Kimola Bülten 123#: 🛍️ Gitme, Kal Bu İndirimde!
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz!
🎧 Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Türkiye Hane Araştırması
Ipsos'un Türkiye'deki 14.000 tüketici ile gerçekleştirdiği araştırma, insanların fiyat artışları ile nasıl mücade ettiğine mercek tutuyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, hanelerin uygun fiyatlı ürün arayışı ile birlikte indirim marketlerinin hızlı tüketim ürün (HTÜ) satışları önemli miktarda arttı. Tüketiciler 2021’de, her 100 TL’lik HTÜ harcamasının 31 TL’sini indirim marketlerinde yaparken, 2022’de buna ayrılan pay 34’e yükseldi. Ayrıca, ortalama bir hane, 100 TL'lik harcamasının 84 TL'lik kısmını gıda ve içecek ürünlerine, 9 TL'lik kısmını kişisel bakım ürünlerine ve 7 TL'lik kısmını ev bakım ürünlerine harcıyor. Bu da yönetilmesi zorlaşan hane bütçesinde öncelikli olmayan bazı ürünlerden tasarruf edilerek, gıda ve içecek ürünlerinin payının arttığını gözler önüne seriyor.
Tüketicilerin Alışveriş Deneyimlerinden Beklentileri
Mirakl'ın 9.600 tüketici ile gerçekleştirdiği Dijital Öncelikli Ekonomi Araştırması, dünya çapındaki tüketicilerin marka sadakatinden çok değere öncelik verdiğini gösteriyor. Küreselde katılımcıların %43'ü, artan fiyatlar nedeniyle bir perakendeciden alışverişi bırakırken; yalnızca %17'si fiyatı ne olursa olsun güvendikleri markalardan alışveriş yapmaya devam ediyor. ABD'de tüketicilerin %86'sı enflasyonun kendilerini daha iyi değer aramaya ittiğini söylüyor ve sonuç olarak %71'i önümüzdeki 12 ay içinde harcamalarının çoğunu internete taşımayı planlıyor. Araştırma, tüketiciyle yüz yüze olan işletmelerin, müşteri sadakatini sürdürmek için rekabetçi fiyat noktalarında daha fazla ürün sunmaya odaklanması gerektiğini vurguluyor.
Medya Tüketiminde Gerileme Dönemi
Attest’in ABD’deki 1.000 tüketici ile gerçekleştirdiği Medya Tüketim Araştırması, insanların televizyon, ses, haber ve sosyal medyadaki alışkanlıklarının nasıl değiştiğine dair bulgular sunuyor. Raporun dikkat çeken çıktılarına göre, belki de yaşam maliyeti krizinin bir sonucu olarak, her tür abonelik hizmeti Q.4'te zarar gördü. Ekim 2022'den bu yana %2,8 artışla katılımcıların %15'i şu anda herhangi bir abonelik hizmeti kullanmadıklarını söylüyor. Yine en büyük sosyal medya sitelerinden bazılarının günlük kullanımı 4. çeyrekte düşüşte. En büyük kayıp %8,7 azalarak %33,7’ye gerileyen Instagram’da yaşanıyor. Q4, tüm ortamlarda dinleme frekansının da düştüğü bir dönem. Her gün radyo dinleyen Amerikalıların sayısı 3 puan azaldı. Son olarak, içeriğe dijital olarak erişme popülaritesi de düşüşte. Her hafta haber sitelerini veya uygulamalarını ziyaret edenlerin sayısı 1,9 puan düşerek %57,8 olurken; dijital dergilerin haftalık okuyucu sayısı 2,7 puan azaldı.
Restoran Sadakat Programları
William Blair’in ortalama 900 kişinin katılımıyla yaptığı araştırmaya göre, müşterilerin yarısından fazlası (%55) restoran sadakat programlarını kullanmıyor ve yalnızca %35'i sadakat programlarının hangi restoranların ziyaret edileceğine karar vermede rol oynadığını söylüyor. Ayrıca araştırma demografik bir boşluk var olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre, 60 yaş altı tüketicilerin %50'sine kıyasla, 60 yaş üstü tüketicilerin %61'i restoran sadakat programlarıyla ilgilenmiyor. Öte yandan restoranlardan tamamen vazgeçen veya nadiren dışarıda yemek yiyen müşteriler arasında yemek maliyeti büyük bir endişe kaynağı. Araştırmaya katılanların %67’si, marketlerin hala restoranlardan daha ucuz olduğunu söylüyor. Bu da artan fiyatların, restoran sadakat programlarının önüne geçtiğini gözler önüne seriyor.
Müzik Dinlemenin Faydaları
Ipsos’un ABD ve Kanada’dan 18.169 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 10 öğrenciden 4'ü akıl sağlığını iyi veya çok iyi olarak tanımlarken, geri kalanlar nötr olarak tanımlıyor. Öğrencilerin çoğu (%71), ihtiyaç duymaları halinde profesyonel yardım alabileceklerini söylese de sadece yarısı (%53), bu profesyonellerin kişisel geçmişlerini anlayabileceklerine inanıyor. Öğrencilere ruh sağlıklarını nasıl destekledikleri sorulduğunda ise; müzik dinlemek, ruh sağlıklarını desteklemenin en popüler yolu. %81'i son bir ay içinde ruh sağlığını desteklemek için sürekli veya sık sık müzik dinlediğini söylüyor. Buna ek olarak öğrencilerin yarısından fazlası sosyalleştiğini, arkadaşlarıyla veya ailesiyle konuştuğunu (%64) ya da TV/ film izlediğini (%59) söylüyor.
Gen Z'nin Alkol Tüketimi
Alkol tüketimi, insanlar arasında nesiller boyunca devam eden bir sosyal alışkanlık olarak görülürse de Gen Z, geçmiş nesillere göre çok daha az alkol tüketiyor. Bunu destekleyen raporlar arasında Berenberg Research'ün raporu, kişi başına Z kuşağının Y kuşağından %20 daha az alkol tükettiğini ve Avustralya'daki Yeni Güney Galler Üniversitesi'nin raporu da 18-24 yaşları arasındaki gençlerin %44'ünün eski nesillere göre daha az alkol tükettiğini gösteriyor. Alkol tüketmemeyi seçen insanların pek çok nedeni var. Bu nedenler arasında alkolü sevmemek, dini inançlar ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı dikkat çekiyor. Hatta, esrar daha ucuz olduğu için alkol tüketmeyenler de var.