Kimola Bülten 122#: Herkes havuzumu görebiliyor mu? 🏖️

Jan 23, 2023 - 4 min read
Kimola Bülten 122#: Herkes havuzumu görebiliyor mu? 🏖️

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz!

🎧 Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Verizekalılar Podcast - Bülten Banner

2023'ün Yeni modası Havuz Başından Çalışma

Marriott Vacations Worldwide adına OnePoll tarafından 2.000 kişi ile gerçekleştirilen araştırma, yeni yılda tatil beldelerinin giderek çalışma alanlarına dönüşme olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, çalışanların %80'i bir tatil yerinde uzaktan çalışmayı seyahat sürelerini uzatmanın bir yolu olarak görüyor. Ayrıca, uzaktan çalışan 10 kişiden 7’si (%73) eskiye kıyasla daha fazla tatil yaptığını söylüyor ve üçte ikisinden fazlası (%69) uzaktan çalışmanın refah ve mutluluk getirdiğine inanıyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, araştırmaya katılanlar tatildeyken en çok iş yapılan yerler olarak otel odalarını (%25) ve diğer kiralık tatil yerlerini (%23) gösteriyorlar. Ayrıca 6 kişiden 1’i (%18) havuz başında otururken daha üretken olduğunu düşünüyor.

Modası Geçmiş Hangi Ürünleri Hala Kullanıyoruz?

YouGov’un Birleşik Krallık’ta gerçekleştirdiği araştırma, gençlerin hiç deneyimlemediği öğelerin hala popüler olduğunu gösteriyor. Araştırmanın önemli verilerine göre, dijital yayın çağında 10 kişiden 4’ü hala DVD izliyor ve CD dinliyor. Öte yandan telefon kulübeleri oldukça yaygın olan İngiltere’de 7 kişiden 1’i, hiç telefon kulübesi kullanmadığını belirtiyor. Ayrıca katılımcıların dörtte biri (%26), hiçbir zaman basılı bir ansiklopediye sahip olmadıklarını söylerken; katılımcıların yarısı (%51) hala basılı bir sözlüğe sahip olduğunu söylüyor. Dijital saldırıdan kurtulan bir diğer öğe ise, duvar takvimi. Akıllı telefonlar yıl boyunca etkinlik bildirimleri gönderme özelliğine sahip olmasına rağmen, katılımcıların yarısından fazlası (%55) etkinlikleri ve doğum günlerini takip etmek için hala bir duvar takvimi kullanıyor. Bütün bunlar alıştığımız şeylerden tamamen vazgeçmenin o kadar da kolay olmadığını gösteriyor.

Mağazayı Bilgi ve Deneyim Merkezi Olarak Kullanmak

PwC Türkiye ve Ipsos iş birliğinde 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, çoklu kanalın artık vazgeçilmez olduğu perakende sektöründe, deneyim, alım gücü ve sürdürülebilirlik Türkiye’deki tüketicilerin beklentilerini etkilemeye devam ediyor. Araştırmanın önemli çıktılarına göre, mobil cihazlardan ve bilgisayardan alışveriş yapan tüketici oranı oldukça yüksek (her 10 tüketicinin 6 ila 9’u) ve dijital kanallar en çok konaklama, ulaşım ve eğlence kategorilerinde tercih ediliyor. Araştırmada ayrıca tüketicilere satın alma kararlarını tetikleyen önemli etkenlerden kampanyalara dair tercihleri sorulduğunda; her 10 katılımcıdan 7’sinin öncelikli tercihi, indirim kodu ve ücretsiz teslimat. Öte yandan her ne kadar dijital kanalların kullanımı giderek yaygınlaşsa da mağazalar uzun vadede de tüketici için önemli bir kanal olmaya devam edecek görünüyor. Ancak mağaza ziyaretlerinin daha ziyade marka deneyimini yaşama ve bilgi alma amacı ile olacağı ön görülüyor.

Sürdürülebilir Seçenekler ve Yüksek Teknoloji

Tata Danışmanlık Hizmetleri tarafından ABD ve Birleşik Kralık’ta 3.000 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırma, sürdürülebilir alışverişe olan ilginin arttığını ve ABD'li genç tüketicilerin ezici çoğunluğunun çevre dostu ürünlere daha fazla harcama yapmaya istekli olduğunu gösteriyor. Araştırmanın dikkat çeken bulgularına göre, katılımcıların büyük bir çoğunluğu (%86), bir ürünün sürdürülebilir bir şekilde üretilip üretilmediğinin veya bilinçli bir şekilde tedarik edilip edilmediğinin kendileri için önemli olduğunu söylerken, araştırmaya katılan tüm tüketicilerin %69'u son zamanlarda sürdürülebilir ürünler için daha fazla para ödediklerini söylüyor. Araştırma ayrıca, tüm yaş gruplarının temassız ödeme (%60) ve daha fazla bilgi almak için QR kodların kullanımı (%54) gibi teknoloji destekli alışveriş deneyimlerini kullanmakla ilgilendiğini gösteriyor.

Tüketicinin İade Deneyimi 

Loop’un satın alma sonrası deneyimde tüketici tercihlerini daha iyi anlamak için ABD’de 1.000 kişi ile gerçekleştirdiği bir araştırma, tüketicilerin %70'inin daha esnek iade deneyimleri için ödeme yapmaya istekli olduğunu gösteriyor. Daha genç alışverişçiler, iade için ödeme yapma istekliliğinin artmasının ötesinde, markaların satın alma sonrasında kalıpları kırabilecekleri başka yolların sinyallerini veriyor. Bu, genç tüketicilerin iade yapmayı nasıl tercih ettikleri ve tersine lojistik deneyimlerinde onlar için en önemli olanın ne olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, tüketicilerin son 12 ayda kullandığı iade yöntemleri söz konusu olduğunda, genç katılımcılar arasında evden teslim alma daha popüler. Öte yandan fiyat, tüketicilerin bir satın alma işlemi yaparken göz önünde bulundurduğu en önemli faktör olmaya devam ederken, bir perakendecinin iade politikası artık ürünün teslimat hızıyla ikinci sırada yer alıyor. Tüketicilerin %98'i, bir perakendeci hızlı, rahat ve sorunsuz bir iade deneyimi sunuyorsa, gelecekte onlardan alışveriş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğu konusunda hemfikir.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest