Güveni Düşüşte
KPMG’nin 70.000 katılımcı ile 12 ülkede yürüttüğü “Tüketici ve Yeni Gerçeklik Araştırması”na göre, tüketicinin perakende sektörüne güveni git gide azalıyor. Araştırmaya göre, pandemi sürecinde güvenlik ve hijyen eksikliği tüketicinin hassas noktası. COVID-19 etkisinde değişen perakende sektörü araştırmasının verileri, tüketicinin pandemi öncesine göre %11 daha fazla market harcaması yaptığı; alışveriş yapma sıklığında %17 azalma olduğu ve market dışı harcamalarında %34’lük düşüş olduğu yönünde.
Tüketici Aramaya İnanıyor
Google ve Ipsos’un, Global Perakende alışkanlıkları üzerine gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye’de tüketicilerin %72’si, seçiminin doğru olduğundan emin olmak için öncesinde internette araştırma yapıp sonra alışveriş yapıyor. Tüketicilerin, alışverişe ayırdığı zamanın %60’ı internette geçiyor. Aynı araştırmaya göre Türkiye’deki tüketicilerin %68’i önceki alışverişlerine özel promosyon bekliyor.
McKinsey&Co. Araştırması
McKinsey & Co.’ nun anketine göre, katılımcıların %75’i COVID-19 süreci başladığından beri, yeni alışveriş alışkanlıkları kazandığını belirtti. Katılımcıların %40’ı yeni bir alışveriş metodu denediğini, %36’sı yeni bir marka denediğini ve %33’ü yeni mağaza/web sitesi denediğini dile getirdi. Araştırmaya göre, yeni alışveriş metodu ve yeni marka deneyenlerin %73’ü; yeni mağaza/web sitesi deneyenlerin %79’u yeni alışkanlıklarına devam etmeye niyetli olduğunu belirtti.
Tüketiciden Ödeme Kartları Güven Eksikliği
Eylül ayında İngiltere'de gerçekleştirilen Nuapay araştırması verileri, İngiltere'deki tüketicilerin kart kullanarak ödeme yapmak konusunda büyük ölçüde bir güven eksikliği duyduğunu gösteriyor. Çevrimiçi ödeme yaparken, ödeme bilgilerinin tehlikeye atılması, tüketicilerin %58’inin en büyük endişesi. Aynı araştırmaya göre, çevrimiçi mal ve hizmet satın alan tüketicilerin %49’u ödeme bilgilerini sonraki satın alımlar için kaydetmeyi kabul etmiyor.